Problem med Zigbee – Byta kanal eller lägga till fler routrar

By Claes

Problem med Zigbee – Byta kanal eller lägga till fler routrar för att utöka räckvidden

Zigbee är ett vanligt protokoll för smarta hemmet utrustning. T ex använder Philips Hue och IKEA DIRIGERA Zigbee för att kommunicera med enheterna som är kopplade till hubben. Majoriteten av mina enheter till mitt smarta hem system använder zigbee som är anslutna till min SkyConnect.

Zigbee kommunicerar på 2.4GHz bandet där det finns gott om konkurrenter. Några är t ex Wifi 2.4GHz bandet, Bluetooth & Thread. WiFi och zigbee kan störa men det finns fler felkällor.

Zigbee räckvidd

Räckvidden för Zigbee enligt spec ska vara 10-100m. Det här tror jag beror helt och hållet på förutsättningar och om Zigbee är satt i en miljö som är helt fri från störningar. Fri från störningar och brus är inte helt självklart eftersom i de flesta hem används Wifi på 2.4GHz bandet.

Källa: Zigbee FAQs | Frequently Asked Questions – CSA-IOT

Zigbee Mesh nätverk

Zigbee formar ett så kallt meshnätverk. Om jag har fler zigbee routrar utplacerade på strategiska ställen i huset kan jag öka räckvidden. Har jag bara en hubb och sensorer blir räckvidden på nätverket inte så långt.

En Zigbee router är normalt en strömförsörjd enhet som t ex en glödlampa, smart plug eller en dedikerad zigbee förlängare. Dessa kommunicerar med varandra.

En Zigbee end device är t ex en batteridriven sensor och den skickar inte signalen vidare

I mitt zigbee nätverk för HUE använder jag bara deras lampor och de är routrar. För min IKEA hub använder jag IKEA glödlampor som fungerar som Routers för att förlänga och förbättra signalen till sensorer som är kopplade till IKEA DIRIGERA.

Om det nu är problem med räckvidd kan det räcka med att lägga till några routrar som är kopplade till samma zigbee nätverk.

bild på zigbee mesh

 

 

En bild på mitt Zigbee nätverk där kontrollern är SkyConnect. Otroligt rörig bild men kontrollern finns i mitten och sedan går det gröna, gula och röda linjer mellan alla routrar. Dessa färger visar LQI (Link Quality Index) värden.

Zigbee nätverk

Tips! Vid installation av Zigbee-nätverk kopplar jag alltid routers först. Det sista som installeras är sensorer och de installerar jag på platsen de ska sitta på.

Zigbee kanaler

Zigbee använder 16st kanaler på 2.4GHz bandet. Kanal 11 till kanal 26. Kanal 11 i zigbee är inte samma som Kanal 11 WiFi.

Zigbee kanaler 2.4GHz

Lägger jag till Wifi Kanalerna så kommer det att se ut så här.

Jag har lagt min SkyConnect på kanal 25, Philips Hue hub på kanal 20. IKEA DIRIGERA går inte att ändra kanal på men jag tror den ligger på kanal 15.

För att undvika störningar från WiFi använder jag bara WiFi kanal 1 och 6 i mitt hem.

Andra orsaker som kan skapa problem med Zigbee

Av egen erfarenhet har jag sett hur USB3.0 kan störa Zigbee. I mitt fall hade jag en Hårddisk som var kopplad med USB3.0 till min Home Assistant där min SkyConnect var placerad. Lösningen var att skaffa en USB2.0 förlängningskabel till SkyConnect. Ifall USB3.0 utrustning ligger nära kontrollern eller en enhet så kan det bli problem.

Saker att tänka på för att undvika problem med Zigbee

Använd en kanal som inte överlappar en WiFi kanal

För att avhjälpa räckvidd kan det fungera med en Zigbee Router placerad mellan hubben och sensor.

Undvik USB3.0 utrustning i närhet av zigbee enhet.

Installera alltid routers först och sedan batteridrivna sensorer.


Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

 

Läs mer om vilka Zigbee enheter jag använder i mitt hem: Zigbee Kontroller, Sensor, Lampor, Switch, Smart plug

About Claes