Aqara FP2 Närvarosensor fungerar riktigt bra

By Claes

Aqara FP2 Närvarosensor fungerar riktigt bra i mitt hem

Under 2023 har jag köpt sensorer med mmWave radar istället för den traditionella PIR sensor. Fördelen med mmWave är att den kan detektera närvaro i ett rum. En av de modeller som jag köpte var en Aqara FP2 närvarosensor och den fungerar riktigt bra i mitt hem. Jag använder Aqara FP2 tillsammans med Home Assistant.

Aqara FP2

Radio: Wi-Fi 802.11 b/g/n 2.4 GHz  och Bluetooth 4.2
mmWave:  60-64 GHz
Strömförsörjning: USB-C
Mått: 64 × 64 × 29.5 mm
Räckvidd: Beroende på hur den är monterad. 8m när den är väggmonterad och 2m radie om den är takmonterad på 2.8m höjd
Ljussensor: Ja
Multi person detektering: 3-5 personer (Har testat 3 personer och det fungerar)
Zoner: upp till 30 zoner kan skapas.

Närvarosensor FP2 på hylla

Sensorn har jag placerat i Vardagsrummet där jag har skapat 2 zoner. En zon är vid soffan och den andra är vid matbordet. Totalt blir det 3 zoner då själva rummet skapar en zon.

Zon med Aqara FP2

Aqara FP2 till Home Assistant

Jag använder Aqara FP2 med Home Assistant. För att få in sensor i Home Assistant använder jag integrationen HomeKit. Min Installation i Home Assistant finns här: Installation och test av Aqara Presence Sensor FP2 i Home Assistant

Automationer i Home Assistant

Jag har skapat några automationer i Home Assistant. En viktig automation i mitt hem är att Aqara FP2 är en del i min funktion Nattläge. Nattläge triggas efter en viss tid som jag har satt och om det inte är närvaro på övervåningen. Denna funktion fungera nu riktigt bra med mmwave sensorer.

En annan automation som jag har skapat är att jag styr belysningen vid matbordet. Matbordet har blivit en arbetsplats här hemma och nu på vintern när det är mörkt ökar jag belysningen när någon sitter på platsen.

Den inbyggda ljussensorn i Aqara FP2 använder jag tillsammans med andra sensorer för att mäta ljuset i huset. Med ljuset avgör jag om det är mörkt eller ljust inne och kan styra belysningen.

 

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

 

Läs mer om min installation av Home Assistant: Home Assistant Kontroller

About Claes