Smart Hem koppling

Smarta Hem – Home Automation

Mitt Smarta hem

​Att ha ett Home Automation / Smart system i huset ska enligt min mening underlätta vardagen. Produkterna skall vara ihopkopplade och fungera utan att användaren behöver ställa in olika inställningar varje dag. Systemet skall finnas, fungera och vara dolt.
​Att kunna styra belysningen med mobilen är för en teknikintresserad väldigt roligt, men det skall också vara möjligt att använda lysknapparna manuellt eller en fjärrkontroll för de i hushållet som inte vill ta fram sin mobil, starta en app för att slå på belysningen.
En annan aspekt är att kunna installera ett system utan att behöva dra nya kablar i huset.

​Tekniken som jag använder i mitt smarta hem är z-wave, zigbee, Thread, Wifi & Bluetooth.
För framtiden försöker jag även hålla lite koll på tekniker som den nya standarden Matter.

Mitt smarta hem började med att styra belysningen

Jag började att automatisera hemmets belysningen för några år sedan. Utebelysningen var kopplad till en rörelsesensor och några fönsterlampor var kopplade till mottagare som hade av och på funktion. Det enda sättet att styra fönsterlamporna var genom en fjärrkontroll.

Nu är merparten av belysningen jag har i hemmet kopplat till en kontroller, direkt via Z-wave eller via en Zigbee kontroller. I och med kopplingen till kontrollern kan jag styra all belysning med fjärrkontroll, vanliga strömbrytarna (zwave switchar), tid, ljus, rörelse, soluppgång och solnedgång mm. Förutom att styra belysningen har det tillkommit fler funktioner i huset medans systemet har byggts ut.
Kontrollers jag har använt till mitt smarta hem:
VeraLite
VeraSecure

Kontroller jag använder idag:
Athom Homey
IKEA TRÅDFRI Gateway
Philips Hue Hub
Apple HomeKit
Home Assistant (primär kontroller i mitt hem)

Kontroller, Hub, Gateway – Vad behövs för att skapa ett smart hem

Det första som behövs är en enhet som kommunicerar med alla produkter och tjänster. Denna enhet har många namn på marknaden t ex Hub, Gateway eller kontroller.

​Finns idag flera företag som säljer kontrollers och det är lämpligt att välja en som passar syftet och som stödjer de flesta radio protokoll på marknaden.
Några tillverkare av Kontrollers:
Vera Control
Fibaro
Aeotec
Telldus
Athom
Animus

Ett annat alternativ och det som jag använder idag är en Raspberry Pi 4 som jag kör Home Assistant på. För att kommunicera med Zigbee och Z-wave enheter använder jag en Raspee 2 och en Aeotec z-wave sticka. Min tanke är att det ska vara en kontroller i mitt smarta hem som kommunicerar med alla enheter i huset.

Jag använder Home Assistant som kontroller.

Home Assistant

Att jag började använda Home Assistant i mitt smarta hem var att jag ville bygga en Dashboard där jag kunde presentera status på ett bra och lättåtkomligt sätt. Jag använder en äldre ipad som jag har monterat på väggen i köket.

Till en början använde jag en Raspberry Pi3 men den har nu ersatts med en Raspberry Pi4 där jag även har ett Raspbee 2 kort monterat. Raspbee 2 fungerar som kontroller till mina Zigbee enheter.

Har nu även Aeotec Z-Stick Gen5+ Z-wave som är kopplad till Raspberry Pi4 för mina z-wave enheter

För ett tag sedan startade jag ett litet projekt där jag försöker ersätta Homey med Home Assistant. Kunde inte ersätta Homey helt utan använder både Home Assistant och Homey parallellt men nu är det Home Assistant som sköter alla automationer
Smarta hem – byta kontroller gateway

Produkter och Enheter i smarta hem

Utöver kontrollern behövs produkter som skall användas i systemet för att t.ex styra belysning, rörelsesensorer, ljussensorer, smartplugs, vattenlarm mm. Det är viktigt att kontrollera att enheten som köps till kontrollern stödjs och att enheten är anpassad för bruk i det land som den skall fungera i. Det kan vara lockande att köpa en z-wave enhet via nätet men man skall komma ihåg att frekvenser skiljer sig åt beroende på land och region. Innan jag köper en produkt till mitt smarta hem brukar jag först kontrollera att produkten stödjs av kontrollern.

​När allt väl är beställt och finns tillgängligt så skall alla produkter kopplas in och systemet programmeras. Tänk på att alltid anlita en behörig elektriker för produkter som kräver fast El installation.

Produkter som jag använder till mitt smarta hem:

Tjänster och applikationer

Lika viktigt som det är att kontrollern stödjer radio protokoll för att styra mina z-wave eller zigbee enheter är att t det finns appar för de olika fabrikat av z-wave som jag har i huset som t ex Fibaro och Aeotec, lika viktigt är det att kontrollern stödjer en bredd av tjänster och applikationer.
När jag valde kontroller  (Athom Homey) var det viktigt att det fanns stöd för t ex Sonos, Philips Hue, IKEA, Daikin och tjänster som IFTTT, Alexa och Google home. Nu ska tilläggas att jag inte använder röststyrning med Alexa eller Google home men man vet ju inte om jag kommer på andra tankar vid ett senare tillfälle. Något jag dock har lärt mig på smarta hem resan är att appar och  tjänster kommer och går i olika system. Tyvärr kommer inte IFTTT att supportas på Homey efter Februari 2022.

Mitt system

De flesta automationer och smarta funktioner styrs med Home Assistant.

Har även produkter som inte är direkt kopplade till Home Assistant. T ex, jag använder IKEA Gateway för mina IKEA Fyrtur rullgardiner.
Jag använder Philips Hue hub för att styra 2st ledlister. Skälet till denna lösning med Philips Hue hub är att en i familjen vill ha sin ledlist kopplad till Razer applikationen i datorn.

31st z-wave enheter kopplade direkt till Aeotec Z-Stick Gen5+ Z-wave some är monterad på en Raspberry Pi4. Jag använder olika fabrikat som Fibaro, Aeotec, Popp och Heatit.

141st zigbee enheter har jag i mitt system. Allt från lampor till sensorer från flera olika fabrikat. Dessa är kopplade till en  Raspbee 2 som är monterad på  Raspberry Pi 4.

Produkter som är baserade på Wifi är uppkopplade till mitt hemmanätverk och genom appar kan jag styra dessa. Ring Video Doorbell, Daikin och Logitec Harmony hub är uppkopplade med 2.4GHz Wifi till Router

Nedan en bild på hur min enheter är kopplade.
Athom Homey, Ring Video Doorbell, Daikin och Logitec Harmony hub är uppkopplade med 2.4GHz Wifi till Router.
IKEA Gateway, Philips Hue, SONOS, IP kameror och Raspberry Pi är kopplade med Ethernetkabel till Router.
Z-wave enheter är direkt kopplade till Aeotec Z-Stick Gen5+ Z-wave och Zigbee enheter är kopplade till Raspbee 2 monterad på en Raspberry Pi 4.
Thread enheter är direkt kopplade till Apple TV 4K (gen2) som fungerar som Thread Border Router

Smart Hem koppling

Wifi, z-wave och zigbee nätverk

Viktigt att ha ett stabilt nätverk för enheter uppkopplade med Wifi. På sidan Hemmanätverk beskriver jag hur jag har satt upp mitt nätverk baserat på Wifi 5.
Då jag har många enheter baserade på både z-wave och zigbee har jag spenderat en hel del tid på att få ett bra och fungerande meshnätverk.

Lokalt eller Molnet

Jag har fokuserat på att alla enheter ska kunna styras lokalt pga att jag vill att systemet ska fungera även i fall när internet inte är tillgängligt.  Jag har två enheter i mitt hem som kräver internetuppkoppling för att fungera och det är min ringklocka (Ring Video doorbell) och min väderstation (Netatmo)

Exempel på funktioner jag använder i mitt smarta hem:

 

Närvaro, Hemma och Borta läge. Viktig funktion i mitt hem. Använder Hemma / Borta läge för att t ex styra vilken belysning som ska gå på.

– Tvättmaskin rapporterar till mobilen när den är klar. Här använder jag en vibrationsensor för att veta när tvättmaskinen startar. Denna funktion är riktigt bra för mig eftersom jag brukar glömma bort att den är startad och sen hör jag inte signalen ifrån tvättmaskinen när programmet är slut.

– Diskmaskinen rapporterar start och stop. Här använder jag en Fibaro FGWPF för att mäta energi

– Kaffemaskin indikerar på och av. Samma funktion som diskmaskinen. Fibaro FGWPF mäter energi.

– Styr belysning med ljussensor

– Styr Kupefläkt Motorvärmare till bilen

Kattluckan indikerar om katten har gått ut eller in genom kattluckan. Här använder jag 2st rörelsesensor.

– Sonos är ihopkopplat med Homey. Har en funktion som bara fungerar på fredagar. När jag kommer hem med min mobil och om tiden är mellan 16-19 frågar Athom homey om jag vill slå på musiken i vardagsrummet och köket.

Pollenprognos – Athom Homey meddelar hur nästa dag ser ut när det gäller pollen. Ökande, minskande eller samma mängd.

– Kaffebryggaren och TV:n har en funktion på morgonen när det är helg. När kaffebryggaren slås på startar även TV:n med låg volym och visar TV4 nyhetsmorgon.

– Sonens dator slås på när han kommer hem från skolan. Athom Homey skickar ett meddelande till hans mobil med frågan: Ska jag starta datorn? Här kan han välja Ja eller Nej.

– Belysningen i köket slås på med hjälp av ljussensor om någon är hemma. Är det någon i köket ökas ljuset med hjälp av en rörelsesensor över bänkskivorna. När det inte har varit någon i köket på 10min dämpas belysningen.

– Kameror och sensorer tänder utebelysning när de detekterar närvaro

– Styr min fasadbelysning

– Postlådan/Brevlådan indikerar om det har kommit post

– Automatiskt solskydd

– Styr min Husqvarna Automower

– Nattlampa i huset

Fungerar allt hela tiden

Om jag ska vara riktigt ärlig fungerar inte allt 100% hela tiden. Ibland blir det lite felsökande pga att någon lampa inte tänds vid rätt tillfälle eller att någon enhet har förlorat kopplingen till en kontroller eller till hemmanätverket. Oftast räcker det med att starta om just den enheten så brukar det vara OK igen.
Det krävs en hel del meckande men för mig som teknikintresserad är det riktigt riktigt roligt. Nästan lite beroendeframkallande.
En annan aspekt pga att det inte fungerar till 100% hela tiden är att jag inte har styrning på kritiska saker som måste fungera 100%. Tex Larmet.

 

En sida för de produkter jag använder:
Här hittar ni produkterna jag använder i mitt system

Jag använde Athom Homey.

Jag använde en Athom Homey (early 2018) innan jag flyttade alla enheter och automationer till Home Assistant
Spec:
Processor, 1GHz enkärning CPU
Minne: 512MB arbetsminne och 4GB lagring
Wifi 2.4GHz
Bluetooth 4.0 Low Energy
Zigbee
Z-wave
433 MHz
868 MHz
Infraröd
Inbyggd högtalare och ett 3.5mm ljudutgång
Källa: Which Homey models are there? – Homey Support (athom.com)

Vad tycker jag är bra med Athom Homey

Det jag tycker är bra med Atom Homey förutom alla appar är Flows. Enkelt och lätt att skapa och ändra automationerna med en tydlig –  När: Och: Då:
Här har jag skrivit ett inlägg hur jag skapar Flow: Skapa flow

En annan bra funktion är Insights där det är enkelt att ta reda på värden för t ex sensorer över tid.
Här har jag skrivit ett inlägg hur jag använder Insights: Insights

Inlägg hur jag installerar Appar: Installera App i Athom Homey
Inlägg hur jag installerar enheter: Installera enheter i Athom Homey

Vad tycker jag är mindre bra

Det jag tycker är mindre mindre bra är appen och då för att se status på t ex temperatur sensorer. Det är för många tryck för att komma åt information som jag vill se. Det var därför jag skapade mig en Dashboard med Home Assistant.
Något jag saknar är en Ethernetport för att använda kabel istället för Wifi anslutning samt att kunna spara en backup lokalt.

Just nu använder jag inte Homey men jag kommer inte ta bort den ur mitt system.