Mina smarta hem funktioner till mitt hem som jag byggt upp med Home Assistant för en fungerande hemautomation
Jag har byggt upp mitt smarta hem med Grundfunktioner och funktionerna. Grundfunktioner är basen för hur mitt system fungerar och under funktionerna har jag Larm, Energi, Belysning, Musik och en kategori övriga funktioner.
En anledningen till varför jag använder grundfunktioner och funktioner är att jag tycker det blir betydligt enklare att hålla reda på alla automationer. Till de flesta funktionerna har jag länkat till poster där jag beskriver hur mina automationer är uppbyggda.
Mina 3 grundfunktioner
Jag har byggt upp min hemautomation med 3st Grundfunktioner. Hemma / Borta läge med Geofence. Mörkt eller ljust inne och ute. Dag och Nattläge beroende på tid. Dessa funktioner har jag lagt tid på och sett till så att de fungerar bra.
Dessa funktioner är en grund som jag återanvänder i många av mina automationer. Genom att använda mina grundfunktioner kan jag starta funktioner när vi är hemma eller borta. Om det är ljust eller mörkt ute / inne samt om systemet är i dagläge eller nattläge.
Tid Dag/Nattläge
Nattläge har jag skapat med Home Assistant Schema funktion och närvarosensorer. Funktionen kommer att slås på efter de tider som jag har satt i hjälparen och om vi inte är närvarande i vissa rum.
Funktionen nattläge har i stort sett en funktion i mitt hem och det är att styra belysning inomhus och utomhus samt stänga av saker som vi inte använder den tiden. Det kan vara TV, Musik och datorer som är kopplade till smart plugs. Dag och Nattläge avgör vilka funktioner som fungerar på dagen och vilka som fungerar på natten.
Tiderna kan vi enkelt ändra på våran Dashboard
Info om hur jag skapade min funktionen finns här: Skapade en Dag och Nattläge funktion i Home Assistant
Hemma / Borta (Geofence)
Jag använder Home Assistant Companion appen för att detektera ifall personer är i hemma zonen eller utanför zonen (Geofence). Funktioner är uppbyggd med hjälp av våra mobiltelefoner.
Mobiltelefonerna skickar position till Home Assistant och på så sätt kan vi avgöra när någon är hemma eller borta. Vi är 4 personer här hemma och jag har byggt en automation som kollar när alla är borta eller när någon är hemma.
Hemma och borta funktionen använder jag för att styra vilka funktioner som används när vi är hemma och respektive borta.
Info om hur jag skapade min funktionen med närvaro och zoner finns här: Skapade Hemmaläge och Bortaläge funktion i Home Assistant
Ljus, Mörkt / Ljust inne & ute
Funktionen är uppbyggd med ljussensorer som är placerade inomhus och utomhus. Jag har en automation som kontrollerar förinställda värden och jämför med sensorerna. När värdet stämmer slår jag av och på växlare (hjälpare). Med hjälp av denna automation kan jag avgöra om det är mörkt eller ljust och styra min belysning.
Jag har tre stycken hjälpare som heter Medellux inomhus, utomhus och kök. Med hjälpa av dessa hjälpare slår jag av och på belysningen beroende på ljusintensitet. Inställningen av ljus görs med sliders som jag har placerat på min Dashboard och alla kan enkelt ändra inställningarna (se bild nedan)
Info om hur jag skapade min funktionen finns här: Skapade en Mörkt / Ljust inne & ute funktion i Home Assistant
För mig är grundfunktioner viktiga och utan dessa funktioner skulle det vara mycket svårare för mig att skapa bra automationer. När väl grundfunktionerna är på plats och fungerar är det lätt att skapa automationer för mina funktioner.
Funktioner i mitt smarta hem som Larm, Belysning, Energi, Musik och Övrigt
Under grundfunktionerna ligger mina funktioner. Jag har kategoriserat dessa som Larm, Belysning, Energi, Musik och Övrigt. En anledning att jag har gjort denna kategorisering är att hålla reda på alla funktioner i systemet.
Eget hemlarm
Larmet som vi har idag är byggt med hjälp av Home Assistant och alla sensorer vi har i vårat hem. Här använder vi Alarmo integrationen i Home Assistant. Som sensorer ingår alla dörr och fönster, rörelse, vatten och brand sensorer.
Fördelen jag ser att ha ett eget larm är flexibilitet och kostnad. Jag själv har total kontroll på hur det ska fungera och att jag kan automatisera med alla saker som är kopplade till Home Assistant. Nackdelen med eget larm är säkerheten jämfört med ett köpt eller hyrt larm.
Här finns ett inlägg om mitt larm: Byggde mitt egna hemlarm med Home Assistant
Då jag kan använda mina Unifi utomhus kameror med Home Assistant kan jag även skicka en bild/notis till våra telefoner ifall någon smyger runt huset och vi inte är hemma: Skapade en larmfunktion med Övervakningskamera och Home Assistant
Styra energiförbrukningen i hemmet
Under 2022 när elpriserna skenade bestämde vi oss för att gå över till timpris-avtal och sätta styrning på de saker som konsumerade mest energi. Målet var att kunna styra förbrukare till de timmar där elpriset var lågt. År 2024 blev systemet klart och nu kan vi styra våra enheter baserat på lägsta elpriset på dygnet eller använda våran egna solel från solcellerna. Genom att använda våran egna solel kan vi reducera våra nätkostnader. Att kunna styra och hålla koll på energiförbrukningen kommer jag troligtvis ha en bra chans att hålla ned kostnader när effektavgifter/effekttariffer införs hos mig.
Mer information hur jag skapade funktionen att styra efter elpriset: Funktion för att hitta och styra efter lägsta elpriset
Mer om hur jag skapade funktionen för att använda egen solel från solcellerna finns här: Skapade funktionen prioritera solel
Statistik på husets energiförbrukningen från HAN-port på elmätaren
Statistik på husets energiförbrukningen får vi genom HAN-port på elmätaren. HAN-porten uppdaterar var 10:e sekund så det blir en ganska bra och uppdaterad bild hur mycket ström vi importerar och hur mycket vi exporterar. All information lagras i Home Assistant och på så sätt kan vi få en bra bild på förbrukningen under stunden, men även dag, vecka, månad och år.
Läs mer om hur jag använder HAN-porten: HAN-port på elmätaren
I Home Assistant Energi kan det se ut så här en solig månad.
Energiförbrukning på enskilda enheter
För att få en mer detaljerad bild loggar jag även energiförbrukningen på enskilda enheter. Förutsättningen är att enheten kan rapporterar sin egna energiförbrukning till Home Assistant. Några exempel är Shelly 3EM som jag använder för varmvattenberedaren, spis och ugn. Aeotec Hevy duty switch för Luft luftvärmepumpen. IKEA Inspelning, Shelly Plug S och Fibaro smart plug som används till olika enheter som Kyl, frys, Diskmaskin mm.
Styra enheter
Jag har fokuserat att styra mina största förbrukare här hemma. Jag kan styra min äldre Varmvattenberedare, värmegolv, våran luft/luftvärmepump, laddning till bilen. spabad, värmegolv mm
T ex styr jag våran varmvattenberedare med en Shelly 3em som är kopplad till en kontaktor. På så sätt kan jag mäta energiförbrukningen samt styra av och på. Länk till: Styra varmvattenberedare efter elpriset – 2024
Laddningen till bilen styr jag med Home Assistant och integrationen Kia Connect med hjälp av informationen from laddboxen Charge Amps Halo.. Vi styr bilens laddning med Home Assistant
Luft Luftvärmepumpen kan vi styra genom Daikin integrationen. Länk till: Styr min Luftvärmepump från Daikin med Home Assistant
Spabadet genom Spa Client integrationen. Har även el-värmegolv som vi kan styra genom Heatit termostat som är z-wave baserade.
Automatisk belysning i hemmet
I kategorin belysning har jag nog mest automationer. Det är en mix av hur jag styr inomhusbelysningen och utomhusbelysning som trädgård och fasad. Belysningen styrs av ljussensorer som är placerade inomhus och utomhus och automationerna är baserade på grundfunktionerna.
Länk till min funktion här: Funktion för att styra inomhusbelysningen automatiskt
Styr belysningen med rörelsesensor
I vissa mindre rum har jag en rörelsesensor som tänder belysningen när jag kommer in i rummet och släcker efter en viss tid. Rörelsesensor har jag placerat i rum som hall, tvättstuga, wc och badrum.
Länk till min funktion finns här: Funktion tända och släcka en lampa med rörelsesensor
Styr belysningen med hjälp av Närvarosensor
I större rum som vardagsrum, kök och TVrum där vi är merparten av tiden använder jag Närvarosensor med mmWave teknologi. Skillnaden mellan rörelsesensor och närvarosensor är att närvarosensorn även detekterar ifall vi sitter still i rummet.
Närvarosensorn som vi använder kan använda zoner. Ett exempel är att vi har en zon i köket vid spis och arbetsbänk. Om någon är i den zonen ökar vi belysningen runt den platsen för att dämpa belysningen när zonen blir tom. Jag gillar denna funktion för att jag vill ha 100% belysningen när jag står i köket och lagar mat.
Läs mer om min funktion här: Funktion för att styra belysning med Närvarosensor
Styr fasadbelysningen
Fasad och trädgårdbelysningen styrs med hjälp av ljussensorer och sensorn i Unifi G5 turret kameran. När det är mörkt ute slår vi på fasadbelysningen. Lamporna är satta till 5% ljusstyrka. När sensorn i kameran detekterar männsikor ökar vi ljusstyrkan på lamporna till 100%. Efter 5min ändras belysningens ljusstyrka från 100% till 5%.
Länk till min funktion här: Funktion för att styra fasadbelysning automatiskt
Nattlampa i huset
Nattlampan i huset kom till när barnen var mindre men jag själv tycker det är skönt att viss belysningen går på när jag går upp på natten. Den här funktionen sköts med hjälp av en rörelsesensor på nedervåning ifall vi går upp på natten. När rörelsesensor detekterar rörelse slå vi på viss belysning under några minuter. Vi har även samma funktion med rörelse vid entren ifall någon kommer hem sent på natten och det är mörkt inne och nattläge är på.
Läs mer om hur jag skapade funktionen: Skapade funktionen nattlampa
Styr belysningen när TV:n slås på
När TV:n slås på släcker lamporna automatiskt för att få lite biokänsla. Inlägg om just denna funktion: Använder TV för att styra belysning
Sminkspegel där belysningen går att styra
Dottern har en sminkspegel där belysningen går att styra med av/på och dimra samt ändra färgtemperatur på lamporna. Belysningen Stängs av automatiskt när hon lämnar huset och är på väg till skolan. Mer om hur vi byggde sminkspegeln finns här: Styra belysning för sminkspegel
Övriga funktioner i mitt smarta hem system
Under kategorin övrigt har jag funktioner som notiser och påminnelser till våran telefoner vid kalender event, automatiskt solskydd, Öka ventilation i badrum när det är fuktigt mm.
Automatiskt solskydd som drar ner rullgardiner vid direkt solljus
I våra sovrum har vi monterat IKEA FURTUR och utanför på fasaden sitter det sensorer som kan mäta ljus. Vi har en funktion under sommaren som drar ned rullgardinerna när det är soligt ute. Med hjälp av denna funktion kan vi dämpa lite av värmen. Läs mer om hur jag skapade funktionen här: Använda ljus för att styra rullgardiner
Vi har en funktion som drar upp Rullgardinerna automatiskt när någon lämnar huset med hjälp av Geofence
Läs mer om hur jag skapade funktionen här: Använda Geofencing för att styra rullgardiner
Notiser och påminnelser
Notiser till telefoner ifall det står något på shoppinglistan och vi är i zonen där affären ligger.
Denna funktion är fortfarande under utvärderingen här hemma. Om vi använder shoppinglistan i Home Assistant kan jag med hjälp av Geofence skicka en notis med en påminnelse att köpa något om jag är på en specific plats.
Notiser till telefoner ifall det står något i Home Assistant kalendern.
Den här funktionen använder jag för att jag är glömsk. Jag har t ex lagt in alla datum och tider när de hämtar och tömmer våra sopkärl. Dagen innan får jag en notis till min telefon att det är dags att ställa ut.
Styr ventilationen
Jag styr mitt FTX ventilation system med hjälp av närvaro eller fukt. T ex ökar jag hastigheten på ventilationen om fuktigheten i badrummet ökar. När fuktsensorn är tillbaka till värden som är OK justera jag tillbaka ventilationen till normal. Fuktsensor i badrummet styr min ventilation.
När ingen är hemma under perioden vår, sommar och höst minskar vi fläkten och på så sätt kan vi spara energi. Under vintern får den stå på normalt eftersom jag ser att värmeåtervinningen på vårat system påverkas om fläkthastigheten justeras till låg.
Läs mer om hur jag Styr min Ventilation i huset
Kattluckan
Kattluckan indikerar om katten har gått ut eller in genom kattluckan. Här använder jag 2st rörelsesensor och en magnetkontakt för att detektera ut eller in.: Byggde en Smart Kattlucka till hemmet
Styr temperaturen i mitt jässkåp
För att brygga öl behövs en någorlunda stabil temperatur vid jäsning. Temperaturen i jässkåpet styr jag med temperatursensor och smart plug. Här finns ett inlägg om hur jag styr mitt jässkåp: Styr mitt Jässkåp med Home Assistant
Styr växtbelysningen
Att odla är kul och kan man få in tekniken blir det ännu roligare. Jag styr tiden hur länge växbelysningen ska var på med hjälp av ett schema och smart plug. Har även en växtsensor för att hålla koll på belysning och skicka en notis när det är dags att vattna. LÄnk till: Odlar med Växtlampa värmematta och sensor
Batterier
Jag har många sensorer kopplade till mitt smarta hem system. Att hålla koll på batterierna är viktigt för mig så att ingen sensor blir tom. Här har jag byggt upp en sida på min dashboard med batteristatus samt skickar en notis till min telefon när det är dags att byta eller ladda.
Brevlådan
Brevlådan indikerar om det har kommit post med hjälp av en vibrationsensor som sitter i brevlådan. För att indikera post har jag en ikon på min dashboard som visar status. När jag hämtar posten släcks ikonen automatiskt på dashboard. Länk till Min Smarta brevlåda med Home Assistant
Ringklockan
När någon trycker på ringklockan blir det en ljudsignal. Det blir även en visuell signal genom att jag tänder mina WLED lampor i ett visst mönster. En annan funktion som jag har med min ringklocka är att min Övervakningskamera tar en bild och skickar en notis till min telefon. Den funktionen har jag skrivit lite mer om här: Kamera skickar en bild till telefonen när ringklockan aktiveras
Internet ned
När internet går ned inidkerar jag detta med en lampa samt skickar en notis till min telefon. Mer om den funktionen finns här: Funktion för att detektera när internet går ned
Musik
Sedan Juni 2024 har jag börjat använda Music Assistant som ett Multiroom system för ljud. Har under en tid spelat all musik genom systemet och det fungerar mycket bra! Jag använder Spotify som tjänst och strömmar musik till mina högtalare via Airplay. Music Assistant är installerat i Home Assistant och använder en mix av högtalare som Sonos, JBL och Belking Airplay adapter. Anledningen till att jag började använda Music Assistant var att jag var trött på att vara inlåst i SONOS eco-system. Jag ville kunna köpa och använda andra högtalare för min musik. Jag har börjat att sätta Airplay adaptrar på mina äldre sonos spelare för att fokusera på Airplay. Har skrivit ett inlägg om vad jag använder här: Bygga Multiroom system för musik med Home Assistant
Alla mina mediaspelare är anslutna till en smart plug som jag stänger av när inte musiken ska användas. Detta för att spara in lite på onödig Std By ström. Då allt är kopplad till mitt smarta hem kan jag enkelt använda fjärrkontroll för att styra mina spelare. Här har jag skrivit ett inlägg om hur jag använder IKEA Symfonisk ljudkontroll för att styra musiken men även slå på strömmen när mediaspelaren är avstängd: Styr mina mediaspelare med IKEA Symfonisk ljudkontroll