Byggde mitt egna hemlarm med Home Assistant

By Claes

Byggde mitt egna hemlarm med Home Assistant, sensorer, larmpanel och siren.

Under 2022 byggde jag mitt egna hemlarm för att ersätta larmet som jag hyrde från en större larmfirma på marknaden. Skälet att jag byggde mitt egna hemlarm var att jag var trött på höga månadskostnader. Nu har jag använt larmet under en tid och jag är nöjd. Samma funktioner som tidigare och den enda månadskostnad jag har är min prenumeration på NabuCasa Cloud för Home Assistant. Jag fick investera i lite nya saker som en larmpanel och en siren.

För mig ser jag en mindre kostnad som positivt med eget hemlarm. Det finns även saker som är negativt och det är att jag inser att detta larm inte är lika säkert.

Vad använder jag till mitt hemmalarm

Som kontroller använder jag Home Assistant som jag har installerat på en Raspberry Pi 5.

Raspberry Pi 5 med EThernet och USB-C kabel

För att få tillgång till mina sensorer baserat på Zigbee använder jag en SkyConnect

SkyConnect and cable

Och för mina Z-wave enheter använder jag Aeotec Z-stick gen 5

Z-wave kontroller

Sensorer i mitt larm

Jag använder en mix av sensorer baserade på Zigbee, z-wave och Wifi.

Som dörr och fönster sensorer använder jag mig av Aqara. Som sagt, jag använder det som jag redan hade och Aqara var redan monterade på alla mina dörrar.

Aqara Dörrsensor Fönstersensor

Rörelsesensorer är lite mixat. Jag använder Aqara FP2 närvarosensor och Shelly Motion som kommunicerar med Wifi. På några ställen använder jag Fibaro motion som kommunicerar över Z-wave.

Närvarosensor FP2 på hylla

Vattensensorer är Aqara som ligger under varmvattenberedare och diskmaskin

Aqara vattensensor

Och som brandvarnare använder jag mig av Fibaro Smoke sensor

Fibaro brandvarnare FGSD-002

Larmpanel

Letade länge efter en larmpanel men till slut läste jag mig till att Ring Alarm Keypad var baserad på Z-wave och det gick att ansluta och koppla den med Z-wave JS integrationen i Home Assistant. Larmpanelen fungerar även bra med Alarmo som jag använder som mjukvara i Home Assistant för att styra larmet.

Bild på monterad Ring alarm keypad

För att få Ring Alarm Keypad använde jag mig av följande instruktioner samt Blueprint som finns här: HomeAssistantNotes/RingKeypadV2.md at main · ImSorryButWho/HomeAssistantNotes · GitHub

Siren

Sirenen som jag köpte till larmet är av modellen Aeotec siren 6 och är baserad på Z-wave

Siren till larm

Den använder jag även som ringklocka.

Alarmo

Alarmo integrationen är riktigt bra. Det är med Alarmo som jag får till alla funktioner som jag hade med mitt förra larm. Jag kan Hemmalarma, bortalarma, välja vilka koder jag ska använda mig av och vilka sensorer som ska vara aktiva vid olika lägen. Alarmo har även funktion att skicka notiser till våra telefoner vid larm.

 

Alarmo integration har jag laddat ned och installerat via HACS. GitHub – nielsfaber/alarmo: Easy to use alarm system integration for Home Assistant

För att styra larmet har jag nu olika val. Jag kan använda larmpanelen för att slå på och av hemmalarmat eller bortalarmat. Jag kan även kontrollera larmet med Companion appen för Home Assistant. På min Dashboard har larmpanelen på förstasidan samt en egen sida där jag även ser status på alla sensorer.

 

Automationer med det smarta hemmet

Eftersom jag har larmet integrerat i mitt smarta hem system kan jag nu styra saker när jag larmar och jag kan även styra larmet med automationer. Jag har t ex en automation som kollar om larmet är på när vi har lämnat hemmet. Är inte larmet på kopplas det på automatiskt med hjälp av platsbaserad automation. i Home Assistant.

Några saker att fundera på

Några saker jag funderade på innan jag bytte till mitt egna larm var säkerhet och batteribackup. När det gäller säkerhet så hade mitt gamla larm en GSM sändare ifall internet gick ned. Det äldre larmet hade även en batteribackup ifall strömmen försvann. En annan sak att tänka på är att ett smart hem system inte är 100% tillförlitligt.

Efter en tids funderingar bestämde jag för att köra på min egna lösning. För mig var månadskostnaden det avgörande och vissa funktioner och säkerhet fick jag göra avkall på.

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

 

Läs mer om min installation av Home Assistant och vad jag använder: Home Assistant Kontroller

About Claes