IKEA SOMRIG installation i IKEA DIRIGERA

By Claes

Installerar IKEAs nya genvägsknapp SOMRIG i min IKEA DIRIGERA HUB och testar funktionen.

Köpte IKEAs nya Genvägsknapp SOMRIG som har ersatt den äldre TRÅDFRI för att testa i min DIRIGERA HUB. Jag var nyfiken på funktionerna jämfört med den äldre genvägsknappen

IKEA SOMRIG genvägsknapp

Model: SOMRIG genvägsknapp
Typ: E2213
Radio: Zigbee
Räckvidd: 10m utan hinder
Funktion: 2st genvägsknappar
Batteri: 1st AAA (medföljer ej i boxen)
Mått: Höjd 3 cm, Längd: 8 cm, Bredd: 5 cm
IP-klass: IP44
Operations temp: 0 till +40. Bara inomhusbruk.

 

Framsidan på SOMRIG består av två knappar. Knapp 1 och Knapp 2

Bild på IKEA Genvägsknapp för DIRIGERA

 

Baksidan under batteriluckan hittar jag plats för AAA batteri och inkluderingsknappen.

Installation i Dirigera

Jag öppnar IKEA Home Smart appen i telefonen och klickar på + symbolen längst upp till höger i appen. Här väljer jag att lägga till en produkt. Crollar ned tills jag hittar Genvägsknappar. Här väljer jag SOMRIG och nu guidar appen mig hur jag ska ansluta SOMRIG till DIRIGERA.

 

När SOMRIG är ansluten och kopplad till DIRIGERA får jag nu valet om jag vill göra valet för knapparna för att styra Scener. Jag hoppar över det vid installation och gör det vid ett senare tillfälle.

 

SOMRIG Genvägsknapp är installerad och jag har lagt knappen i mitt rum som jag kallar test. Den första knappen är den äldre TRÅDFRI och den andra knappen i bilden nedan är den nya SOMRIG.

SOMRIG installerad i DIRIGERA

 

Klickar jag nu på SOMRIG genvägsknapp får jag upp information om enheten. Batteristatus och Anslutna scener. Här kan jag nu välja om jag vill lägga till några scener eller ta bort scener från knappen. Klickar jag på den lilla skiftnyckeln kan jag byta rum, redigera namnet, ta bort enheten och information om produkten.

IKEA SOMRIG Funktioner på knapparna

Funktionerna på knapparna är enkeltryck, dubbeltryck och lång tryckning. Eftersom det är två knappar kan jag starta 6st scener.

 

Bra genvägsknapp och jag tycker att det är bra att de har gått från CR2032 batterier till ett AAA batteri i den nya versionen. Den nya genvägsknappen är lite större till formatet jämfört med den äldre TRÅDFRI och det beror nog på batteriet.

 

Andra inlägg om nya IKEA produkter

Installerar IKEA VALLHORN Rörelsesensor i DIRIGERA

Installerar IKEA PARASOLL Dörr & fönstersensor i DIRIGERA

 

Läs mer om mitt Smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

About Claes