Aqara rörelsesensor med Home Assistant

By Claes

Aqara rörelsesensor med Home Assistant och Zigbee Home Automation (ZHA)

Jag har ett antal Aqara rörelsesensor som jag använder tillsammans med Home Assistant. Fokus att använda dessa sensorer i mitt hus är att detektera närvaro i små utrymmen som t ex en hall eller tvättstugan. Jag tycker att de är prisvärda och designen är bra på så vis att de passar in och smälter in bra i mitt hem. Det finns dock en liten baksida med dessa sensorer och det är att ibland ramlar de ur zigbee nätverket. Jag kan inte med säkerhet säga varför men jag har en känsla över att de kopplar mot en router och om den rutten bryts så kopplar den inte upp mot nästa router. Den enda sensor som inte har tappat nätverket vid något tillfälle är den nya P1 sensorn. Kanske pga att den är en Zigbee 3.0 enhet.

Aqara rörelsesensor modeller jag använder

Model: RTCGQ11LM
Detektionsvinkel: 170°
Räckvidd: 7M
Ljussensor: Ja (vid rörelse)
Storlek: 30 × 30 × 33 mm
Batteri: CR2450
Trådlöst protokoll: Zigbee

Bild på aqara rörelsesensor

Model: MS-S02
Batteri: 2st CR2450
Zigbee 3.0
Storlek: 33.1 x 33.1 x 41.6mm

Funktion: Rörelsesensor, ljussensor

Aqara P1 mot vit bakgrund

Den nya modellen P1 är lite större men den har två batterier CR2450.

sensorerna är anslutna och kopplad till min Skyconnect zigbee kontroller
SkyConnect and cable

och i Home Assistant kör jag Zigbee Home Automation (ZHA).

Aqara rörelsesensor i Home Assistant

Sensorer i Aqara P1: Rörelse & ljus. Ljussensorn ändras bara vid rörelse enligt mitt test.
Inställningar som kan göras är detection intervall, LED ska lysa när sensorn triggas samt känslighet på sensorn som går att ställa i hög, medium och låg. För att ändra dessa inställningar måste jag trycka en gång på resetknappen och sedan ändra.

Sensorer i den äldre modellen RTCGQ11LM

Automation i Home Assistant

Har ett antal automation där dessa sensorer ingår och det är mest för att tända belysning. En funktion som är lite speciell är att jag använder Aqara rörelsesensor vid kattluckan för att detektera ifall katten går in eller ut.

Ljussensor i sensorn använder jag inte då den endast triggar på rörelse.

Läs mer om min installation av Home Assistant: Home Assistant Kontroller

Läs mer om vilka Zigbee enheter jag använder: Zigbee Kontroller, Sensor, Lampor, Switch, Smart plug

About Claes