Installation av NAS i Hemmanätverk

By Claes

Installerar NAS i mitt hemmanätverk

DNS-323

Länge har jag använt Dlinks DNS-323 som NAS i Hemmanätverket. Anledningen att den införskaffades var att lagra musik på för Sonos spelarna. Därefter har den använts för att lagra backuper, filmer, bilder, dokument mm. DNS-323 har tjänat sitt syfte väl men nu har det blivit dags för en uppgradering. Anledningen för uppgraderingen beror på utrymme. DNS-323 kan bara hantera diskar som är 1TB stora.

Qnap TS-251

Har nu tagit hem en Qnap TS-251+ och monterat 2st IronWolf 4TB diskar som körs i Raid1 läge. TS-251 kommer att serva som Backup för alla datorer, musik, filmer, dokument samt lagring för Axis Companion systemet.

Teknik i Hemmet

Hårdvara:
Processor: Intel Celeron N3060 1.6 GHz
RAM: 2GB installerat, plats för 8GB
2st Gbit Ethernet portar
3st USB3.0 portar
1st HDMI
Hårddiskar: 2 st 3.5″ eller 2st 2.5″ SATA

 

 

Installation av hårddiskar:
installationen av hårddiskarna är lätt och det följer med en bra beskrivning hur slädarna monteras på diskarna. När de är monterade skjuts diskarna in på respektive plats i kabinetten.
När diskarna är på plats, NAS:en är strömsatt och nätverkskabeln ditsatt hämtade jag och startade programvaran Qfinder Pro. När programvaran har hittat NAS:en klickar man på Konfigurering

Qnap_TS251

Det första valet i Konfigureringen är Hemmabruk eller Affärsbruk. Jag valde Affärsbruk då jag vill kontrollera vilka applikationer som laddas ner och köras på NAS:en. Vill man att alla funktioner laddas hem väljer man hemmabruk.

Qnap_TS251Efter tid, datum, lösenord och nätverk är satta ska man välja vilken platform. Eftersom alla mina datorer är i Windowsmiljö blir valet Windows (SMB/CIFS, Filestation)

Qnap_TS251

Nu ska man välja vilken diskkonfiguration man vill använda. Eftersom säkerhet är viktigt väljer jag RAID 1.
Då kommer de båda diskarna spegla varandra.
Qnap_TS251

När alla val är satta kommer NAS:en börja konfiguerar alla val och formattera diskarna. När allt är klart klickar man på Gå till NAS Administration och fortsätter konfigureringen.

Qnap TS251

Vid min installation fanns det en ny Firmware för TS251+ tillgänglig och valde då att installera den. Efter installation av Firmware loggar man in i NAS:en genom att skriva IP-nummret och sedan fortsätter konfigureringen av användare, behörigheter och kvoter.
Qnap_TS251

Länk till Qnap För att hämta Qnap quickfinder och mjukvara 

About Claes