Byggde en Smart Kattlucka till hemmet

By Claes

Byggde en Smart Kattlucka till hemmet med Home Assistant och sensorer

Under 2019 byggde jag en kattlucka till hemmet som indikerade om katten gick ut eller in. På så sätt kunde vi ha lite koll på vad kissen pysslade med på natten. I början var det väl mest kul att se om det gick att få igång en enkel lösning med ett par sensorer och på den tiden Athom Homey. Nu har jag samma lösning på plats fast jag använder Home Assistant. Funktionen fungerar relativt bra där vi ser om katten går ut eller in samt att vi får en notis som läggs upp på Dashboarden.

Vad använder jag till min Smarta Kattlucka

Jag använder en Raspberry Pi som jag kör Home Assistant på

Raspberry Pi 5 med EThernet och USB-C kabel

 

Till den har jag en SkyConnect som är Zigbee kontroller

SkyConnect and cable

 

två stycken rörelsensor och en dörr och fönster sensor från Aqara

Aqara P1 mot vit bakgrund

Aqara Dörrsensor Fönstersensor

 

Dörr och fönster sensorn monterade jag på kattluckan för att indikera om luckan öppnades. Jag placerade en rörelsesensor ute och en sensor inomhus. Dessa sensorer är inte anpassade för utomhusbruk men jag hade lite tur och kunde placerad sensorn under ett litet tak. Med hjälp av rörelsesensorerna kan jag avgöra om katten går in eller ut genom luckan.

Jag har även skapat en hjälpare i Home Assistant som är av typen växel som jag har kallat Tiger. Den slår på och av beroende om katten går ut eller in. Egentligen en onödig växlare men det är ett arv efter min tidigare installation.

Automationer i Home Assistant

För att få allt att fungera behöver jag två stycken automationer i Home Assistant. En för att indikera om katten går in och en för att indikera om katten går ut.

 

För att indikera om katten går in har jag skapat följande automation.

När:
luckan öppnas

Och:
Rörelsensor inne inte detekterar rörelse
Rörelsensor Ute detekterar rörelse

Då:
Slå på hjälparen Tiger
Skicka ett meddelande till telefon

Kattlucka automation in

 

 

För att indikera om katten går ut har jag skapat följande automation.

När:
luckan öppnas

Och:
Rörelsensor inne detekterar rörelse
Rörelsensor Ute detekterar inte rörelse

Då:
Slå av hjälparen Tiger
Skicka ett meddelande till telefon

Kattlucka automation ut

Information på Dashboard

På min Dashboard har jag en loggbok där jag har lagt till automationerna så att jag ser tiderna för in och ut. Loggboken är inte bara till för kattluckan utan även för andra saker som jag vill se tid och datum på.

Loggbok för kattluckan

 

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

About Claes