IKEA FYRTUR installation

By Claes

Installerar IKEA FYRTUR rullgardin i mitt smarta hem

Under 2019 har jag har väntat på att få köpa och installera IKEAs smarta mörkläggningsgardin FYRTUR. Jag tror att tanken var att de skulle börja säljas i Mars 2019 men pga någon form av mjukvaruuppdatering blev de försenade. Under hela hösten 2019 har jag vid olika tillfällen kollat lagersaldo men tyvärr har de inte funnits tillgängliga på ett IKEA varuhus i närheten där jag bor. I går kontrollerade jag lagersaldo på Ikea i Kungens Kurva och såg att de hade 20 st av FYRTUR 120 cm variant på lager.

Teknikpulsen gick upp och det blev en sväng för att inhandla två 120cm FYRTUR för att montera  i två sovrum.
Läs mer om IKEA FYRTUR på IKEAs hemsida

Hur jag ska använda rullgardinerna

Självklart är det kul att kunna styra rullgardinerna med en fjärrkontroll men en av anledningarna till att jag sätter upp FYRTUR i sovrummen är att kunna ha möjlighet att dra ner rullgardiner automatiskt under sommarhalvåret när solen värmer som mest. Tanken är att styra detta med sensorer som är placerade i rummen. En annan anledning är att nu kommer rullgardinerna äntligen dras upp när barnen går till skolan. Denna automatik kommer jag att styra med Geofencefunktionen i Athom Homey.

Sonen skapade en funktion där rullgardinen går ner automatiskt när solljuset på datorskärmen överstiger en viss ljusstyrka. När datorn stängs av går gardinen upp. För att skapa denna automation använder han en Fibaro wallplug som mäter strömmen till datorn och en Fibaro Motion sensor som mäter ljus.

Vad fick jag med i paketet

Förutom rullgardinen fick jag en öppna/stäng fjärrkontroll inkl batteri CR2032, 1st Zigbee signalförlängare, monteringsfästen, ett batteri och en USB kabel.

Montering

Själva monteringen var enkel genom att följa beskrivningen som följde med. Jag skruvad upp monteringsfästena på väggen och sedan placerade jag rullgardinen i fästena. När rullgardinen var på plats satte jag in batteriet och nu var det dags för det roliga, koppla ihop FYRTUR med IKEA gateway.

FYRTUR 120×195 cm monterad i rum. Väven mäter 120 cm på bredden. Total bredd är 124,3 cm.
Längst till vänster sitter batterilucka, LED och knappar för parning. Med dessa knappar kan jag även ställa in nivå för förlängning.

Styr IKEA FYRTUR med medföljande öppna/stäng fjärrkontroll

IKEA FYRTUR med IKEA gateway

Efter monteringen var det dags att koppla ihop FYRTUR med IKEAs gateway. Jag öppnade IKEA appen, -> kugghjulet -> Hantera belysning -> + symbolen -> Lägg till enhet Rullgardin. Därefter var det bara att följa instruktionerna i appen. Jag tycker att IKEA har löst detta riktigt bra med en klar och enkel instruktion i deras app.

IKEA FYRTUR med Athom Homey

Då jag har valt att använda IKEA FYRTUR med IKEA gateway behöver jag ladda ner appen IKEA Trådfri Gateway som är skriven av Rogier Hofboer. När appen är installerad i Athom Homey kan jag nu gå till enheter -> + symbolen -> välja IKEA Trådfri Gateway -> Roller Blind

När rullgardinen är tillagd i rummet kan jag nu trycka länge på symbolen och får nu upp flera sidor med position på rullgardinen, batteristatus och aktivitetsstatus.

IKEA Trådfri Gateway app – flows

Följande funktioner kan jag använda i Athom Homey flow När:

Följande funktioner kan jag använda i Athom Homey flow Då:

Något som jag inte har information om är hur länge batteriet räcker i rullgardinen. Har letat på IKEAs hemsida men har inte hittat någon information.

Vad använder jag:
– Athom Homey
– IKEA Gateway
– Athom Homey app: IKEA trådfri gateway

IKEA fyrtur med Home Assistant

Sedan en tid tillbaka använder jag nu Home Assistant istället för Homey. IKEA fyrtur fungerar riktigt bra att styra med Home Assistant.
IKEA fyrtur är kopplade till IKEA Gateway och IKEA Gateway är kopplad till min Home Assistant.

För att koppla IKEA Gateway till Home Assistant gjorde jag så här:
1. Klickar på Konfiguration i Home Assistant
2. Klickar på Lägg till Integration
3. Väljer IKEA TRÅDFRI
4. Följer instruktion som visas

Nedan är en bild på en av mina IKEA FURTUR som sitter i sovrummet.

Här visas en kontroller för att styra position. Batteristatus samt vilka automationer jag har skapat med denna enhet.
Jag har nu två stycken automationer. Den ena rullar ned gardinen när TV:n slår på. Den andra rullar ned rullgardinen när en sensor indikerar att det är solljus.

Uppdaterad 2022-04-23 med Home Assistant.
Jag är riktigt nöjd med IKEA FYRTUR då de har fungerat riktigt bra i mitt smarta hem.

 

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:
Smarta Hem

About Claes