IKEA VALLHORN Rörelsesensor installation i DIRIGERA

By Claes

Installerar IKEA VALLHORN Rörelsesensor i DIRIGERA

Jag köpte en IKEA VALLHORN Rörelsesensor vid mitt besök på IKEA. Har använt föregående modeller och var nyfiken på den nya. Det första som slår mig när jag packar upp rörelsesensorn ur förpackningen är att den är snygg men relativt stor. Vallhorn har ett helt annat formspråk jämfört med föregående modell. En annan fördel som jag ser är att IKEA har gått från CR2032 batterier till 2st AAA batterier.

Installationen av VALLHORN gick bra för mig mig men tyvärr verkar sensorn som jag köpte inte helt OK. Sensorn stänger aldrig av lampan och det ser ut som den detekterar rörelse konstant.

IKEA VALLHORN Rörelsesensor

Model: VALLHORN motion sensor
Radio: Zigbee
Storlek på sensorn: Bredd 70 mm, Längd 70 mm, Höjd 39 mm
Funktion: Rörelse
Batteri: 2st AAA 1.2V (medföljer ej)
IP-klass: IP44
Operating temp: -5 till +40 grader.

Rörelsesensor IKEA VALLHORN

På baksidan av sensorn hittar jag knappen för inkludering,  knapp för tid och en knapp för ljust och mörkt läge.

På baksidan av sensorn finns även batteriluckan för 2st AAA batterier.

Fäste till IKEA VALLHORN rörelsesensor. Med fästet kan jag även montera sensorn i ett hörn.

Installation i Dirigera

Jag öppnar IKEA Home Smart appen i telefonen och klickar på + symbolen längst upp till höger i appen. Här väljer jag att lägga till en produkt. Nästa steg är att jag väljer sensorer. När jag har valt sensor får jag upp de sensorer jag kan ansluta.

Jag väljer VALLHORN och följer med i instruktionerna i appen. Efter ett tag är sensorn hittat av IKEA DIRIGERA och tillagd.

 

När jag nu klickar på sensorn i appen får jag upp en bild på sensorn, Batterinivå och val som jag kan använda. Jag kan välja hur länge sensorn ska vara aktiv mellan 2, 3, 5 och 10 minuter. Jag kan Ansluta mina lampor som redan kopplade i DIRIGERA.

 

På samma sida om jag scrollar ner får jag även upp sensoraktivitet. Här kan jag välja om sensorn alltid ska vara aktiv, följa soluppgång/solnedgång eller ställa in ett schema.

Problem med att VALLHORN aldrig släcker lampan

Jag kopplade en lampa till VALLHORN och den tändes direkt vid rörelse. Mitt problem är att lampan aldrig släcks. Jag satte tiden till 2min men det fungerade inte. Eftersom IKEA appen inte visar när sensorn detekterar rörelse kopplade jag Sensorn via Homekit till Home Assistant. Där ser jag att sensorn konstant är aktiv. Den växlar aldrig tillbaka.

Batteri 1.2V AAA

När jag installerade sensorn satte jag in 2st AAA batterier från Kjell och Compamy. Dessa AAA batterier är 1.5V. Tittar jag i IKEAS spec säger dom: Ineffekt: 2.4 V, 2 x LADDA batterier HR03/AAA 1.2 V.

Går jag tillbaka till IKEAS sida för VALLTORN står det: Batteriet säljs separat. Vi rekommenderar de laddningsbara batterierna LADDA HR03 AAA 1.2V.

Jag bytte nu batterier till 1.2V av model HR03 AAA och samma problem kvarstår. Jag provade batterier från olika fabrikat med samma resultat.

 

Det kanske är så att jag köpte en VALLHORN som inte fungerar. Jag kommer nu att åka tillbaka och byta ut denna och hoppas på bättre resultat med nästa sensor. Jag får återkomma när jag har den nya sensorn på plats.

Fungerande VALLHORN

Jag har nu bytt ut den första VALLHORN med en ny och nu fungerar det som det ska! Sensorn tänder lampan som jag kopplat med DIRIGERA och släcks efter det antal minuter jag har angett.

IKEA LADDA AAA med VALLHORN

Vid tillfället jag besökte IKEA passade jag även på att köpa lite fler uppladdningsbara AAA batterier.

Andra inlägg om IKEA produkter

Installerar IKEA PARASOLL Dörr & fönstersensor i DIRIGERA

Installerar IKEA BADRING i DIRIGERA

 

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

About Claes