IKEA RODRET med Home Assistant

By Claes

IKEA RODRET med Home Assistant och ZHA – Zigbee Home Automation

IKEA RODRET med Home Assistant och ZHA verkar fungera fint! Fjärrkontrollen ser ut att vara en nyare variant av TRÅDFRI on off switch. Lite större men samma funktioner. En stor skillnad är att RODRET drivs av ett AAA batteri och det tycker jag är en fördel jämfört med batteriet CR2032.

Spec:
Modell: RODRET trådlös dimmer
Typ: E2201
Batteri: 1x AAA (ingår ej vid köp)
Kommunikation: Zigbee
IP-klass: IP44

Bild på IKEA RODRET liggandes på bord

RODRET är ansluten och kopplad till min Skyconnect zigbee kontroller
SkyConnect and cable

och i Home Assistant kör jag Zigbee Home Automation (ZHA).

RODRET i Home Assistant

Klickar jag på entiteten i Home Assistant ser jag status på batteriet och loggbok.

RODRET i Home Assistant

 

För att använda RODRET för en lampa i Home Assistant laddade jag ner en Blueprint på forumet som jag hittade. Länk till Blueprint: IKEA RODRET Dimmer Remote (E2201) – ZHA/Z2M – Control Light – Blueprints Exchange – Home Assistant Community (home-assistant.io)

Funktion för av/på och dimmra

Home Assistant Blueprint för RODRET

 

Läs mer om min installation av Home Assistant: Home Assistant Kontroller

 

Läs mer om vilka Zigbee enheter jag använder: Zigbee Kontroller, Sensor, Lampor, Switch, Smart plug

About Claes