Hjälpare i Home Assistant är funktioner jag använder flitigt

By Claes

Hjälpare i Home Assistant är funktioner jag använder flitigt

Dessa hjälpare i Home Assistant är funktioner jag använder flitigt och det blir bara fler och fler i min installation. Funktionerna är lättillgängliga i användargränssnittet och det är enkelt att skapa en funktion.

För att skapa en hjälpare klickat jag på Inställningar -> Enheter och tjänster -> Hjälpare -> + SKAPA EN HJÄLPARE

 

När jag har klickat på Skapa en hjälpare får jag upp alla hjälpare som jag kan använda mig av. Om jag har räknat rätt finns det 20 olika typer jag kan använda mig av.

Det finns Datum och tid, Derivatasensor, Grupp, Gränsvärdessenor, Reimannsumma, Knapp, Min/max medelväärden, mätare, nummer, Random, Rullgardinsmeny, räknare, schema, template, text, tider på dagen, timer, trend, växel och ändra enhetstyp.

 

Av alla dessa hjälpare använder jag mig av ett fåtal som t ex

Växel

Har ett antal växlar som jag använder för att t ex göra funktionen Nattläge, Mörkt ute, mörkt inne, slå av och på funktioner, visa om enheter är igång. Funktioner som olika lägen i min Home Assistant installation om vissa automationer ska köras eller inte. Dessa växlare tycker jag är riktigt användbara.

Timer

Har skapa ett antal timer för lite olika funtioner. Timers för belysning, byt vy på dashboarden, hur länge fläkten ska köras i badrummet när det är hög fukt. Timers är väldigt användbara för Home Automation.

Text

Vissa blueprints använder text som hjälpare. Har ett antal som är kopplade till blueprints som jag laddat ned från forumet.

Template

Jag har flyttat vissa template funktioner som jag tidigare hade i config.yaml. Vissa templates är nu tillgängliga att göra via hjälpare.

Rullgardinsmeny

Jag har en funktion som jag sitter och leker med just nu. Jag funderar på om jag kan använda rullgardinsmeny för att ändra olika belysningslägen i system. Funktionen är inte klar ännu och jag sitter och filar på funktionen.

Räknare

Jag har en räknare i mitt system och räknaren tillhör en riktigt fånig automation. Jag räknar hur många kaffekoppar min kaffebryggare har bryggt. Genom att mäta strömmen på en fibaro smartplug som är monterad på bryggaren kan jag räkna anal koppar.

Nummer

Riktigt användbar hjälpare som jag använder till att sätta olika temperaturer och Lux som automationerna använder för att slå på värmen i jässkåpet eller slå på och av belysningen via värdet på lux som jag har satt.

Schema

Schema använder jag för att bestämma t ex tid för nattläge i systemet. Jag använder också schema för att styra när enheter ska slås på när det är billig el på nätterna.

Grupp

Grupp använder jag för att gruppera olika sensorer. T ex har jag grupperat alla rörelsesensorer på övervåning/nedervåning. Har grupperat ljussensorer för att skapa medelvärde på olika ställen i huset. Denna funktion har jag också för temperatur sensorer för att skapa medelvärden.

Datum och tid

Datum och tod använder jag för min wakeup alarm funktion som jag skapade med min WLED slinga. Jag använde också datum och tid funktionen för min motorvärmare.

Hjälpare i Home Assistant är väldigt användbara och jag skulle inte klara mig utan dessa riktigt bra funktioner.

 

Läs mer om mitt installation av Home Assistant: Home Assistant Kontroller

About Claes