Ändra känslighet på Aqara vibration sensor med Home Assistant och ZHA

By Claes

Har hittat två sätt att Ändra känslighet på Aqara vibration sensor med Home Assistant och ZHA

Jag har två stycken Aqara Vibration sensor som jag använder till min brevlåda och en till tvättmaskinen. En sak som kan vara bra är att kunna ändra känsligheten på sensorn. T ex har jag märkt att min sensor som är placerad i brevlådan detekterar vibration lite för ofta. Jag vill nu ändra inställningen då jag tror att den är satt till högsta känslighet. Om jag har förstått rätt finns det tre olika lägen. Hög, medium och låg känslighet. 1=Hög, 11=Låg och 21=låg.

Det krångliga sättet

Det krångligaste sättet är att själv gå in och ändra i inställningar för sensor:
Home Assistant -> Enheter och Tjänster -> Enheter -> Väljer enhet -> Klickar på de tre prickarna bredvid Konfigurera om -> Klickar på Hantera zigbee-enhet
Väljer VibrationBasicCluster (Type:in)
Väljer Sensitivity
Värde: 1
Överskrid Tillverkarens kod: 4447
Innan jag klickar på Skriv Attribut måste jag väcka sensorn med ett tryck på knappen (samma knapp som jag använder för pair)
Denna metod hittade jag på forumet av användare PrairieSnpr: ZHA Xiaomi Aqara Vibration Sensor Settings – Configuration / Zigbee – Home Assistant Community (home-assistant.io)

Det enkla sättet

Av en slump när jag satt och läste lite inlägg på Home Assistant Community forum fick jag se att det var en smart person som hade skrivit en Blueprint för att ändra känslighet på Aqara vibration sensor. Denna Blueprint fungerar bra med ZHA och är skriven av användaren niro1987: ZHA – Aqara Vibration Sensor – Set Sensitivity – Blueprints Exchange – Home Assistant Community (home-assistant.io)

 

Läs mer om vilka Zigbee enheter jag använder i mitt hem: Zigbee Kontroller, Sensor, Lampor, Switch, Smart plug

 

Läs mer om min installation av Home Assistant: Home Assistant Kontroller

About Claes