Styr min Luftvärmepump från Daikin med Home Assistant

By Claes

Min Luft Luftvärmepump från Daikin styr jag med Home Assistant – Värme och kyla kan jag Automatisera för att passa våra behov

 

Jag har min Luft Luftvärmepump från Daikin model: FTXLS35K2V1B kopplad till Home Assistant. Med denna koppling kan jag automatisera både värme och kyla för att passa våra behov i huset. Min Daikin Luftvärmepump hade inte Wifi koppling när jag köpte den så jag installerade en Daikin WiFi adapter BRP069B41. BRP069B41 fungerar bra och supportas av Home Assistant Daikin integration.

Förutom att jag kan automatisera min Luft Luftvärmepump med övriga saker i mitt hem så är det ganska vanligt att jag använder Home Assistant appen för att styra temperatur och fläktläge. Jag har nog aldrig startat Daikin appen på min telefon utan använder Home Assistant. Med Home Assistant appen kan jag även styra min Värmepump när jag är utanför hemmet med hjälp av moln kopplingen.

Vad använder jag

Daikin LuftLuft värmepump: FTXLS35K2V1B

Daikin Wifi Adapter BRP069B41 som är kopplad till min Router via Wifi

Daikin Wifi Adapter

Home Assistant som jag har installerat på en Raspberry Pi
Raspberry Pi 5 med Ethernet och USB-C kabel

Home Assistant Daikin integrationen: Daikin AC – Home Assistant (home-assistant.io) På Home Assistant hemsida finns mer information vilka adaptrar som supportas.

Daikin Luftvärmepump i Home Assistant

När jag har installerat Daikin integrationen i Home Assistant får jag upp sensorer och en klimatkontroller. Jag kan använda klimatkontrollern för att styra pumpen med temperaturer, värme och kyla.

Daikin intergration Home Assistant

 

Klickar jag på Klimat kontrollern ser det ut som nedan bild

Climate Daikin in Home Assistant

Här ser jag aktuell temperatur och Måltemperatur som jag har satt. Fyra stycken ikoner för Läge, Fläktläge, Förinställning och Svepläge.

Klickar jag på Läge får jag upp val som Värme, Kyla, Torka, Endast Fläkt och av

Klickar jag på Fläktläge kan jag ställa in fläkhastigheten mellan Auto, Silence och 1-5.

Klickar jag på Förinställning får jag upp lägen som Borta, Eco och Boost-läge. Dessa lägen har jag aldrig använt och vet inte hur de fungerar.

Klickar jag på Svepläge får jag upp lägen som Off, Vertikal, Horisontel och 3D. Även dessa lägen använder jag inte så jag har allt förinställt och min står på Off.

Daikin Automationer i Home Assistant

Med Automationer kan jag nu styra luftvärmepumpen. Ett exempel på hur jag styr min luft luftvärmepump är Kyla på sommaren. När medeltemperaturen på nedervåningen går över 22 grader slår jag på kyla. Sätter Daikin Luft luftvärmepump på 18 grader som måltemperatur och HVAC läget Kylning. I denna automation har jag ett villkor och det är att säsongen måste vara satt som Sommar i Home Assistant. Är det vår, höst eller vinter triggas inte automationen.

 

När medeltemperaturen på nedervåningen har nått under 17 grader slå jag av Luftvärmepumpen.

 

En annan automation där jag styr min luftvärmepump är om Luftvärmepumpen är av och det börjar bli kallt inne. Här har jag satt att Medeltemperaturen är under 18. Som villkor är att säsongen är Höst eller Vinter och att pumpen är avstängd. Vid detta tillfälle sätter jag måltemperaturen på 20 och HVAC-läge på Uppvärmning.

När det är Vinter och kallt ute brukar jag låta pumpen gå utan styrning då det är vår huvudsakliga uppvärmningskälla i huset.

 

Andra funktioner som jag har skapat med Home Assistant

Läs mer om: Byggde mitt egna hemlarm med Home Assistant

Läs mer om: Odlar med Växtlampa värmematta och sensor

Läs mer om: Styra varmvatten, värme, laddning och belysning vid höga elpriser

Läs mer om: Byggde en Smart Kattlucka till hemmet

Läs mer om: Min Smarta brevlåda med Home Assistant

Läs mer om: Fasadbelysning med sensorer och smarta lampor

 

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

About Claes