Villkorligt kort i Home Assistant fick en bra uppdatering

By Claes

Villkorligt kort i Home Assistant fick en bra uppdatering

Kortet villkorligt har jag använt under en längre tid men genom uppdateringen 2023.11 ser jag fler användningsområden. Med Home Assistant 2023.11 fick kortet villkorligt fler funktioner som Numeriskt tillstånd för entitet, skärmstorlek och användare.

Kortet är praktiskt att använda när jag vill visa ett specifikt kort på min dashboard vid enstaka tillfällen och sedan dölja kortet. Med de nya funktionerna finns det fler möjligheter. Jag kan t ex visa ett kort beroende om temperaturen ute är mellan +10 och +20. Jag kan visa ett kort om en specifik användare är hemma eller borta. Visa ett kort beroende på skärmstorleken på dashboarden eller om en enhet är av eller på.

 

Mitt första kort på Dashboard med Villkorligt kort

Mitt första kort som jag gjorde på min dashboard med villkorligt kort är att visa två olika kort på huset. När det är mörkt inne visar jag en mörk bild och när det är ljust inne visar jag en ljus bild. Själva villkoret är en växlare som slår av och på beroende på ljuset inomhus.

Nya ideer med kortet villkorligt

Nu när jag satt och tittade lite närmare på de nya funktionerna fick jag en ide och ett annat användningsområde. Nu under November börjar jag att att ta fram Julbelysningen för utomhusbruk. Julbelysningen styr jag med z-wave switchar och under våran, sommaren och hösten styr dessa switchar andra funktioner som laddning till gräsklipparen och fontänen. Nu ska jag bygga ett nytt kort som bara visas mellan 1:a December och slutet på Januari. Då kan jag använda samma switchar men jag ändrar namn på på det nya kortet som ska visas.

 

Läs mer om min Dashboard till mitt smarta hem: Dashboard med Home Assistant

About Claes