Smarta Hem

Annons:

Mitt Smarta hem

​Att ha ett Home Automation / Smart system i huset ska enligt min mening underlätta vardagen. Produkterna skall vara ihopkopplade och fungera utan att användaren behöver ställa in olika inställningar varje dag. Systemet skall finnas, fungera och vara dolt.
​Att kunna styra belysningen med mobilen är för en teknikintresserad väldigt roligt, men det skall också vara möjligt att använda lysknapparna manuellt för de i hushållet som inte vill ta fram sin mobil, starta en app för att slå på utebelysningen.
En annan aspekt är att kunna installera ett system utan att behöva dra nya kablar i huset.
​Tekniken som jag använder är z-wave och zigbee.  Z-wave, Zigbee och Bluetooth.

Jag började att automatisera hemmets belysningen för några år sedan. Utebelysningen var kopplad till en rörelsesensor och några fönsterlampor var kopplade till mottagare som hade av och på funktion. Det enda sättet att styra fönsterlamporna var genom en fjärrkontroll.

Nu är merparten av belysningen jag har i hemmet kopplat till en kontroller, direkt via Z-wave eller via en Zigbee hub. I och med kopplingen till kontrollern kan jag styra all belysning med fjärrkontroll, vanliga strömbrytarna (zwave switchar), tid, ljus, rörelse, soluppgång och solnedgång mm. Förutom att styra belysningen har det tillkommit fler funktioner i huset medans systemet har byggts ut.
Kontrollers jag har använt till mitt smarta hem:
VeraLite
VeraSecure
Kontroller jag använder idag:
Athom Homey

Det första som behövs är en enhet som kommunicerar med alla produkter och tjänster. Denna enhet har många namn på marknaden t ex Hub, Gateway alternativt Kontroller.

​Finns idag flera företag som säljer kontrollers och det är lämpligt att välja en som passar syftet och som stödjer de flesta protokoll på marknaden.
Några tillverkare av Kontrollers:
Vera Control
Fibaro
Samsung
Telldus
Athom
Animus

Vesternet beskriver de olika kontrollers och mjukvara på ett riktigt bra sätt. Läs mer på Vesternet här:

Produkter

Utöver kontrollern behövs produkter som skall användas i systemet för att t.ex styra belysning, rörelsesensorer, sirener, vattenlarm mm. Det är viktigt att kontrollera att enheten som köps till kontrollern stödjs och att enheten är anpassad för bruk i det land som den skall fungera i. Det kan vara lockande att köpa en z-wave enhet via nätet men man skall komma ihåg att frekvenser skiljer sig åt beroende på land och region.

​När allt väl är beställt och finns tillgängligt så skall alla produkter kopplas in och systemet programmeras. Tänk på att alltid anlita en behörig elektriker för produkter som kräver fast El installation.

Produkter som jag använder till mitt smarta hem:

Tjänster och applikationer

Lika viktigt som det är att kontrollern stödjer radio protokoll för att styra mina z-wave enheter, lika viktigt är det att kontrollern stödjer en bredd av tjänster och applikationer.
När jag valde kontroller  (Athom Homey) var det viktigt att det fanns stöd för t ex Sonos, Philips Hue, IKEA, Daikin och tjänster som IFTTT, Alexa och Google home.

Annons:

Mitt system

Athom Homey, Ring Video Doorbell, Daikin och Logitec Harmony hub är uppkopplade med 2.4GHz Wifi till Router
IKEA Gateway, Philips Hue, SONOS, IP kameror och Raspberry Pi är kopplade med Ethernetkabel till Router

31st z-wave enheter kopplade direkt till Athom Homey
19st zigbee enheter kopplade till Raspbee på en Raspberry Pi 4
53st lampor kopplade till Raspbee på en Raspberry Pi 4

All automation i mitt system sker med Flows i Athom Homey

 

Här hittar ni produkterna jag använder i mitt system

Annons:

Exempel på funktioner jag använder:

– Tvättmaskin rapporterar till mobilen när den är klar. Här använder jag en vibrationsensor för att veta när tvättmskinen startar. Denna funktion är riktigt bra för mig eftersom jag brukar glömma bort att den är startad och sen hör jag inte signalen ifrån tvättmaskinen när programmet är slut.

– Diskmaskinen rapporterar start och stop. Här använder jag en Fibaro FGWPF för att mäta energi

– Kaffemaskin indikerar på och av. Samma funktion som diskmaskinen. Fibaro FGWPF mäter energi.

– Kattluckan indikerar om katten har gått ut eller in genom kattluckan. Här använder jag 2st rörelsesensor.

– Sonos är ihopkopplat med Athom Homey. Har en funktion som bara fungerar på fredagar. När jag kommer hem med min mobil och om tiden är mellan 16-19 frågar Athom homey om jag vill slå på musiken i vardagsrummet och köket.

– Pollenprognos – Athom Homey meddelar hur nästa dag ser ut när det gäller pollen. Ökande, minskande eller samma mängd.

– Kaffebryggaren och TV:n har en funktion på morgonen när det är helg. När kaffebryggaren slås på startar även TV:n med låg volym och visar TV4 nyhetsmorgon.

– Sonens dator slås på när han kommer hem från skolan. Athom Homey skickar ett meddelande till hans mobil med frågan: Ska jag starta datorn? Här kan han välja Ja eller Nej.

– Belysningen i köket slås på med hjälp av ljussensor om någon är hemma. Är det någon i köket ökas ljuset med hjälp av en rörelsesensor över bänkskivorna. När det inte har varit någon i köket på 10min dämpas belysningen.

– Kameror tänder utebelysning när de detekterar närvaro

Annons: