IKEA TRÅDFRI Rörelsesensor

By Claes

Installerar ny TRÅDFRI rörelsesensor

Vid senaste besöket på IKEA där jag egentligen bara skulle handla nya lampor hittade jag en ny rörelsesensor som heter TRÅDFRI Rörelsesensor. Jag har en äldre modell men ville testa den nya så jag köpte med en hem för att prova för 99:-

Vad fick jag med i köpet

Jag fick med följande i kartongen

Rörelsensor
Manual
Självfäftande tejp
2st Batterier

TRÅDFRI Rörelsensor


Model: TRÅDFRI Rörelsensor
Produktnamn: E1745
Mått:
Längd: 74 mm
Bredd: 44 mm
Höjd: 37 mm
Radio: Zigbee
Batteri: 2st CR2032
Sensorns vinkel: 60-120
Sensorns räckvidd: ca 10m
IP-klass: IP44
Funktion: Rörelsesensor, Dag och nattinställning, Ljusstyrka 30% eller 100% på ljuskälla.
Källa: https://www.ikea.com/se/sv/p/tradfri-tradloes-roerelsesensor-vit-70429913/

Installation av TRÅDFRI Rörelsesensor

I mitt förra inlägg in TRÅDFRI Styrbar så insåg jag att alla funktioner inte blir tillgängliga ifall jag adderar sensorn direkt till IKEA gateway och sedan skapar en grupp med lampan. För att testa Sensorn kommer jag att först göra precis som installationen för Styrbar, mao lägga till den direkt via Gateway och se vilka funktioner jag kan få.

Skrivade bort luckan och monterade 2st CR2032 som följde med. Här sitter även knappen för inkluderin till IKEA Gateway och knappar för Dag och Nattinställnigar.

IKEA Appen
  1. Öppnar IKEA appen och tycker på inställningar
  2. Lägg till ny enhet
  3. Fjärrkontroll och sensor
  4. Rörelsesensor

5. OK, redan gjort, nästa
6. OK, nästa
7. Enheter hittades
8. Nu ansluten

Rörelsesensor är tillagd i appen

Det var inga inga problem att lägga till rörelsesensor  i appen och nu kontrollerar jag i appen ifall det går att göra några inställningar för rörelsensorn men det hittar jag inte.

OK, jag flyttar nu rörelsesensor till samma grupp som min lampa är med i tillsammans med trådfri styrbar. Vad som händer är att rörelsesensorn blir i samma grupp som lampan och Styrbar flyttas bort. Hmm, via appen kan jag alltså inte lägga till två stycken enheter för att styra lampan.

Finns alltså en hel del begränsningar vad som går att göra om rörelsesensorn är ansluten först till IKEA gateway och sedan grupperad med lampan.
OK, jag provar om lampan tänds vid rörelse och det gör den! Lampan tänds i 3 minuter och sedan släcks den och jag kan inte se om det går att göra någon tidsinställning någonstans. Fint men med en ganska begränsad funktionalitet.

Länk till IKEA: https://www.ikea.com/se/sv/customer-service/knowledge/articles/f48ffcg2-g6bd-481e-9dg2-74869cg9g7d0.html

Rörelsesensor kopplad direkt till lampan.

Nu har jag testat att först lägga till rörelsensorn direkt i IKEA gateway och nu provar jag att koppla rörelsesensorn direkt till lampan. Fungerar bra att lägga till sensorn och nu kan jag ställa in Dag/Nattläge och 30% och 100% ljusstyrka.

Inställningar

På baksidan av sensorn finns det 3st knappar. Inlärningsknapp, Dag/Nattläge och 30%-100% ljusstyrka. Om jag trycker en gång på Dag/Nattläge knappen kommer en röd lysdiod visa vilken inställning sesnorn har. trycker jag en gång till kommer sensorn ändra inställning.

2 trådfri kopplade till samma lampa

Av nyfikenhet provade jag om det gick att att ha både styrbar och rörelsesensor kopplad till samma lampa och det går. Genom att följa denna guide på IKEA kunde jag lägga alla enheter i samma grupp.
https://www.ikea.com/se/sv/customer-service/knowledge/articles/dbb6f903-7de3-450f-9568-8ge136c7b59g.html

Läs mer om mitt smarta hem:

Smarta Hem – Home Automation

IKEA Dirigera

About Claes