Aqara Presence Sensor FP2 med Home Assistant

By Claes

Jag använder Aqara Presence sensor FP2 med Home Assistant och sensorn har löst mitt problem med närvarostyrd belysning.

Under många år försökte jag få till en bra lösning att kunna detektera närvaro i rum med rörelse sensorer. Oavsett hur jag placerade sensorerna samt användande av timers slocknade belysningen när vi satt stilla. Aqara Presence sensor FP2 använder mmWave teknik och detekterar när någon är i rummet. mmWave detekterar närvaro även om jag sitter stilla och inte rör på mig.

Det finurliga med denna sensor är att jag kan dela upp rummet i olika zoner. T ex, min sensor som jag har i köket använder två stycken zoner. En zon vid spis och arbetsbänk och en annan zon runt matbordet.

Vad använder jag

Aqara Presence sensor FP2 som är ansluten till mitt Hemmanätverk via Wifi.

Home Assistant som körs på en Raspberry Pi 5

Aqara FP2 är sedan ansluten till Home Assistant via Integrationen HomeKit-tillbehör. Längst ner i inlägget finns det en länk till min installation.

Sensorer i Home Assistant

De sensorer jag får upp i Home Assistant från Aqara FP2 är Ljussensor och närvaro för zoner. Sensorerna från nedan bild kommer ifrån min sensor jag har i köket. Jag har skapat två zoner, köksbord och köksbänk. Sensorn Presence Sensor 1 som syns i bilden nedan är närvaro i hela rummet.

Zoner i Aqara appen

Zonerna som jag skapat ser ut så här i Aqara appen

Automationerna för kökbelysning

Runt köksbänken har jag två sorters belysning. Spottar i taket som är IKEA GU10 Zigbee spottar. Arbetsbelsyning under köksskåpet är modellen MITTLED från IKEA och är kopplad till IKEA LED drivare 30W (Zigbee). All belysning är kopplad till SkyConnect som är ansluten till min Raspberry Pi 5 där jag kör Home Assistant. För att få till en bra automation använder jag även en Timer som jag har skapat med Home Assistant Hjälpare.

Jag har byggt upp mina automationer för belysningen i 3 olika steg.

 

Automation för timer vid rörelse

Namn: Kök Rörelse timer
När: Köksbänk blev upptagen
Gör sedan: Starta timer med 3 minuter


 

Automation för att öka resp minska belysningen

Namn: Minska alt Öka köksbelysning Bänkskiva (I den här automationer använder jag något som heter Trigger ID. Läs mer hur jag använder Trigger ID här: Minska antalet automationer med Trigger ID i Home Assistant
När: Kök rörelse timer ändras till Aktiv
När: Kök rörelse Timer ändras till Inaktiv

Och om: Mörkt i kök är på
Och om: Nattläge är av

Gör sedan:
Alternativ 1: Mina köksbelysningen
Alternativ 2: Öka köksbelysningen

Vad denna automation gör är att öka slå på MITTLED och öka takspottarna till 100% styrka när vi är i denna zon. När vi går ut ur Zonen sänks styrkan på takspottarna till 5% och Bänkbelysningen stängs av.


 

Automation för att slå på timer ifall närvaro fortfarande är detekterad

Namn: Kök rörelse timer Occupancy

När: Kök rörelse timer ändras från Aktiv till Inaktiv
Och om: Köksbänk är upptagen
Gör sedan: Starta Kök rörelse timer

Funktion för Nattläge

En funktion som är väldigt central i mitt system är funktionen nattläge. Nattläge har jag skapat med en Växlare och den slår av och på med hjälp av ett schema som jag har satt. Funktionen tittar även på om det är närvaro på övervåningen med hjälp av Aqara FP2 sensorerna. Har Nattläge växlat till på måste även mina närvaro  sensorer vara klara innan belysningen släcks.

Har skrivit mer om min funktion Nattläge med Schema här: Dag och Nattläge funktion i Home Assistant

Från en Aqara Presence sensor FP2 till tre

Jag köpte en Aqara Presence sensor FP2 sommaren 2023 för att testa i mitt hem. Nu har jag köpt ytterligare två stycken för att placera och täcka de rum vi spenderas mest tid i. Jag använder mmWave sensorn i Kök, Vardagsrum och TV rummet och har skapat flera bra funktioner för belysningen. I mindre utrymmen använder jag Rörelse sensorer från Hue, Aqara och IKEA. Skrev ett kort inlägg om Rörelsesensorer och Närvarosensorer som går att hitta här: Rörelsesensor eller Närvarosensor

 

Mitt första inlägg om installation och test av Aqara FP2 finns här: Installation och test av Aqara Presence Sensor FP2 i Home Assistant

 

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

About Claes