IKEA BADRING vattenläckage sensor med Home Assistant

By Claes

Testar IKEA BADRING vattenläckage sensor med Home Assistant och Zigbee Home Automation ZHA

Jag köpte IKEA BADRING för att testa med IKEA DIRIGERA. Ville nu se om den fungerar med Home Assistant och ZHA Zigbee

 

IKEA BADRING vattenläckage sensor

Model: BADRING water leakage sensor
Typ: E2202
Radio: Zigbee
Räckvidd: 10m utan hinder
Funktion: detektera vatten
Batteri: 1st AAA (medföljer ej i boxen)
Mått: Höjd 1.9 cm, Längd: 7 cm, Bredd: 4 cm
IP-klass: IP44
Operations temp: 0 till +40. Bara inomhusbruk.
Inbyggd siren

Sensorn är ansluten och kopplad till min Skyconnect zigbee kontroller
SkyConnect and cable

och i Home Assistant kör jag Zigbee Home Automation (ZHA).

Installation i Home Assistant

Att installera BADRING i Home Assistant var relativt enkelt. Jag sökte efter en ny Zigbee enhet i Home Assistant och sedan tryckte jag snabbt på inkluderingknappen som finns på baksidan under batteriluckan. Första gången jag försökte inkludera stod det att den initierade och sedan hände inget. Andra gången gick det bättre och interview blev avklarad.

Enhet i Home Assistant

Som sensor får jag upp Fukt. Under diagnostik ser jag status på batteriet samt knapp för identifiering. Har provat att identifiera men inget händer med min enhet.

BADRING ZHA

 

Klickar jag på automatiseringar får jag upp följande:

Test med vatten

Fuktar jag sensorn ändras sensorn i Home Assistant från torr till blöt. Den lilla inbyggda högtalaren i BADRING ger en signal. Jag tycker att signalen är ganska låg.

Det lilla som jag har provat verkar den fungera OK med Home Assistant kopplat till ZHA. Men tänkte ha den kopplad en stund och testa mer. Det är snart dags för mitt årliga test av mina vattensensorer så jag ska lägga in IKEA BADRING i samma automation som jag har till mina Aqara sensorer

 

Andra inlägg om IKEA sensorer i Home Assistant

IKEA VALLHORN Rörelsesensor med Home Assistant

IKEA PARASOLL Dörr & fönstersensor med Home Assistant

About Claes