Vad är en DHCP Server

By Claes

Vad är en DHCP Server och hur fungerar det

Häromdagen gick jag igenom vilka klienter i mitt nätverk som har en statisk IP-adress och vilka som blir tilldelade en Dynamisk IP-adress och tänkte då vad smart det är att routern i hemmanätverket sköter detta automatiskt istället för att jag som användare ska hålla koll på att alla enheter i mitt nätverk får en unik tilldelad IP-adress.

DHCP står för Dynamic Host Configuration protokoll och är den funktionen som tilldelar all enheter som blir uppkopplade i nätverket en unik adress. Jag skulle likna den för en brevbärare som levererar posten till rätt brevlåda.

Alla enheter måste ha en unik adress

Alla enheter i ett nätverk måste ha en unik adress för att all kommunikation ska komma fram till rätt mottagare. Min Router här hemma har en IP-adress som är 192.168.1.1 och det finns ingen annan i nätverket som kan eller ska ha den adressen. När en enhet vill kommunicera med nätverket tilldelar routern enheten en adress som t ex är 192.168.1.10. Vi kan ta som exempel att den som fick adressen 192.168.1.10 är min telefon. Nu får min telefon låna denna adress under tiden som routern har bestämt eller administratören av nätverket. När lånetiden går ut får enheten en ny adress. Mao dynamisk IP-adress.

Dynamiska eller statiska IP-adresser

Routern delar ut dynamiska adresser men om jag som användare vill att min telefon alltid ska ha samma adress ger jag den en Statisk IP-adress. På så sätt kommer min telefon alltid ha samma adress i nätverket. Jag använder statiska adresser på enheter som jag vill ha koll på. Jag använder också alltid statiska adresser om det är enheter som ska kopplas till mitt smarta hem.

Statiska IP-adresser på enheter till smarta hemmet

I mitt smarta hem finns det en hel del enheter som använder Wifi. Ett exempel är Shelly sensorer som jag har kopplat till Home Assistant. Vid tillfället när jag kopplar denna sensor till Home Assistant har den adressen 192.168.1.40. Om den skulle få en dynamisk adress kan det bli problem längre fram pga ändrad adress. För att undvika problem vill jag alltid att den ska ha samma adress så därför ger jag alla mina enheter till det smarta hemmet en Statisk IP-adress.

Läs mer om mitt hemmanätverk: Hemmanätverk

About Claes