Hue Tap Dial switch installation och test

By Claes

Installerar och testar Hue Tap Dial switch med Home Assistant och Zigbee Home Automation

Har under ett tag letat efter en switch som kan styra flera ljusenheter samt ha dimmerfunktion och hittade nu Philips Hue Tap Dial switch som jag tänkte testa och förhoppningsvis ersätta en äldre Hue dimmer switch som för närvarande bara kan styra en enhet.
Med Hue Tap Dial switch kan jag styra 4 enheter samt få till dimmerfunktion.

Hue Tap Dial switch

Knappar: 4st + roterande skiva
Kommunikation: Zigbee
Batteri: 1st CR2032

På baksidan av switchen sitter batterilucka + magneter så att jag kan montera switchen på tex kylskåpet.

Det följer även med en monteringsplatta för att monteras på väggen

Installation i Home Assistant med ZHA

Själva installationen i Home Assistant var väldigt enkel och var problemfritt. Jag gick till  integrationen ZHA -> Lägg till enhet -> tryckte på knapp 1 på switchen under 3 sekunder och ZHA hittade switchen.

För att använda Tap Dial switch i Home Assistant sökte jag på Blueprints och hittade en i community som jag tyckte passade bra. Jag laddade ned den och sedan kunde jag skapa automation som styrde mina ljusenheter som jag ville styra.
Länk till Blueprint som jag använder: https://community.home-assistant.io/t/philips-hue-tap-dial-switch-zha/446636


För att använda denna blueprint behövs en hjälpare. Jag skapade en hjälpare i text format. Denna hjälpare döpte jag till Vardagsrum Hue Tap.

Nu har jag lagt till 3st enheter och det fungerar riktigt bra att toggla on/off samt dimmra lampan som jag valde vid senaste knapptrycket.

Jag har inte använt hue tap dial switch så länge men än så länge fungerar den bra.

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

About Claes