Styra varmvatten, värme, laddning och belysning vid höga elpriser

By Claes

Styra varmvatten, värme, laddning och belysning vid höga elpriser med Home Assistant

Mitt mål har varit att kunna styra varmvatten, värme, laddning och belysning vid höga elpriser och nu är jag där. Den sista pusselbiten kom på plats var när Elektrikern monterade en kontaktor och Shelly 3EM för varmvattenberedaren.

För att parera elkostnader beslöt vi i familjen att vi skulle gå över till El Timpris och styra de stora konsumenterna när elpriserna var låga. För att kunna göra det har vi nu styrning på varmvatten, värme, laddning av bilen, belysning och badet.

 

Så här byggde vi våran styrning

Elförbrukning i vårat hus

Energiförbrukningen i vårat hus låg på 18 559 kWh under 2023.
Huset: en villa (trä) byggd 1983 på 150m3.
Uppvärmning: Direktverkande el (Luft Luftvärmepump och Kamin som komplement)
Varmvatten: 400V Varmvattenberedare på 300L
Bil: Elbil
Personer i hushållet: 4

Kontroller för styrning

Kontrollern för styrning var redan på plats då vi använder Home Assistant som Smart hem kontroller. Med Home Assistant kan jag styra och sätta scheman för alla uppkopplade enheter vi har i vårat hem. Direkt i Home Assistant eller indirekt via bryggor som Philips Hue och IKEA Dirigera. Mao, det mesta är kopplat till Home Assistant. Det finns undantag, t ex tvättmaskin, diskmaskin och bilen styrs av enheternas inbyggda timer.

Styra Varmvattenberedaren

Våran varmvattenberedare har suttit i huset sedan vi köpte villan år 2003. Det är en Nibe Cu 300, 400V och den fungerar som den ska. Från att vara en relativt dum burk har vi nu uppgraderat med en Kontaktor och en Shelly 3EM. Kontaktorn slår av och på strömmen och för att få styrningen monterade vi även en Shelly 3EM som har en utgång för att kunna styra kontaktorn. Shelly 3EM mäter även förbrukningen på faserna och på så sätt får vi en bra överblick hur mycket energi vi förbrukar på varmvattnet.

Styra laddningen av bilen

Under hösten 2023 installerade vi en 11kW laddbox för att snabbt kunna ladda bilen och utnyttja när priserna är låga på natten. Själva styrningen gör vi i bilens tidsfunktion eller appen till våran Kia Niro.

Styra värmen på våran Luft Luft/värmepump

Vi har en äldre modell av Daikin Luft Luftvärmepump som fungerar bra. Vad vi har gjort är att montera Daikins Wifi modul: Daikin Wifi modul BRP069B41. Den modulen fungerar bra med Home Assistant och vi kan styra temperatur, av/på och växla mellan Värme och Kyla. För att mäta förbrukningen på luft luftvärmepumpen har vi en Aeotec Heavy duty switch.

Luft luftvärmepumpen brukar jag inte styra på vintern för om vi slår av den blir det jäkligt kallt i huset när det är -10 ute.

Styra el-golvvärme i badrummet

På El-Värmegolvet som vi monterade när ingen funderade på elpriser har vi nu bytt termostat. Vi har en Heatit Z-TRM2fx som kan styras med Home Assistant via z-wave. Med den kan jag justera temperaturer och av/på. Termostaten rapporterar egen förbrukning och på så sätt har vi lite kolla på hur mycket el-golvet förbrukar. Vid höga priser drar vi ner värmen och vid lägre priser ökar vi värmen. Jag vill helst inte stänga av helt då jag tror att golvärmen hjälper till att ta bort fukt i badrummet.

Styra Spabadet

Under 2019 köpte vi vårat spabad. Det som var en god ide då blev en kostsam historia speciellt vintertid när priserna skenar. För att komma runt detta har jag monterat en Wifi Module BWA 50350 som fungerar med vårat Spabad modell Björkö från Viskan. Med modulen och Home Assistant kan jag styra temperatur och aktiva lägen. När el-priserna blir höga drar vi ner temperaturen och på så sätt slippa en onödig kostnad.

Styra belysningen

All våran belysningen går att styra och är baserad på Zigbee / Z-wave. All belysning är automatisk med hjälp av närvarosensorer, tid och ljus. T ex stängs all belysningen av när ljusnivån i huset är över 25 lux. Belysningen går på när det är under 20 lux. Belysning tänds och släcks beroende om vi är i rummen med hjälp av närvarosensorer eller rörelsesensorer. Belysningen i vårat hus består till 99% LED och strömförbrukning / dygn (vintertid och mörker) ligger på ca 1 kWh / dygn.

Tvättmaskin och Diskmaskin

Tvättmaskinen och diskmaskinen kan jag styra genom att slå på dessa och ställa tid när de ska starta eller vara avslutade.

Exempel på förbrukning av enskilda enheter

Igår den 4:e Januari hade vi en total förbrukning på 60 kWh över dygnet. De största konsumenterna var luftvärmepumpen på 23 kWh och varmvattenberedaren på 13 kWh.

Dygnsförbrukning på enskilda enheter

Exempel på styrning på natten

Bilden är tagen idag från Home Assistant 20230105. Den övre bilden visar förbrukningen som är hög på natten då vi laddar bilen och värmer varmvattnet.

Från klockan 08:00 är allt avstängt förutom luftvärmepumpen, Kyl frys och annat som inte går att stänga av. Föbrukningen från klockan 08:00 ligger på ca 1.5 kWh – 2 kWh per timme. Bilden nedanför är information från Noordpool om prisnivåerna. Allt presenterat på våran Dashboard som sitter i Köket så att alla i familjen kan följa

All styrning är lokal

Alla mina enheter är lokalt styrda och använder inte någon molntjänst. Skälet till detta är att jag vill att allt ska fungera även vid tillfällen när internetanslutningen går ned. Jag vill inte vara beroende av någon annans tjänst och jag vill inte ha några extra månadskostnader. Jag vill även ha kontroll och kunna styra enheterna efter eget behov.

Jag har ingen automation som är baserad på pris utan jag använder ett schema i Home Assistant som jag enkelt kan justera. Schemat som jag har idag är att varmvatten och laddning av bil startar vid 02:00 och slutar vid 06:00.

Schemat är baserat på hjälparen Schema i Home Assistant där jag kan ställa tiderna manuellt.

Hjälpare schema i Home Assistant

Håller på och testar en smart funktion att styra automatiskt när elpriset är lågt. Inlägget hittas här: Styra automatiskt när elpriset är lågt med Home Assistant

 

 

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

 

Läs mer om min installation av Home Assistant: Mitt Smarta hem system – Kontroller jag använder

About Claes