Wifi nätverk, VLAN signalstyrka, kanalbredd placering

Slippa sladdarna och kommunicera trådlöst med WiFi hemma i stället.
Det finns många fördelar med att ha wifi i hemmanätverket och kommunicera trådlöst, men även en hel del att tänka på om jag bara vill använda WiFi och ha en bra hastighet och täckning i huset.

En viktig del med ett trådlöst WiFi nätverk är att tänka på placering (räckvidd & täckning) och säkerhet. Mitt nätverk är uppbyggt på Wifi 5 – 802.11ac.

Wifi produkter

Fler och fler produkter som vi köper idag till våra smarta hem är baserade på wifi. Jag har idag flertalet enheter som vill ha en bra och stabil uppkoppling till 2.4GHz bandet som t ex wifi ringklocka, wifi väderstation, wifi högtalare. Många av dessa produkter kräver inga enorma datahastigheter men de vill ha en stabil uppkoppling.

De enheter som behöver mer bandbredd använder 5GHz bandet i mitt nätverk. T ex har jag alla mobiler, ipads och bärbara datorer uppkopplade mot 5GHz.

Mitt Wifi nätverk idag (2023)

Som Router använder jag mig av Ubiquiti UniFi Dream Machine och accesspunkter UAP-AC-Lite och flexHD.
Jag använder 2.4GHz bandet för mina Smarta hem produkter och 5GHz bandet används till telefoner, datorer och Ipads som behöver ett snabbare Wifi.

Eftersom jag har 2.4GHz på både router och accesspunkt använder jag 2st kanaler för Wifi och sedan har jag vikt 1 kanal för SonosNET. Mer om Wifi på 2.4GHz bandet och kanalplanering

 


Exempel på enheter som är kopplade till 2.4GHz bandet i mitt nätverk.
Ring
Twinkly
Athom Homey
Daikin Wifi adapter
Harmony Hub
Balboa Spa BWA 50350
Netatmo
Shelly

Mitt Wifi nätverk med VLAN

I början när jag startade med HomeAutomation/Smarta Hem var mina inkopplade enheter baserade på zwave och Zigbee som sedan var kopplade till en hub. Nu ser jag en trend i mitt hem där fler produkter använder Wifi. För att skapa lite mer säkerhet har jag separerat mitt hemmanätverk med VLAN.

Nätverket är uppdelat på LAN Home med DHCP 192.168.1.1 och IoT med DHCP 192.168.20.1 med Vlan 20. Fördelen som jag ser är att nätverket kan separeras samt att använda branväggsregler för att styra vilka enheter som får prata med vem i nätverket.
I Routern som jag använder har jag tilldelat Port 1 för IoT nätverket där jag har kopplat Raspeberry Pi (Home Assistant), IKEA Gateway och Philips Hue hub.
Resterande enheter använder Wifi 2.4Ghz där jag har skapat ett eget SSID som är kopplat till nätverket IoT.

Wifi placering i hemmet för bästa Signalstyrka

Bästa placering är i mitten på huset för att få bra signalstyrka/täckning av routerns inbyggda Wi-fi, men det är oftast lättare sagt än gjort.

Inkommande WAN (ADSL/VDSL/Fiber) brukar vara placerat i ett hörn av huset och det är där routern oftast placeras.
I mitt fall är inkommande fiber indraget i ena änden av huset och där har jag även monterat routern. I mitt fall har jag dragit ethernetkabel till en patchpanel som jag kan ansluta accesspunkter till.

Router är placerad där jag har inkommande fiber (ena änden på huset) och det är väl inte smart placerat med tanke på täckning men löste det genom att placera ut accesspunkter. Med denna lösning får jag bra signalstyrka på både övre och undre planet på huset.

Wifi signalstyrka

För att ha god bandbredd till alla tjänster som erbjuds på marknaden bör signalstyrkan vara bättre än -67dBm (från Router/AP till enhet).

Wifi signalstyrka har jag mätt i mitt hus med appen Wifiman som tillhör Unifi systemet.

Något som kan försämra signalstyrkan är material som dämpar. Allt material som kommer i vägen mellan router/accesspunkt och klient som t ex betong, metall, glas, speglar, kakel.

Wifi Säkerhet – WPA2 och Mac-filter

I mitt nätverk använder jag krypteringen WPA2 / AES är och sedan MAC-filter för extra säkerhet. Vid användandet av MAC-filter blir bara de enheter som jag tillåter accepterade i nätverket.

Wifi hastighet och kanalbredd för Wifi 5 802.11ac generation 2

Wifi hastighet mellan Router och klient eller Accesspunkt och klient är helt beroende på vilken kanalbredd jag använder.
Specen för Wifi 5 802.11ac Generation 2 säger: 20 MHz, 40 MHz, 80 MHz och 160 MHz kanalbredd. Jag kommer att fokusera på kanalbredd 20 MHz, 40MHz och 80 MHz då jag inte har någon klient som klarar 160 MHz kanalbredd.

5GHz Kanaler

De kanaler som jag kan använda i mitt hemmanätverk är kanal 36 till kanal 140 (Router och accesspunkter från Unifi)

Kanal 36-48 är standardkanaler medans kanal 52-140 är DFS (Dynamic Frequency Selection). Det är inte bara Wifi som kommunicerar på 5GHz bandet utan även t ex väderradar. Väljer jag en DFS kanal ska Routern eller Accesspunkten välja en annan kanal om den upptäcker en störande frekvens.

5GHz Kanalbredd

Om jag använder 20 MHz kanalbredd har jag tillgång till 19st kanaler.
Vid kanalbredd 40 MHz har jag tillgång till 9st kanaler
Vid kanalbredd 80 MHz har jag tillgång till 4st kanaler

Kanalbredd och hastighet

Wifi 5 802.11ac MAX länk hastigheter mellan Router och klient eller accesspunkt och klient.

Kanalbredd 20 MHz
1 dataström: 86.7 Mbit/s (VHT MCS 8)
2 dataströmmar: 173.3 Mbit/s (VHT MCS 8)
3 dataströmmar: 288.9 Mbit/s (VHT MCS 9)

Kanalbredd 40 MHz
1 dataström: 200 Mbit/s (VHT MCS 9)
2 dataströmmar: 400 Mbit/s (VHT MCS 9)
3 dataströmmar: 600 Mbit/s (VHT MCS 9)

Kanalbredd 80 MHz
1 dataström: 433.3 Mbit/s (VHT MCS 9)
2 dataströmmar: 866.7 Mbit/s (VHT MCS 9)
3 dataströmmar: 1300 Mbit/s (VHT MCS 9)

Test av kanalbredd och wifi 5 hastighet i mitt hemmanätverk

Utrustning som jag använder:
Router: Unifi Dream Machine
Accesspunkt: Unifi FlexHD
Klient: iPhone 8
Bredbandstjänst: 250/100 Mbit/s

Mätningen som jag gjorde var mellan en iPhone 8 och Accesspunkt Unifi FlexHD. Avståndet mellan telefonen och accesspunkten var ca 1m med fri sikt.

20 MHz kanalbredd
Länkhastighet: 173 Mbit/s Ned
Länkhastighet: 173 Mbit/s Upp

40 MHz kanalbredd
Länkhastighet: 400 Mbit/s Ned
Länkhastighet: 400 Mbit/s Upp

80 MHz kanalbredd
Länkhastighet: 866 Mbit/s Ned
Länkhastighet: 702 Mbit/s Upp

Alla tester visar bra länk hastighet mellan Accesspunkt och Telefon. Detta test var med väldigt kort räckvidd mellan telefon och accesspunkten och skulle jag öka distansen skulle signalstyrkan bli sämre och länkhastigheten gå ned.

Jag använder 40 MHz breda kanaler i mitt hemmanätverk då jag inte ser vitsen med att gå upp till 80 MHz.
40 MHz kanaler fungerar bra för mig då jag har 250Mbit/s NED som Bredbandstjänst. Ska jag vara ärlig skulle nog även 20 MHz kanaler fungera bra för det krävs inte så mycket bredband för att lyssna på musik eller titta på lite Youtube klipp.

Länkhastighet mellan accesspunkt och telefon har inte något att göra med t ex nedladdningshastighet som man kan mäta genom bredbandskollen.

TEKNIK FÖR TRÅDLÖST LAN

Wifi, eller 802.11 som standarden heter, har idag många versioner. Det som säljs mest av idag är 802.11ac, men det är mycket äldre utrustning som använder 802.11G och 802.11n. Köper jag en en accesspunkt eller router med N eller ac standard fungerar G eftersom N och ac är bakåtkompatibelt. 802.11n använder sig av frekvensen 2.4GHz och 5Ghz.

802.11ac kommunicera på både 2.4GHz & 5GHz bandet, bredare kanaler för bättre klient kapacitet.

802.11n ->Wi-fi 4
802.11ac -> Wi-fi 5
802.11ax -> Wi-fi 6

 

Vad är SU-MIMO och MU-MIMO

SU-MIMO Router

SU-MIMO router kan bara kommunicera med en klient i taget oavsett hur många antenner/radio den har.
Bilden nedan visar en 3×3 router som kommunicerar med 2×2 klient.

Teknik i Hemmet

MU-MIMO Router

MU-MIMO router kan kommunicera med fler enheter på samma gång.

Teknik i Hemmet