Ubiquiti UniFi Dream Machine Router

By Claes

Ny Router i Hemmanätverket – Installerade en Ubiquiti UniFi Dream Machine Router i mitt  Hemmanätverket

Har använt mig av Netgear r6700v3 som router i hemmanätverket med OK prestanda och resultat men har under en längre tid funderat på att uppgradera.

Har bekanta som lovordat märket Ubiquiti och Unifi produkterna men har många gånger tvekat då jag har tyckt att prislappen har varit väl hög då jag bara behöver en router + 1st accesspunkt för att täcka huset med bra wi-fi. För att skapa ett litet hemmanätverk med Ubiquiti Unifi skulle jag behöva 1st USG, 2st Accesspunkter och möjligen 1st Cloudkey.

Efter lite läsande och studerande på nätet var jag i startgroparna att införskaffa mig en Amplifi HD. Tyckte att den verkade lovande tills jag läste en recension om Ubiquiti nya produkt Unifi Dream Machine.

Ubiquiti började sälja en produkt med integrerad säkerhets gateway, AP, Cloud Key och switch.  Jag kunde inte motstå och beställde en Dream Machine och en accesspunkt AP-AC-Lite för att testa i mitt nätverk.

Unifi Ubiquiti Dream Machine

Cylinderformad med mått: 110 x 184.2 mm
Vikt: 1.05 kg
Nätverksportar LAN: 4st 10/100/1000
Nätverksport WAN: 10/100/1000
Wifi: 802.11 a/b/g/n/ac/ac-wave2 4×4 MU-MIMO

Läs mer om Dream Machine på Ubiquiti hemsida

Komma igång

Att komma igång och installera Dream Machine var relativt enkelt. Tror att det tog ca 30min från inkoppling tills alla mina enheter var uppkopplade och fungerande igen.
Det tog en stund att hitta funktionen för att skapa WLAN grupper och för att sätta enheterna till en statisk IP adress. Men som med alla nya produkter blir det en startsträcka för att komma igång.
Ett stort plus är att användargränssnittet är enkelt och överskådligt samt att appen för iOS är riktigt bra.

Wi-Fi

Eftersom jag har ingående Fiber i ena sidan av huset så vet jag att en accesspunkt är ett måste för att få bra Wi-fi i t ex sovrummen.
En rolig funktion som finns i Ubiquiti Unifi mjukvaran är kartor. Här hittade jag möjligheten att ladda upp en planlösning på huset (Floorplan).
När jag hade laddat upp planlösningen kunde jag mäta nedladdningshastighet via min telefon (iPhone 8).

Jag började att mäta 5GHz bandet på Dream Machine.

Huset är ett trähus byggt i suteräng och det är ca 1.5m nivåskillnad mellan övre och nedre våningen. Inneväggarna är gips och MDF.
Övre delen där Dream Machine är placerad har jag bra täckning på 5GHz bandet och även i den nedre delen av huset har jag signal men självklart är nedladdningshastigheten riktigt dåligt.

Mätning på nedervåningen med Accesspunkt AP-AC-Lite inkopplad

Mina tankar om Dream Machine

Ubiquiti Dream Machine fungerar väldigt bra och det var relativt enkelt att komma igång.
Den totala kostnaden för inköpet landade på 5048:- som jag tycker är väl högt men jag hoppas att denna lösningen kommer fungera lång tid framöver. Jag hade troligtvis klarat mig väldigt bra med produkter i Ubiquiti Amplifi serien men som den tekniknörd jag är känns detta helt rätt.
En nackdel kanske är att den inte stödjer Wi-Fi 6 men idag har jag inga klienter som stödjer Wi-Fi 6.

Nu ska den få stå och köra en stund och tänkte skriva några rader efter några veckors drift

 

Uppdatering 2021-08-02
Har nu använt Dream Machine i mitt nätverk sedan slutet på 2019 och jag är riktigt nöjd. I förra veckan började jag även att byta ut mina unmanaged switchar mot management switchar från Unifi.
Här finns min installation av Unifi Flex Mini 5 portar

Uppdatering 2021-08-11
Floorplan och Heatmap funktionen som jag använde när jag jag installerade Dream Machine verkar inte finnas längre. + symbolen i iOS appen är bortagen. För att mäta signalstyrka har jag nu använt mig av deras app WIFIman men tyvärr genererar inte en heatmap.

 

Läs mer om hemmanätverk

About Claes