Aqara Vibration sensor med Home Assistant

By Claes

Aqara Vibration sensor med Home Assistant och Zigbee Home Automation ZHA

Aqara Vibration sensor är i mitt tycker mer roligt än riktigt användbar. Skulle mina vibration sensorer gå sönder vid tillfälle så är det tveksamt om jag kommer ersätta dom. Jag har två stycken Aqara Vibration sensor som jag använder med Home Assistant. Den ena detekterar ny post i brevlådan och den andra är placerad på tvättmaskin för att detektera ifall tvättmaskinen körs.

Dessa sensorer har ett liknande fenomen som jag har med mina äldre Aqara rörelsesensorer, de tappar sporadiskt kontakt med zigbee nätverket och för att komma tillrätta med detta är det bara att addera dom igen. Nu händer inte detta så ofta men…..

Aqara Vibration sensor jag använder

Modell: DJT11LM
Mått: 36x36x9mm
Kommunikation: Zigbee
Batteri: CR2032

Aqara Vibration sensor

Vibration sensorerna är anslutna och kopplad till min Skyconnect zigbee kontroller
SkyConnect and cable

och i Home Assistant kör jag Zigbee Home Automation (ZHA).

Aqara Vibration sensor i Home Assistant

Aqara Vibration Sensorer i Home Assistant ZHA: Vibration och Batteri.
Använde den förr i Homey och fick upp både Vibrationsstyrka och riktning så jag tror att det är ZHA integrationen som begränsar. Har även läst att zigbee2mqtt kan läsa fler sensorer än zha.

Home Assistant Aqara Vibration

Inga inställningar att göra i användarinterfacet i Home Assistant när jag använder ZHA. Det går att ställa Vibrationstyrka mellan low, medium och high men för att göra det måste jag skriva dessa inställningar i zigbee kluster. Mao, inte speciellt så användarvänligt. Jag skulle ju också kunna byta från ZHA till Zigbee2MQTT men den processen är just nu för stor för mig.

 

Uppdatering: 2023-11-08
Har hittat en riktigt fin Blueprint för att ändra vibrationssyrka som jag hittade här: ZHA – Aqara Vibration Sensor – Set Sensitivity – Blueprints Exchange – Home Assistant Community (home-assistant.io) Har provat och den fungerar utmärkt. Tricket att se till att väcka sensorn när den ska uppdateras.

Läs mer om min installation av Home Assistant: Home Assistant Kontroller

 

Läs mer om vilka Zigbee enheter jag använder: Zigbee Kontroller, Sensor, Lampor, Switch, Smart plug

About Claes