SYMFONISK Ljudkontroll gen 2 med Home Assistant

By Claes

IKEA SYMFONISK Ljudkontroll gen 2 med Home Assistant och Zigbee Home Automation

Tanken jag hade när jag köpte Symfonisk Ljudkontroll var att testa den med IKEA Dirigera hub men då jag inte fick mitt SONOS att fungera med Dirigera parade jag den med ZHA Zigbee Home Automation för att användas med Home Assistant.

Jag använder redan den tidigare modellen av Symfonisk Ljudkontroll med då den inte längre säljs köpte jag den nya varianten Gen 2.

Bild på Ikea symfonisk ljudkontroll

Namn: Symfonisk sound remote gen2
Model: E2122
Färg: Vit
Batteri: 2st AAA
Radio: Zigbee
Funktion: Uppspelning/Pus, Nästa/Föregående, Volymkontroll + – och två stycken genvägsknappar.
Mått: Bredd: 73mm, Djup: 20mm, Höjd: 73mm

Installation i ZHA

Innan jag parade den med ZHA uppdaterade jag firmware med IKEA Dirigera. När det var klart tog jag bort Ljudkontrollen från Dirigera hub och parade den med ZHA.

För att parade den med ZHA går jag till inställningar i Home Assistant -> Enheter och tjänster -> Zigbee Home Automation och klickar på Enheter -> + Lägg till en enhet. När det är gjort trycker jag snabbt 4 gånger på IKEA Symfonisk Ljudkontroll paring button som sitter bakom batteriluckan.

När enheten är kopplad till ZHA får jag upp följande sensorer i Home Assistant: Battery och Identify.

Symfonisk remote sensor Home Assistant

Använda Symfonisk ljudkontroll med Home Assistant

För att kunna använda Ljudkontrollen med Home Assistant och styra SONOS kan jag göra automationer men istället för att uppfinna hjulet igen söker jag ifall det finns en färdig Blueprint. Har skrivit ett inlägg om Blueprints som hittas här: Home Assistant Blueprints

Blueprinten som jag laddade ned och använder: https://community.home-assistant.io/t/zha-ikea-symfonisk-sound-controller-gen2-the-square-one-with-dot-button-support-for-new-firmware/573802

Blueprint för Symfonisk remote in Home Assistant

Det enda jag har gjort är att lägga till min SONOS under enheter och sedan fungerar allt som det ska. Det finns även Automationer för genvägsknapparna men har inte kommit på något bra för att använda dessa. Kanske blir det till att lägga till mina favorit spellistor

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

Läs mer om vilka Zigbee enheter jag har kopplat och använder med ZHA: Produkter baserade på z-wave, zigbee, thread och wifi

About Claes