Installation och test av Aqara Presence Sensor FP2 i Home Assistant

By Claes

Installerar och testar Aqara Presence sensor FP2 med Home Assistant

Köpte en Aqara Precence sensor FP2 för att testa med Home Assistant. Har redan två stycken Everything Presence One som fungerar bra men jag var riktigt nyfiken på Aqaras närvarosensor FP2 då den även kan detektera personer i zoner. Tanken är att jag inte ska använda den med Aqaras Hub utan att få in den och använda med Home Assistant genom HomeKit.

Aqara FP2

Aqara FP2 är en sensor som använder sig av mmWave tekniken vilket möjliggör närvaro sensor istället för den traditionella PIR rörele sensor.

Radio: Wi-Fi 802.11 b/g/n 2.4 GHz  och Bluetooth 4.2
mmWave:  60-64 GHz
Strömförsörjning: USB-C (Ohh, här jag gick jag på en nit. Den fungerar inte med en USB-C laddare som jag hade hemma.)
Mått: 64 × 64 × 29.5 mm
Räckvidd: Beroende på hur den är monterad. 8m när den är väggmonterad och 2m radie om den är takmonterad på 2.8m höjd
Ljussensor: Ja
Multi person detektering: 3-5 personer (Har bara testat 2 personer och det fungerar)
Falldetektor: Placering av sensor måste vara takmonterad. Används denna funktion fungerar inte soner (enligt aqaras hemsida)
Zoner: upp till 30 zoner kan skapas.
IPX5 klassad.

i Boxen:

I boxen fick jag med Sensorn, USB-C till USB-A kabel, användarmanual och installationsmaterial.

Aqara FP2 baksida där jag hittar USB-C kontakten samt klisterlappen med HomeKit QR kod samt siffror för parning. Jag har ställt min FP2 på en hylla men med den medföljande USB-C kabeln pekar kabeln upp och det blir inte så snyggt. Ska leta på marknaden och se om det går att hitta en liten vinklad USB-C för att få en snyggare installation.

Installation av FP2 i Aqara och HomeKit
  1. Jag började med att ladda hem Aqara appen enligt manualen och skapa ett Aqara konto.
  2. Nu strömförsörjde jag FP2 med en IKEA USB laddare. Jag provade först med en USB-C laddare och det fungerade inte. Det kanske fanns en poäng att man fick med en USB-A till USB-C kabel. Knasigt tycker jag!
  3. Bytte telefonens wifi till mitt IoT wifi nätverk för att sensorn ska adderas på rätt nätverk.
  4. Öppnade appen och klickade på + symbolen och add Accessory. Letade upp Presence Sensor FP2 och följde instruktionen.
  5. Adderade sensorn till HomeKit
  6. Uppdaterade firmware på sensorn och den funktionen hittade jag och jag klickade på de tre prickarna längst upp till höger och sedan Firmware Upgrade. Den som laddades ner var 1.1.9_00001.0034
Aqara Appen

I Aqara appen kan jag nu klicka på Accessories och sedan klicka på min nya Presence sensor FP2. Nu får jag upp ett rutmönster som jag tror ska visa rummet och vad den detekterar. Jag började att prova med att gå runt i rummet där jag hade placerat sensorn och kollade om det hände något. Riktigt najs, när jag stegade omkring var det en blå symbol som visade vart jag var!

Nästa steg för mig var att jag försökte bygga upp rummet med rumskanter, Ingångar och utgångar, Markera störningsobjekt samt detektion zoner. Jag spenderade timmar med detta steg, mest för att jag inte förstod appen hur det skulle göras.

För att skapa ett rum med väggar och detektion zoner klickar jag på Zone Management. Ett långt tryck på displayen får jag upp en ny meny där jag kan välja vad jag vill placera i rummet. Här finns det även en funktion som heter Automatic configuration. Jag provade denna funktion men fick det inte att fungera.

För att placera möbler i rummet finns det en meny som heter sticker. Har ingen aning om dessa har någon funktion eller om det bara är kosmetika.

I min installation har jag gjort 2 extra detektion zoner. Detektion zon 1 är matbordet, detektions zon 2 är soffan. Nu har jag 3 detektion zoner, Rummet, soffan och matbordet. Är jag vid matbordet detekterar den närvaro i rummet samt matbordet. Är det någon som sitter i soffan detekterar den även närvaro i den zonen.

Närvaro av Spöken

Något som jag upptäckte i början var att sensorn detekterade personer som inte var i rummet. Här finns det en funktion där jag kan nollställa sensorn för att lära den att rummet är tomt. För att hitta den funktion klickar jag på Accessories -> Sensorn -> 3 prickarna uppe i högra hörnet -> Function Setting -> Reset to Absence Status. I början använde jag denna flitigt men efter några reset med denna funktion har den inte detekterat spöken i rummet.

Känslighet och distans

Det finns några olika inställningar för sensorns käsnlighet och distans. Dessa hittar jag under Accessories -> Sensorn -> 3 prickarna uppe i högra hörnet -> Function Setting ->

Här kan jag ställa in Presence Detection Sensitivity, Proximity Sensing Distance. Jag har ställt in min sensorn som High på känslighet och Far på distance. Detta funkar bra hemma hos mig då sensorn är placerad i ett stort rum.

AQARA FP2 Home Assistant

För att få in FP2 i Home Assistant tog jag nu bort den från HomeKit. Så fort jag tog bort den från Home Kit dök den upp i Home Assistant så att jag kunde lägga till den. För att lägga till FP2 måste jag använda koden som står på klisterlappen på FP2. Home Assistant kommer att säga något som knappa in siffrorna typ: xxx-xx-xxx. Vad jag gjorde var att knappa in siffrorna precis som de stod: 11122444 utan något bindestreck.

Aqara FP2 sensorer i Home Assistant

Aqara FP2 är nu tillagd i Home Assistant och jag har fått 4st sensorer. tre detektion zoner och en ljussensor som jag kan använda i automationer.

Första intrycket

Det här är en cool sensor som verkar fungera bra (måste testa lite mer under flera dagar). Att kunna ha fler detektion zoner skapar mer möjligheter med automationer men är inte riktigt säker om det är något för mig. Byggkvalitén verkar bra med ett starkt fäste för bordsplacering, väggmontering eller takmontering. Sensorn är relativt liten och smälter bra in i min hemmamiljö.

Dålig information ang strömförsörjningen eller så har jag missat vad som går att använda. Min USB-C laddare fungerande inte utan tog en äldre IKEA laddare med USB-A och då fungerar den.

Andra inlägg om Aqara FP2:
Aqara FP2 Närvarosensor fungerar riktigt bra

Aqara FP2 fick sleep monitor funktion med ny firmware

Aqara FP2 AI Person Detection verkar fungerar bra med Husdjur

 

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

About Claes