Wifi och Zigbee – 2.4GHz kanaler och planering

By Claes

Annons:

Det fria 2.4GHz (ISM) bandet

Wifi på 2.4GHz bandet börjar på frekvensen 2400MHz och slutar på 2483.5MHz. I Europa har vi 13st kanaler och varje kanal är 22MHz bred. Du har säkert hört och läst att de bästa kanalerna är 1, 6 och 11 men varför är det så? Jo, det är dessa kanaler som inte överlappar varandra och används kanal 1, 6 och 11 kan störningar undvikas.

I mitt hemmanätverk används kanal 1 till Routern, kanal 6 till accesspunkten och kanal 11 till Sonos.2.4GHz Wifi Kanaler 2.4GHz bandet används inte bara till Wifi 802.11 eftersom detta band är fritt används det även till andra produkter som t ex trådlösa tangentbord och möss, trådlösa telefoner, trådlösa högtalare, trådlösa kameror mm. Listan kan göras lång.

Smarta Hem

Vad vi nu kommer att se mer av är enheter till det smarta hemmet. Vissa av dessa produkter vill också använda 2.4GHz ISM bandet och ifall vi redan hade ett band med dåligt utrymme så kommer det nu troligtvis att bli betydligt trängre.

En teknik som använder 2.4GHz bandet heter Zigbee. Zigbee bygger på protokollet 802.15.4

Det finns 16st kanaler med en kanalbredd på 2MHz.  Zigbee är en konkurrent till z-wave som jag använder i mitt HomeAutomation system.
Produkter/system som använder Zigbee är t ex Ikeas Trådfri och Philips Hue.

Är det möjligt att använda dessa protokoll samtidigt och undvika störningar mellan systemen? Ja, både 801.11 och 802.15.4 kan användas samtidigt men för att undvika problem är det viktigt att veta vilka kanaler som inte kolliderar med varandra.
Som vi ser i bilden nedan är det en mängd av kanaler som går ihop med varandra

Men om vi plockar bort de överlappande kanalerna så blir bilden lite tydligare.
Om Zigbee enheterna använder kanal 15, 20, 25 eller 26 och Wifi på kanal 1, 6 och 11 så borde vi få till ett system som fungerar på ett bra sätt.

About Claes