Daikin WiFi adapter BRP069B41 Installation

By Claes

Installerade Daikin WiFi adapter BRP069B41 för att styra min Daikin Luft/Luftvärmepump

Uppdaterad: 2023-08-20

Jag ville kunna styra min Daikin luftvärmpump i mitt smarta hem och blev sugen att testa en Daikin Wifi Adapter. Jag började att använda adaptern tillsammans med Homey men efter ändring av kontroller i mitt hem använder jag den med Home Assistant.

Installation – Daikin WiFi adapter

Som ett första steg laddade jag ner Daikin Online Control appen  i App Store för min iPhone. Med hjälp av appens instruktioner installerade jag Wifi adaptern i mitt hemmanätverk och gav den en statisk IP adress.

Jag har satt en statisk IP adress på alla mina enheter som är kopplade i hemmanätverket. Jag tycker att det är enklare att hålla koll på alla enheter.

När allt var installerat startade jag Daikin Online Control appen och kunde nu se och styra min Daikin Luftvärmepump via telefonen.

Med appen i telefonen kan jag nu starta och stänga av pumpen. Jag kan ändra temperatur, ställa mode om den ska värma, kyla, avfukta eller fläkt. Jag kan ändra fläkthastighet och ändra sving på utblåset.
Det som inte visas för mig är energiförbrukning men det kanske beror på att jag har en äldre Daikin model från 2014

Daikin AC integration i Home Assistant

För att använda Daikin BRP069B41 wifi adapter i home assistant krävdes ingen installation. Wifi modulen kom upp av sig självt med hjälpa av  auto-discovered funktionen i Home Assistant.

Daikin intergration Home Assistant

Har skapat några automation som att Luftvärmepumpen byter från Värme till Kyla om Sommarläge är på och sedan växlar till Värme när Home Assistant växlar till Vinterläge. Jag använder den även på sommaren och då har jag automationer som slår av och på kyla beroende på temperaturen vis sovrummen.

Beroende på adapter model kan det vara värt att undersöka om adaptern stöds av intergration. På denna sida finns info vilka adaptrar som fungerar med Home Assistant: Daikin AC – Home Assistant (home-assistant.io)

Vad använder jag:
– Home Assistant
– Daikin Wifi modul: BRP069B41

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:
Smarta Hem

Nedan är texten som jag skrev när jag hade Homey.

Athom Homey – Daikin AI app

För att kunna installera och styra min Luftvärmepump installerade jag Daikin AI app som utvecklaren Peter Eier har skrivit.
Vid installation frågar appen om Daikins IP adress som jag nu får skriva in manuellt.


Nu har jag lagt till Luftvärmepumpen i Athom Homey och placerat enheten i rummet TV rum.
Vid långt tryck på ikonen får jag nu upp termostaten, mode och på sista sidan visas inne och utetemperatur.

Daikin AI app – flows

Följande funktioner kan jag använda i Athom Homey flow När:

Följande funktioner kan jag använda i Athom Homey flow Då:

About Claes