Ventilation med värmeåtervinning fungerar bra när det är minusgrader ute

By Claes

Ventilation med värmeåtervinning fungerar bra när det är minusgrader ute

Jag ångrar inte installationen av FTX systemet i vårat hus. Ventilation med värmeåtervinning fungerar imponerande bra när det är minusgrader ute. I början på Januari 2024 har det varit skapligt kallt i vårat område.

 

Mitt FTX system som är ett SystemAir VR400DC har ingen koppling för att få ut data till mitt smarta hem system. Vad jag har gjort för att få lite överblick är att placera Aqara temperatur sensorer i tilluft och frånluftsdonen. Informationen från Aqara temperatursensor presenterar jag på min Dashboard.

 

Utetemperaturen kommer från min Netatmo väderstation, Tilluft och Frånluft från Aqara sensorer.

Hade jag haft kvar mitt gamla system med bara frånluft hade jag fått in -15 gradig luft i alla rum med tilluft. Nu ser jag att vi får in +4.2 som tilluft när utetemperauren är – 15.7. Det känns otroligt lyxigt!!

Systemair kontroller för mitt FTX system VR400DC

Informationen som visas på min Dashboard visar vad som kommer ut ur tilluften och från frånluften nära rummen. Tittar jag på informationen som finns i min lilla kontroller som tillhör systemet visas info direkt från FTX systemet.

Här ser jag att tilluften direkt från aggregatet är +7.5, frånluften är +12.8 och utetemperaturen är -15.7. Luften har kylts på vägen till och från FTX systemet som ligger kallt på vinden.

SS = Givare för tilluftstemperatur
ETS = Givare för frånluftstemperatur
FS = Givare Utelufttemperatur

 

Otroligt imponerad av systemet. Ger oss frisk luft i alla rum och återvinner värmen.

About Claes