Mitt Smarta Hem och Home Automation system
Att ha ett smarta hem system eller Home Automation system i huset som styr olika enheter som är uppkopplade ska enligt min mening underlätta vardagen. Produkterna skall vara ihopkopplade och fungera utan att jag som användare behöver ställa in olika inställningar varje dag. Systemet skall finnas, fungera och vara dolt.
En annan aspekt är att kunna installera ett system utan att behöva dra nya kablar i huset genom att smarta enheter kommunicerar trådlöst via Z-wave, Zigbee, Thread eller Wifi.
I mitt hem har jag fokuserat på att styra mina enheter automatiskt med hjälp av tid, ljus, rörelse, närvaro, temperatur och fukt sensorer
Vad är ett smart hem
Jag tycker att ett smart hem är ett hem där olika enheter och system har integrerats och automatiserats för att göra vardagslivet enklare, mer bekvämt och mer effektivt.
System
Alla automationer och smarta funktioner i mitt hem styrs med Home Assistant som är min kontroller.
Enheter i mitt system
31st z-wave enheter kopplade direkt till Aeotec Z-Stick Gen5+ Z-wave. Jag använder olika fabrikat som Fibaro, Aeotec, Popp och Heatit.
150st zigbee enheter har jag i mitt system. Allt från lampor till sensorer från flera olika fabrikat. Dessa är kopplade till en SkyConnect från Nabu Casa
Produkter som är baserade på Wifi är uppkopplade till mitt hemmanätverk och genom integrationer i Home Assistant kan jag styra dessa. Alla Smarta hem enheter som kräver Wifi har jag ett särskilt nät för (VLAN), detta för att tänka på säkerheten i mitt hemmanätverk. Jag vill att mina smarta hem enheter ska vara helt isolerade från mina datorer och NAS.
IKEA Dirigera, Philips Hue Bridge, SONOS, IP kameror, Apple TV 4K och Raspberry Pi är kopplade med Ethernetkabel till Router.
Thread enheter är direkt kopplade till Apple TV 4K (gen2) som fungerar som Thread Border Router.
Varför började jag med Home Assistant som kontroller
Att jag började använda Home Assistant i mitt smarta hem var att jag ville bygga en Dashboard där jag kunde presentera status på ett bra och lättåtkomligt sätt. Vid den tidpunkten var min primära kontroller Homey. Jag började då att föra över Homey information till Home Assistant via MQTT men efter ett tag tyckte jag att det var onödigt att ha två kontroller när Home Assistant kunde göra allt.
I början hade jag ett motstånd mot Home Assistant då jag tyckte att det var väldigt mer komplicerat jämfört med Homey. Steg för steg tycker jag att Home Assistant har utvecklats till att bli mer lättanvänt då de flyttar fler och fler saker från yaml filer till användarinterfacet.
Har skrivit mer om min setup av Home Assistant och vad jag använder här: Home Assistant Kontroller
Produkter i systemet
Utöver kontrollern behövs produkter som skall användas i systemet för att t.ex styra belysning, rörelsesensorer, ljussensorer, smart plug, vattenlarm mm. Det är viktigt att kontrollera att enheten som köps till kontrollern stödjs och att enheten är anpassad för bruk i det land som den skall fungera i.
När allt väl är beställt och finns tillgängligt så skall alla produkter kopplas in och systemet programmeras. Viktigt här är att tänka på att alltid anlita en behörig elektriker för produkter som kräver fast El installation.
Sensorer
I mitt hem använder jag olika typer av sensorer. Några exempel är:
Vattensensor för att detektera vatten under diskmaskin och varmvattenberedare. Ljussensor för att mäta lux inomhus och utomhus för att styra belysning. Rörelsesensorer för att detektera rörelse inomhus och utomhus för att styra timers. CO2, PM2.5 och TVOC sensor för inomhusluft. Fuktsensor för att styra ventilation. Under 2023 har jag även börjat testa Närvarosensor. Skrev ett inlägg om Rörelsesensor eller Närvarosensor som hittas här: Rörelsesensor eller Närvarosensor
Smartplug och reläer
Smartplug använder jag för att styra viss belysning och även för att mäta energiförbrukning. Reläer använde jag mer förr för att styra belysning men nu är merparten av mina lampor baserade på Zigbee och har styrningen inbyggd.
Belysning
Majoriteten av alla mina lampor är baserade på Zigbee kommunikation vilket gör att jag kan styra alla lampor individuellt. Nackdelen är att de alltid är uppkopplade till min kontroller och kommer alltid konsumera en viss del energi.
Min enheter som är kopplade till min kontroller är baserade på Wifi, Z-wave, Zigbee och Thread
Tjänster och applikationer
Lika viktigt som det är att kontrollern stödjer radio protokoll för att styra mina z-wave eller zigbee enheter är att det finns appar och integration för att kunna använda produkterna. Det är viktigt att kontrollern stödjer en bredd av tjänster och applikationer. I mitt fall stödjer inte Raspberry Pi 4 Zigbee och Z-wave så här har jag köpt till dessa och kopplat in de med USB 2.0
Något jag dock har lärt mig på smarta hem resan är att appar och tjänster kommer och går i olika system. Något som fanns 2019 finns kanske inte kvar 2023 och mycket av det beror på att vissa integrationer och appar skrivs av duktiga programmerare som själv använder systemen. Slutar de av någon anledning finns det risk att tjänsten och applikationen upphör.
Ett bra nätverk
Det är väldigt viktigt att ha ett stabilt nätverk för enheter uppkopplade med Wifi, men även ett stabilt zigbee och z-wave nätverk. För att få till ett stabilt zigbee eller z-wave nätverk krävs lite kunskap hur de fungerar.
På sidan Hemmanätverk beskriver jag hur jag har satt upp mitt nätverk baserat på Wifi 5 och på Zigbee resp Z-wave sidorna finns mer info hur jag har gått tillväga.
Lokalt eller i Molnet
Jag har fokuserat på att alla mina enheter ska kunna styras lokalt pga att jag vill att systemet ska fungera även i fall när internet inte är tillgängligt. Om jag har mitt system och mina produkter lokalt kommer allt fungera även om internetanslutningen går ned.
Jag har endast två enheter i mitt hem som kräver internetuppkoppling för att fungera och det är min ringklocka (Ring Video doorbell) och min väderstation (Netatmo).
Jag vill ha ett lokalt fungerande system och det har jag med Home Assistant
Energi och strömförbrukning
För att mäta Energi och strömförbrukning på huset använder jag mig av Home Assistants inbyggda energifunktion. Har kopplat HAN-porten till Home Assistant och på så vis får jag upp hela husets energiförbrukning. För att få tillgång till hur mycket Solcellerna producerar använder jag mig av MODBUS som är kopplat till SMA. Mer information finns på sidan: Home Assistant Kontroller
Exempel på funktioner och automationer jag använder
– Närvaro, Hemma och Borta läge. Viktig funktion i mitt hem. Använder Hemma / Borta läge för att t ex styra vilken belysning som ska gå på.
– Tvättmaskin rapporterar till mobilen när den är klar. Här använder jag en vibrationsensor för att veta när tvättmaskinen startar. Denna funktion är riktigt bra för mig eftersom jag brukar glömma bort att den är startad och sen hör jag inte signalen ifrån tvättmaskinen när programmet är slut.
– Diskmaskinen rapporterar start, stop och energi. Här använder jag en Fibaro FGWPF för att mäta energi
– Kaffemaskin indikerar på, av och energi. Samma funktion som diskmaskinen. Fibaro FGWPF mäter energi.
Belysning
– Styr belysning med ljussensorer
– Styr belysning med hjälp av närvarosensor
– Styr belysning i olika rum beroende på vem som är hemma. T ex stängs all belysning och rullgardiner åker i barnens rum när de åker till skolan
– Styr Kupefläkt Motorvärmare till bilen
– Kattluckan indikerar om katten har gått ut eller in genom kattluckan. Här använder jag 2st rörelsesensor.
– Belysningen i köket slås på med hjälp av ljussensor om någon är hemma. Är det någon i köket ökas ljuset med hjälp av en rörelsesensor över bänkskivorna. När det inte har varit någon i köket på 10min dämpas belysningen.
– Kameror och sensorer tänder utebelysning när de detekterar närvaro
– Styr min fasadbelysning via ljussensor och rörelse
– Postlådan/Brevlådan indikerar om det har kommit post
– Automatiskt solskydd som drar ner rullgardiner vid direkt solljus
– Nattlampa i huset
– Styr ventilationen beroende på om vi är hemma eller borta samt ökar ventilation vid hög fuktighet i badrummet.
Batterier i sensorer
Vissa enheter är uppladdningsbara och vissa enheter använder batterier som t ex CR2032. Det här är lite lurigt för rätt som det är slutar en enhet att fungera och oftast brukar bero på att batteriet ha slut på ström.
För att undvika problem har jag skapat en egen sida på min Dashboard där jag ser batteristatus på alla enheter. Dessutom har jag en automation som skickar mig en notis på mobilen när ett batteri är under 20%. Detta fungerar ganska bra förutom på mina Fibaro enheter. De kan rapportera 100% och nästa dag är de nere på 0.
Fungerar allt hela tiden
Om jag ska vara riktigt ärlig fungerar inte allt 100% hela tiden. Ibland blir det lite felsökande pga att någon lampa inte tänds vid rätt tillfälle eller att någon enhet har förlorat kopplingen till en kontroller eller till hemmanätverket. Oftast räcker det med att starta om just den enheten så brukar det vara OK igen.
Det krävs en hel del meckande men för mig som teknikintresserad är det riktigt riktigt roligt. Nästan lite beroendeframkallande.
En annan aspekt pga att det inte fungerar till 100% hela tiden är att jag inte har styrning på kritiska saker som måste fungera 100%.
En sida för de produkter jag använder:
Här hittar ni produkterna jag använder i mitt system