Dag och Nattläge funktion i Home Assistant

By Claes

Jag skapade Funktionen Dag & Nattläge i min Home Assistant installation

Jag har skapat funktionen Dag och Nattläge med Schema, hjälpare och närvarosensorer. I nedan bild visas min Ikon Nattläge som är skapad av en Hjälpare av typen växel. Denna växel slår jag av och på med hjälp av en min Automation Nattläge.

Funktion Nattläge i Home Assistant

 

Nattläge triggas av ett schema som jag har skapat i Home Assistant där jag kan sätta olika tider för varje veckodag. Nu syns inte all info i bilden nedan utan jag fokuserade på att visa starttiden.

Nattläge funktion

De fasta tiderna kan jag enkelt ändra genom att gå in och justera i hjälparen men jag vill även ha lite flexibilitet. T ex ska Nattläge inte slå på om vi fortfarande är närvarande i rum som kök, vardagsrum och Tvrum. Det är ju inte så kul att huset blir mörkt när vi har gäster eller vi sitter uppe lite senare på kvällen och tittar på en film.

Flexibilitet med Närvarosensor

För att Nattläge inte ska triggas när vi är i rummen använder jag Aqara FP2 Närvarosensor + en timer. Alla mina Närvarosensorer måste rapportera Ingen närvaro och timern måste vara 0 förrän Nattläge växlaren slås på.

Närvarosensor FP2 på hylla

Närvarosensorerna triggar en timer som jag har satt till 10 minuter. När schemat har triggat till på, sätter jag en timer på 3 minuter. Ifall det inte är någon Närvaro detekterad slås Nattläge på efter att timern räknat ned till 0. Ifall Närvarosensorerna detekterar närvaro sätter jag timern till 10 minuter.

För att Nattläge växlaren ska slås på måste timern vara 0.

Nattläge från på till av

Nattläge slås av efter schemat som jag har satt.

Funktionen fungerar bra

Funktionen fungerar relativt bra i mitt hem. Det finns gånger när den inte växlar från dag till nattläge och då är det oftast någon av sensorerna som detekterar närvaro av någon anledning.

Andra funktioner som jag har skapat med Home Assistant

Läs mer om: Byggde mitt egna hemlarm med Home Assistant

Läs mer om: Odlar med Växtlampa värmematta och sensor

Läs mer om: Styra varmvatten, värme, laddning och belysning vid höga elpriser

Läs mer om: Byggde en Smart Kattlucka till hemmet

Läs mer om: Min Smarta brevlåda med Home Assistant

Läs mer om: Fasadbelysning med sensorer och smarta lampor

 

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

About Claes