Zigbee SQLite database corrupted

By Claes

Fick meddelandet Zigbee SQLite database corrupted i Home Assistant från logger zigpy.appdb

I veckan fick jag meddelandet att jag hade problem i Zigbee databasen, en corrupted SQLite database. Jahapp!! Vad sjutton ska jag göra nu.

I loggen står det SQLite database file is corrupted! Row missing from index routes_idx_v12. Räknade att felen var från rad 72 till rad 102.

 

 

Började söka på Home Assistant Community och visst hittade jag poster med folk som hade problem med databaserna. Tror även att jag hittade en del guider för att återställa och rätta till men insåg att det var på tok för komplicerat.

 

Tog bort databasen och startade om

Det slutade med att jag tog bort databasen och startade om från början. Först kopierade jag databasen och döpte om den så att jag hade en backup ifall det började strula. Det som jag troligtvis skulle missa med att ta bort databasen var historiken på enheter och det kunde jag leva med.

Tog bort databasen och startade om Home Assistant. Alla enheter fanns kvar och de enheter som fungerar som zigbee routrar kom online direkt. En hel del sensorer fick jag väcka eller installera om (Aqara).

Grupper i ZHA

Något som jag inte hade tänkt på var att mina grupper i ZHA försvann. Inte ett stort problem eftersom jag hade en lista på vad jag hade döpt de förra till. Jag började nu att återskapa grupperna och lägga in alla lampor i respektive ljusgrupp. Efter att allt var återställt började jag att prova! Ingenting fungerade som tänkt. Tände en ljusgrupp som heter fasadbelysning och då tändes även lampor inne i huset. När jag tände en ljusgrupp där jag har vissa inomhuslampor tändes lampor på garaget. Dubbelkollade så att jag inte hade lagt in fel lampor i grupperna men allt stämde..Funderade nu om de gamla grupperna låg kvar i någon databas. Skapade en ny grupp men nu ändrade jag även Group ID. Voila, nu fungerade det igen! Gjorde om alla grupper från början och satte ett Grupp Id från 100.

Belysningsgrupper i Script

Nu har jag alla mina belysningsgrupper i Script och fick gå igenom alla script för att ta bort de gamla grupperna och lägga till de nya. För att dubbelkolla så att inte något fanns kvar i någon automation kikade jag på Watchman loggen. Skrev lite om Watchman integrationen här: Watchman i Home Assistant håller reda på saknade enheter

Första gången jag får problem med databasen

Det här var första gången jag fått problem med Zigbee databasen. Vad som har hänt har jag ingen aning om och kan bara spekulera. Nu ska jag se till så att jag tar backup lite mer frekvent så att jag har något att gå tillbaka till när något händer. Nu när jag startar om Home Assistant är felmeddelanden borta och jag hoppas att det förblir så!

 

Läs mer om min installation av Home Assistant och vad jag använder: Mitt Smarta hem system – Kontroller jag använder

About Claes