Home Assistant – styr alla Automationer i mitt hem

Som kontroller använder jag Home Assistant då jag tycker att det är det mest flexibla lösningen för mitt hem samt att mitt fokus är att allt ska köras lokalt i hemmet istället för i molnet. Andra fördelar som jag ser är att det är en öppen plattform, Stöd för många enheter och tjänster och en stor community av användare och utvecklare. För att få tillgång till Home Assistant utanför hemmet behöver jag en prenumeration hos Nabu Casa som kostar en slant men med prenumeration får jag även platsautomation (geofence) via våra mobiltelefoner och den funktionen tycker jag är värd att betala för.

Att börja använda Home Assistant var inte självklart då jag tyckte att det var riktigt stökigt att komma igång då mycket var styrt baserat på yaml filer. Nu på senare tid har mer och mer funktioner flyttas från yaml till användar interfacet och det är betydligt lättare att komma igång och samtidigt underhålla systemet.

Jag använder en Raspberry Pi 4 Model B och sedan har jag två USB stickor kopplade som sköter Z-wave och Zigbee. En Raspberry Pi 4 model B med 2GB RAM. Prestandan på hårdvaran räcker till och blir över för alla mina enheter som jag använder.
Övriga enheter som är kopplade till Home Assistent använder kommunikation via Routern, Wifi eller Ethernet.

Hårdvara – Raspberry Pi 4 Model B

Spec på den modell som jag använder:
Modell: Raspberry Pi 4
Processor: Broadcom BCM2711
RAM: 2GB
Wifi: 2.4GHz och 5GHz 802.11ac
Bluetooth: 5.0 BLE
Ethernet port: Gigabit Ethernet
USB: 2st USB 2.0 och 2st USB 3.0 portar
Strömförsörjning: 5V DC via USB-C (minimum 3A)

 

Home Assistant Add-on jag använder:

ESPHome

Använder ESPhome för mina egenbyggda projekt. Idag har jag bara ett projekt som är kopplad och det är en bluetooth förlängare som är kopplad till min Xiamo MiFlora växtsensor.
Källa: https://www.home-assistant.io/integrations/esphome

File editor

Har file editor installerad men använder den aldrig. Kanske dags att ta bort.
Källa:https://github.com/home-assistant/addons/tree/master/configurator

Mosquitto broker

Installerad men används inte nu i min installation. Förr använde jag Mosquitta broker för att få in Athom Homey enheter i Home Assistant
Källa: https://github.com/home-assistant/addons/tree/master/mosquitto

Samba share

Använder Samba share för att komma åt Home Assistant filer från Windows.
Källa: https://github.com/home-assistant/addons/tree/master/samba

VLC
Z-wave JS UI

Använder Z-wave JS UI för mina enheter baserade på Z-wave
Källa: https://github.com/hassio-addons/addon-zwave-js-ui

Matter Server (Installerad men används inte)

Home Assistant Integrationer  jag har installerat och använder:

Alarmo

Alarmo använder jag för mitt egna Larm med Home Assistant

Browser Mod

Browser Mod använder jag för min Dashboard. Växla tillbaka till startsidan efter 5 minuter. Jag använder även Browser mod för att styra min belysning vid datorn. När datorskärmen slås på slår jag även på belysning om det är mörkt inne. Denna funktion fungerar när Home Assistant är aktiv på datorn via browsern.
Källa: https://github.com/thomasloven/hass-browser_mod

Daikin AC

Daikin AC använder jag för att styra min luftvärmepump av märket Daikin. Luftvärmepumpen är en äldre modell som jag har installerat en Wifi brygga på.
Källa: https://www.home-assistant.io/integrations/daikin

HACS

HACS använder jag för att få tillgång och på ett lätt sett kunna installera integrationer från duktiga utvecklare.
Källa: https://github.com/hacs

HASS Bridge Homekit

HASS Bridge använder jag för att få in några sensorer från Hme Assistant till Apple HomeKit. På så sätt kan jag styra min Dashboard skärm samt styra 3st Thread produkter som är kopplade till Apple TV 4K
Källa: https://www.home-assistant.io/integrations/homekit

Home Assistant Cloud Netatmo

Netatmo integrationen använder jag för att få in Netatmo info till Home Assistant. Letar just nu efter ett annat alternativ till Netatmo då jag helst vill ha allt lokalt. Denna integration använder molnet för kommunikation.
Källa: https://www.home-assistant.io/integrations/netatmo

Our Hue

Hue integration kopplar ihop våran Philips Hue brygga med Home Assistant. Skälet att jag har vissa lampor kopplade till en Hue brygga är att jag gillar Hues Scener för lamporna. Ett annat skäl är att en LED list är kopplade via RAZER för att synka färgerna med datorspel.
Källa: https://www.home-assistant.io/integrations/hue

ring

Ring använder jag för att koppla ringklockan RING till Home Assistant. Samma som Netatmo letar jag efter ett alternativ då jag inte vill ha denna funktion kopplad via molnet.
Källa: https://www.home-assistant.io/integrations/ring

Samsung Smart TV

Två samsung TV apparater är kopplade till Home Assistant genom Samsung SmartTV integrationen. T ex släcker jag lamporna i TVrummet, drar ner rullgardinen när TV:n slås på.
Källa: https://www.home-assistant.io/integrations/samsungtv

Shelly

Kopplar mina Shelly enheter via Shelly integrationen. Jag har Shelly Motion och Shelly Motion 2 och väntar på att få Shelly 3EM inkopplad av elektriker inom kort.
Källa: https://www.home-assistant.io/integrations/shelly

SMHI

Enda anledningen till att jag använder SMHI i Home Assistant är att jag har väderprognosen på min Dashboard.
Källa: https://www.home-assistant.io/integrations/smhi

Sonos

SONOS integrationen är något som används flitigt i mitt system. Dels presenterar jag musiken (Album) på min Dashboard men jag använder även IKEA Symfonisk fjärrkontroll  för att styra musiken, play/Pause, next och previous. Fördelen med IKEA Symfonisk är att det är lätt att styra volymen.
Källa: https://www.home-assistant.io/integrations/sonos

WLED

Har 3st ledslingor baserade på WLED som jag styra via Home Assistant
Källa: https://www.home-assistant.io/integrations/wled

Z-Wave JS

Integrationen för alla mina Z wave enheter

ZHA

Integrationen ZHA styr mina Zigbee enheter

Balbo Spa Client

Med Balboa Spa Client kan jag styra mitt Viskan Spabad. Styra motorer, belysning samt kontrollera termostaten.
Källa: https://www.home-assistant.io/integrations/balboa

Husqvarna Automower

AmsHan

AmsHan använder jag för att få in data från HAN-porten till Home Assistant
Källa: https://github.com/toreamun/amshan-homeassistant

UPnp

Använder jag för att få tillgång till IP adresser från min Unifi Dream Machine router
Källa: https://www.home-assistant.io/integrations/upnp

Frontend jag har installerat och använder:

card-tools
fold-entity-row
mini-graph-card
Shutter Card
Battery State Card / Entity Row
Weather Card
button-card
Sonos Card
Mushroom
Alarmo Card

Home Assistant Script eller Automation

Skillnaden mellan scripts och Automationer är att Automationer används när något har triggats. Scripts är manuella eller när man kallar på dem.
Mer om Scripts och Automationer: Home Assistant Script eller Automation

Home Assistant Enheter och Entiteter

En enhet skapas när jag lägger till en sensor. Under enheten kan det finnas flera olika sensorer t ex ljus, temperatur och rörelse. Dessa sensorer blir entiteter.

Home Assistant Z-wave

För att kunna använda min Z-wave enheter använder jag en USB sticka monterad på min Raspberry Pi. För att använda Z-wave i Home Assistant använder jag mig av tillägget Z-Wave JS UI och integrationen Z-wave JS

Home Assistant Zigbee

För att kunna använda min Zigbee enheter använder jag en USB sticka (SkyConnect) monterad på min Raspberry Pi. För att använda Zigbee i Home Assistant använder jag mig av ZHA (Zigbee Home Automation)

Alarm

Jag använder Home Assistant som larmcentral här hemma. För att få larmcentral funktion använder jag en integration som heter Alarmo som jag har laddat ned och installerat via HACS. Som Larmpanel använder jag Ring Alarm panel som är baserad på Zwave och som siren använder jag Aeotec Siren 6. Den fungerar som siren för alarmet men även som signal för ringklockan

Mobil

Alla familjens iPhones är kopplade till Home Assistant. Dels för att komma åt och styra Home Assistant, dels för att få funktionen Geofence (platsautomation) och att kunna få notifieringar från systemet. För att få denna funktion laddar jag ner och installerar Home Assistant som finns i Store och loggar in på mitt system.

Energi och strömförbrukning

En funktion som jag tycker är riktigt bra i Home Assistant är Energi. Jag har kopplat HAN-porten på elmätaren samt växelriktaren till Solcellerna till Home Assistant och kan då få upp en riktigt bra översikt vad huset konsumerar samt vad solcellerna producerar. Jag kan även lägga in andra enheter som rapporterar energi och få en riktigt snygg och fin statistik.

P1/Han läsaren är kopplad via wifi till min router. För att få över information till Home Assistant använder jag integrationen AmsHan
Växelriktaren är kopplad via ethernetkabel till min router och via MODBUS kan jag få över information till Home Assistant

Med informationen från HAN porten och Växelriktaren kan jag följa energiförbrukningen i huset. Hur mycket jag köper och hur mycket jag säljer.

Läs mer om hur jag använder Home Assistant för att Energi och strömförbrukning i huset


Installation på en Raspberry Pi 3 model B+

I denna Video använder jag en Raspberry Pi 3 model B+ för att installera Home Assistant. För mitt Smarta hem använder jag en Raspberry Pi 4. När jag gjorde denna video tyckte jag att det var en stor skillnad i hastighet mellan Raspberry Pi 3 och Raspberry Pi 4. Jag upplever att Home Assistant är betydligt snabbare på en Raspberry Pi 4

Installera Enheter och tjänster

Installerar Philips Hue Hub

Skapa grupper

Skapar en grupp för mina dörrsensorer

Kontakt som X

Ändrar två av mina Fibaro wall switch. En för att visas som Lampa och en för att visas som fläkt.

 

Konfigurera

Konfigurera Home Assistant med konto, användarnamn och lösenord. Installerar de första integrationerna som jag använder. File editor och Samba Share

Skapa en automation

Skapar en automation

Min Max

Använder Min Max för att skapa entiteter för medeltemperatur och medelluminans

Undervy

Använder undervy för att skapa sidor på min dashboard

Hjälpare

Läs mer om hur jag använder Hjälpare i mitt hem

Problem med enheter

Läs mer om hur jag detekterar problem med enheter

Automationer

Läs mer om Automationer

Läs mer om Trigger ID i Automationer

Läs mer om Script eller Automation

Läs mer om If Then

Backup

Läs mer om hur jag tar en Backup