Min Smarta brevlåda med Home Assistant

By Claes

Min Smarta brevlåda med Home Assistant och Aqara sensorer

I slutet på 2020 satte jag in sensorer i brevlådan för att se när brevbäraren hade levererat. Det var en chansning om detta skulle fungera eftersom sensorerna sitter i ett plåtskåp. Avståndet till huset är ca 15m och kommunikationen är zigbee. Trots mindre bra förhållanden har detta fungerat över förväntan. När jag först gjorde denna funktion använde jag Athom Homey men eftersom jag nu använder Home Assistant med Zigbee Home Automation fick jag ändra/justera automationerna.

 

Funktionen som jag har är att när post detekteras indikerar jag detta med en röd brev-symbol som gungar på min dashboard. När brevlådan har öppnats ändrar jag symbolen till en grå gammaldags brevlåda.

 

Jag använder följande enheter:

I home Assistant har jag skapa en hjälpare som heter brevlåda. Hjälparen är av typen växlare.

Aqara vibration sensor som jag har placerat i brevinkastet. Detekterar vibration när brevinkastet öppnas och stängs. För att undvika falska triggers satte jag denna på lägsta känslighet. Här finns ett inlägg om hur jag ändrar inställningen: Ändra känslighet på Aqara vibration sensor med Home Assistant och ZHA
Aqara Vibration sensor

Aqara Dörr och fönstersensor. Sensorn har jag satt på luckan där jag hämtar posten.

Aqara Dörrsensor Fönstersensor

Dessa sensorer är kopplade till SkyConnect och i Home Assistant använder jag ZHA, Zigbee Home Automation.
SkyConnect and cable

Brevlåda Automation i Home Assistant

Jag har skapa två stycken automationer i Home Assistant.

Den första är när Vibration sensor detekterar vibration. Väldigt enkelt med Händelse när vibration detekteras och som Åtgärd slår jag på växlaren.

Den andra automationen detekterar när jag har hämtat posten. Som Händelse tittar jag på när dörrsensor öppnas.
Som Åtgärd stänger jag först av automation ny post vibration. Sedan stänger jag av växlaren. Efter en minut slår jag på automation ny port vibration.
Skälet att jag stänger av automation är att jag inte vill få en vibration när jag öppnar brevlådan.

Brevlåda på Dashboard

Så här ser min Dashboard ut på Mobiler.

Läs mer om min installation av Home Assistant: Home Assistant Kontroller

 

Läs mer om vilka Zigbee enheter jag använder: Produkter baserade på z-wave, zigbee, thread och wifi

About Claes