Fler Wifi uppkopplade smarta hem enheter i hemmanätverket

By Claes

Fler Wifi uppkopplade smarta hem enheter i mitt hemmanätverket

I början på min smarta hem resa hade jag en strategi att jag bara skulle använda Zigbee, Z-wave och Thread enheter. Här måste jag nu revidera tänket eftersom en hel del nya enheter i mitt hem använder WiFi. Bara under 2023 smög det sig in ett antal nya saker som kopplar mot Wifi.

Iof är inte det något problem då dessa inte skickar en mängd data över nätverket. En annan sak är att jag har ett helt nätverk dedikerade för IoT enheter. Alla dessa enheter har en sak gemensamt, de använder 2.4GHz bandet.

Wifi uppkopplade smarta hem enheter

Wifi uppkopplade enheter har ökat i mitt hem och de senaste sakerna som kommit in i nätverket är två stycken Shelly 3EM. Jag har nu totalt 4st Shelly produkter som är uppkopplade mot Wifi och de fungerar alldeles felfritt!

Andra saker som är uppkopplade mot Wifi är mina Närvarosensorer Aqara FP2, Everything presence one, Daikin Wifi modul, Balboa SPA modul, Ring Doorbell, Netatmo väderstation. En Laddstation av märket Charge Amp som vill vara uppkopplad mot WiFi.

 

Alla mina enheter som är uppkopplade finns på denna sida: Produkter baserade på z-wave, zigbee, thread och wifi

2.4GHz bandet

Alla enheter som jag har vill använda 2.4GHz bandet. Finns inte en endaste som använder 5GHz bandet. Fördelen att använda 2.4GHz bandet jämfört med 5GHz bandet är räckvidden. 2.4GHz frekvensen har betydligt bättre räckvidd och tar sig igenom väggar på ett bättre sätt jämfört med 5GHz.

Dessa enheter skickar inte en mängd data så kapaciteten på 2.4GHz bandet räcker och blir över.

Eget nätverk för Wifi uppkopplade smarta hem enheter

För alla mina smart hem enheter har jag skapat ett eget nätverk som jag kallar IoT_Devices. Jag har skapat ett eget VLAN för alla Smarta hem produkter och de produkter jag inte vill blanda med våra datorer och NAS.

Bild på Wifi nätverk med Vlan

Alla enheter som kopplar upp sig mot IoT_Devices får automatiskt IP adressen 192.168.20.xxx. I routern har jag även skapat en regel som säger att ingen på IoT_Devices får kontakta någon på standard nätverket.

I routern har jag även satt statiska IP-adresser på alla enheter. Dels för att det ska bli enklare att komma ihåg ifall jag behöver ändra något i produkten. Och att det inte ska bli något krångel när de är kopplade mot Home Assistant.

 

Läs mer om mitt hemmanätverk: Hemmanätverk

About Claes