Kan IKEA Dirigera använda andra Zigbee produkter än IKEA

By Claes

Kan IKEA Dirigera använda andra Zigbee produkter än IKEA som Philips Hue och Aqara

Av en slump när jag skulle prova senaste Symfonisk fjärrkontrollen till IKEA Dirigera upptäckte jag en ny meny (under lägg till produkt) som heter Annat: Alla smarta prdukter eller märken. Anslut något utan instruktioner eller en tredjepartsmanual. Nyfiken som jag är undrade jag då om det går att lägga till andra Zigbee prdoukter från andra märken som t ex Philips Hue eller Aqara. Jag måste prova och plockade bort en lampa, en smartplug och en röreslesensor från mitt Zigbee nätverk som jag använder till Home Assistant.

Philips Hue lampa

Lampan jag provade med är en äldre Philips Hue lampa model: LTW001. Detta är en lampa som bara lyser vitt och är dimbar. Jag började med att ta bort den från mitt andra zigbee nätverk så att den blev nollställd och sedan provade jag att söka efter lampan i IKEA dirigera. Efter en stund dök lampan upp som en ny enhet och jag kunde lägga till den i ett rum. Jag la till lampan i ett rum som jag har döpt till test och nu var jag tvungen att se om jag kunde styra den med IKEA Home smart appen. Jodå! Jag kan kontrollera den att slå av och på och kunde dimra..OK, var bara tvungen att göra en scen för att se om det fungerade och det gjorde det! Otroligt!

Philips Hue Smart plug

Lampan fungerade bra men hur funkar det med en Philips Hue Smartplug model: LOM001. Samma som lampan! Hue Smartplug kunde adderas och den identifierade sig som en smart kontakt. Även med denna kunde jag kontrollera av och på med appen samt göra en scen som slog på den.

Jag la till en IKEA Styrbar till testet och kunde styra både lampan och smart plug med fjärrkontrollen. Fantastiskt!!

Klickar jag på Uttaget får jag upp en bild på ett uttag samt on/off symbolen.

Klickar jag på skiftnyckeln i övre hörnet kan jag byta rum på uttaget, redigera namn, ta bort från system och även klicka Om produkten.

Klickar jag nu på Om produkten får jag upp följande information om Philips Hue Smart plug

Funkar det att ansluta andra Sensorer

Nu var jag bara tvungen att se om jag kunde ansluta sensorer. Jag plockade en Philips Hue Inomhussensor model: SML003 och en Aqara Rörelsesensor P1. Båda sensorerna anslöt och kunde adderas till IKEA dirigera men de identifierades som Other. Jag kunde inte styra något med dessa sensorer.

IKEA Trådfri rörelsensor

OK, nu provade jag om det gick att styra Philips Hue lampan och uttaget med en IKEA trådfri rörelsesensor där jag hade kopplat de med Dirigera. Hue Lampan fungerade inte men uttaget reagerade med On/Off.

Philips hue lampa identifierad som lampa
Philips hue smart plug identifierad som uttag
Philips Hue inomhus sensor identifierad som Other
Aqara rörelsesensor P1 identifierad som Other.

Fungerar det att koppla andra zigbee fabrikat till IKEA Dirigera

Jo, det fungerar att koppla andra saker som t ex Philips Hue lampa, Philips Hue smart plug och Aqara rörelsesensor men resultatet är lite mixat och det är inte säkert att allt fungerar. Det finns inte heller någon lista på vilka enheter som supportas så det blir en chansning om man köper något annat än IKEAS egna produkter till IKEA dirigera.

Andra inlägg om IKEA Dirigera:

IKEA DIRIGERA har nu fått MATTER support för smarta lampor i Verkstaden

IKEA Dirigera – Light preset schedule i Verkstaden

IKEA Dirigera – Starta scener med sensor i Verkstaden

 

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

About Claes