Rörelsesensor eller Närvarosensor

By Claes

Skillnaden på Rörelsesensor och Närvarosensor och hur använder jag dom

Under 2023 har det kommit flera fina nyheter på marknaden när det gäller sensorer för det smarta hemmet och då tänker jag mest på Närvarosensor. Den första jag inhandlade var Everything Presence One och nu har jag även köpt en Aqara FP2 som jag använder och testar här hemma. Det är skillnader på dessa och jag tänker berätta lite hur jag ser skillnaderna och hur jag använder de olika teknikerna.

Rörelsesensor

Rörelsesenor eller PIR sensor har funnits på marknaden under en längre tid. Jag har Rörelsesensorer som fungerar med Wifi, Zigbee och Z-wave. Dessa sensorer detekterar en rörelse och sedan har de en timeout och för att detektera ytterligare måste någon form av rörelse hända framför sensorn. Dessa sensorer tycker jag fungerar bra när jag vill tända en lampa och sedan släcka efter t ex 5 minuter.

T ex använder jag 4 stycken rörelsensorer utomhus för att styra Fasadbelsyningen. Dessa är placerade på olika ställen för att täcka alla positioner när jag kommer hem samt går ut.

Utomhomhus belysningen styrs med två stycken Philips Hue Utomhussensor samt två stycken IKEA rörelsensorer.
Hue sensor monterad på hus
IKEA trådfri rörelsesensor liggandes på bord

Inomhus använder jag en mix: Shelly motionsensor, Aqara P1, Philips Hue inomhussensor, Fibaro Motion sensor och Aeotec Multi-sensor 6. Dessa sesnorer används till flertalet automationer men några exempel är att belysningen tänds i tvättstugan under 10min och sedan släcks det tills nästa rörelse händer. En annan automation är att styra nattbelysningen i huset och en tredje automation är att se när katten går ut och in genom kattluckan. Rörelsesensorerna används flitigt i mina Autmationer.

Närvarosensor

Närvarosensor använder en helt annan teknik än PIR sensorn.  Närvarosensorn använder mmWave radar på hög frekvens och kan känna av närvaro i rummet. Till skillnad från en PIR sensor som kräver ständig rörelse kan närvarosensorn detektera personer i rummet även om man sitter stilla. För mig öppnar dessa sensorer upp nya möjligheter i mitt smarta hem där jag nu kan avgöra om någon är i rummet eller inte.

De dagar jag satt i soffan och vevade med armarna för att tända belysningen igen hoppas jag är förbi!

Närvarosensor med olika zoner i samma rum

I dagarna installerade jag en Aqara FP2 och jag måste säga att det är en riktigt cool sensor. Med denna lilla sensor kan jag skapa olika zoner i samma rum. Aqara FP2 har en mmWave sensor + ljussensor


Zon med Aqara FP2
Bilden ovan är från AQARA FP2 sensorn som sitter i mitt vardagsrum där jag har skapat två egna zoner. Jag kan nu om jag vill, tända olika lampor beroende vart jag är i detta rum. Sitter jag i soffan kan bordslampan tändas och när jag går därifrån släcks lampan. Nu har jag inte skapat någon sådan automation utan jag tittar mer på om det är någon i rummet.

En annan sensor som jag har och använder är Everything Presence One
Everything presence one närvaro sensor
Detta är också en närvarosensor med mmWave teknik men den innehåller även en extremt känslig PIR sensor, Ljussensor, Temperatursensor och fuktsensor. Everything presence one har bara en zon jämfört med Aqara FP2 men den innehåller betydligt fler sensorer.

En automation som jag har haft länge men inte fungerat så bra är Nattläge i huset. Jag har tittat på om det är någon rörelse på övervåningen och om det har varit 0 rörelse efter klockan x på vardagar och helgdagar så har Home Automation gått i nattläge och stängt ner allt som jag vill stänga av. Problemet har varit om vi t ex har varit på övervåningen och suttit vid matbordet eller vid köksbordet. Ingen rörelse = Nattläge! Nu med Närvarosensorer tror jag att detta problem är ett minne blott då jag inte längre behöver rörelse utan närvaro för att denna automation ska fungera bra.

Placering av sensor

Under de dagar jag har haft och testat närvarosensor har jag upptäckt att placeringen av sensorn är viktig. Har fått prova flera olika ställen innan jag har hittat rätt placering för att t ex undvika olika objekt som rör på sig. Everything Presence One sesnorn är otroligt känslig och detekterar saker som jag inte kan se. Har spenderat timmar på att testa olika placeringar och inställningar.

Min tanke med rörelsesensor eller närvarosensor

Mina tankar när jag ska använda rörelsesensor eller närvarosensor kommer nog bli som följande. Jag kommer att använda rörelsesensor i t ex en hall eller tvättstuga samt utomhus för att tända fasadbelysning. En enkel rörelsesensor med Zigbee är betydligt billigare än Närvarosensorn.

Närvarosensor kommer jag att använda i större rum där vi spenderar mest tid som t ex Kök, Vardagsrums och TV-rum.

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

Läs mer om min installation av Aqara FP2: Installation och test av Aqara Presence Sensor FP24

Läs mer om min installation av everything presence one: Närvarosensor – Everything Presence One

About Claes