Odlar med Växtlampa värmematta och sensor

By Claes

Jag odlar med Växtlampa Värmematta och Sensor och styr med mitt smarta hem system

Nu är säsongen igång! Nu börjar jag plocka fram min utrustning för att odla mina chili som förhoppningsvis ska skördas efter sommaren. Jag har använt min utrustning sedan 2020 och jag tycker att resultatet i slutändan blir bra. OK, nu ska jag erkänna att jag aldrig har odlat utan mina tekniska pryttlar så jag har inget att jämföra med.

Värmematta

Värmemattan som jag inhandlade är en värmematta av märket Nelson Garden och den använder jag direkt efter sådd. Jag har nu planterat både jalapeño och Padron och det tog ca en vecka för fröna att gro.

Nelson garden värmematta

Efter denna process plockar jag fram mina Växtlampor som jag har köpt på IKEA.

Växtlampor

Växtlamporna som jag har är av modellen VÄXER PAR30 från IKEA. Jag har 6st lampor till mina odlingar för att täcka en större yta med plantor. Som upphängning av lamporna har jag använt en mobil torkställning. Kanske inte den snyggaste lösningen men den gör sitt jobb och det är enkelt att plocka fram och ställa undan efter säsongen.

Odlingslampa IKEA VÄXER

Växtsensor

Som sensor använder jag mig av en MiFlora sensor av märket Xiaomi. Sensorn mäter Ljus, fukt, temperatur och näring i jorden. Ett av skälen att jag använder sensorn är att jag skickar en notis när det är dags att vattna. Har även en funktion som mäter ljuset och om lamporna av någon anledningen stängs av manuellt sätter jag på de igen med mitt smarta hem system.

Växtsensor Mi Flora

Mi flora i odling

Sensorn skickar information till Home Assistant där jag presenterar informationen på min Dashboard.

Informationen nedan kommer från Fukt och näringssensorn fån Mi Flora. Jag ser historiken från den 29 Januari till den 10:e Februari. Här ser jag att jag vattnade plantorna den 29:e, 5:e februari och den 10:e februari. Både fukt och näringssensorn skjuter i höjden när jag vattnar.

Sensorn fungerar bra men jag tycker att det är ett stort minus att sensorn kommunicerar med Bluetooth. Bluetooth har relativt kort räckvidd och då måste jag jag ha sensorn nära kontrollern. För att komma runt problemet byggde jag en Bluetooth förlängare. Den kommunicerar med Wifi med hemmanätverket och sedan med Bluetooth till växtsensorn. Genom denna förlängare kan jag nu ha sensorn i alla delar av huset och trädgården utan att behöva bry mig om räckvidds problem.
En länk till mitt bygge: Använder ESPHome för att lösa ett räckviddsproblem med Mi Flora Växtsensor

Styrning av växlampor

Själva styrningen av lamporna gör jag med en IKEA Smart plug som i sin tur är kopplad till Home Assistant med SkyConnect.

IKEA Smart plug

Smart plug är kopplad till SkyConnect som är monterad i min Raspberry Pi där jag kör Home Assistant
SkyConnect and cable

Automationen i Home Assistant är ganska enkel genom att jag styr lamporna via tid.

När klockan är 07:00 – slå på
När klockan är 21:00 – slå av

Som en liten säkerhets funktion har jag även en automation som tittar på växtsensorns ljusintensitet

Om Växtsensor Lux är mindre än 1500 lux, Villkor: tid mellan 07-21 – Slå på

Notifiering när det är dags att vattna

För att jag ska få en notifikation när det är dags att vattna använder jag sensorns fukt.

När fukt är under 18%, skicka en notifikation till min telefon med texten: Dags att vattna plantorna.

Denna funktion har jag bara som en säkerhet då jag är relativt glömsk av mig. Brukar även lyfta på plantorna och när de börjar bli lätta vattnar jag.

 

Nu är det bara att vänta tills plantorna växer till sig och jag hoppas att de ser ut så här inom kort.

 

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

About Claes