Wifi och Zigbee – 2.4GHz kanaler och planering

By Claes

Wifi och Zigbee – 2.4GHz kanaler och planering

Det blir fler och fler produkter till mitt smarta hem. Vissa enheter använder Wifi, andra enheter Zigbee och några enheter i hemmet använder Bluetooth. Iof har jag inga Bluetooth produkter som är kopplade till mitt smarta hem men de finns där som t ex hörlurar till telefoner och tillbehör till datorn. Men, alla av dessa använder sig av 2.4GHz ISM bandet och etern börjar minst sagt bli fylld.

Är det möjligt att använda dessa protokoll samtidigt och undvika störningar mellan systemen? Efter att ha använt både Zigbee och Wifi under en lång tid i mitt smarta hem och jag tycker att det fungerar riktigt bra. Men för att undvika problem är det bra att veta vilka kanaler som inte kolliderar med varandra.
Som vi ser i bilden nedan är det en mängd av kanaler som går ihop med varandra men det går att bryta ner och få en lite bättre överblick.

Det fria 2.4GHz (ISM) bandet

Det är inte bara Wifi som kommunicerar på 2.4GHz bandet. På det här bandet hittar vi även Zigbee och Bluetooth

Wifi på 2.4GHz bandet

Wifi på 2.4GHz bandet börjar på frekvensen 2400MHz och slutar på 2483.5MHz. I Europa har vi 13st kanaler och varje kanal är 22MHz bred. De bästa kanalerna att välja för Wifi 2.4Ghz bandet är kanalerna 1, 6 och 11 men varför är det så? Jo, det är dessa kanaler som inte överlappar varandra och används kanal 1, 6 och 11 kan störningar undvikas.

I mitt hemmanätverk används kanal 1 och kanal 6 till Wifi och kanal 11 använder jag till Sonos. Har bestämt att på 2.4GHz bandet använder jag enheter som är kopplade till mitt smarta hem t ex Daikin Wifi adapter och Ring Doorbell. För telefoner och datorer används 5GHz bandet.

I bilden nedan är kanal 1, 6 och 11 markerade

Zigbee

Zigbee använder 16st kanaler med en kanalbredd på 2MHz. Kanalerna börjar på 11 och slutar med kanal 26

Produkter som använder Zigbee i mitt system kan ni hitta här men några exempel är Aqara, Hue och Ikea TRÅDFRI. Merparten av mina Zigbee enheter är kopplade till Raspbee men har även kvar Philips Hue och IKEA TRÅDRFI gateway till mitt system. Vilket betyder att jag måste använda 3st kanaler för Zigbee.

Planera kanaler för Wifi och Zigbee

Här hemma använder jag kanal 1, 6 och 11 för 2.4GHz Wifi och Sonos. När det gäller Zigbee använder jag  Raspbee, Philips Hue och IKEA TRÅDFRI. Nu ska jag försöka välja kanaler för mina Zigbee kontrollers som inte krockar med Wifi kanalerna 1, 6 och 11.

Vid en snabb överblick ser det ut som kanal 15, 20, 25 och 26 inte överlappar med Wifi med kanal 1, 6 och 11 och plockar jag bort bort de överlappande kanalerna så blir bilden lite tydligare.


Nu har jag lagt Raspbee på kanal 25 och Philips Hue kommunicerar på kanal 26. IKEA TRÅDFRI har jag inte sett någon möjlighet att byta kanal på och jag har heller inte sett någon information vilken kanal den använder sig av men den fungerar på ett bra sätt.

Informationen om Zigbee har jag läst och hittat på Zigbee alliance sida.

Läs mer om mitt smarta hem:

Smarta Hem – Home Automation

About Claes