Automower Ingen Slingsignal

By Claes

Automower Ingen Slingsignal – En Blå blinkande lampa på laddstationen för min Automower är ett riktigt vårtecken

Våren är här och jag plockar ut min Husqvarna Automower för sommarens tjänstgöring. Det som brukar hända mig är att jag möts av en blå blinkande lampa på laddstationen. Om lampan blinkar blått så är det i mitt fall 100% säkert att jag har fått kabelbrott under vintern.

 

När jag installerade min Automower gjorde jag en karta och märkte ut alla kopplingspunkter. Jag har fått laga kabeln på samma ställe några gånger och det är under plattorna. Jag vet vart jag har mina kopplingar och vart den brukar gå sönder! I år möttes jag av en blå blinkande lampa på laddstationen. Gick direkt till punkten där den var trasig förra året och mycket riktigt! Kabelbrott under plattorna.

 

Felkoderna för min Husqvarna Automower 430X är följande:

Automower Grönt fast sken = Signalerna är bra

Automower Grönt blinkande sken = Signalen är bra, ECO-läge är aktiverat.

Automower blinkar Blått = Begränsningskabel är skadad eller inte ansluten till laddstationen.

Automower blinkar Rött = Störningar i laddstationens antenn

Rött Fast sken = Fel på kretskortet eller felaktig strömförsörjning.

Robotgräsklippare på gräsmattan

 

För att åtgärda mitt problem att kabeln går sönder under plattorna kommer jag att försöka lägga kabeln i ett VP-rör.

Förutom att laga ett kabelbrott då och då så funkar denna maskin riktigt bra efter många år av tjänstgöring på gräsmattan 🙂

Lagning kabelbrott

Förra hösten fick jag ett avbrott som jag lokaliserade till en av mina punkter där jag har kopplat guidkabeln till begränsninslingan. Skälet till avbrotten var troligtvis att vi grävde vid punkten och kabeln gick av. För att detetektera detta problem använder jag mig av en en Begränsningskabel testare som avger en ton.

Det är en sändare och mottagare. Sändaren sätter jag på laddstationen och sedan använder jag mottagaren för att detektera kabelbrottet. Problemet med denna är att jag måste gräva fram kabeln och sätta mottagaren på kabeln för att höra tonen. Ton = signal. Ingen ton = kabelbrott. Tidsödande jobb…..

Laga begränsningskabel

För att laga begränsningskabeln använder jag mig av en skarvkoppling som jag köper på Kjell & Company. Tycker den verkar vettig och den har fungerat bra i min installation.

Finns tre anslutningar i kontakten och den är fylld med en gel. I med kablarna och sedan trycker jag ihop den med en tång.

 

Läs mer om min installation och erfarenhet av Automower: Erfarenheter av Husqvarna Automower

 

Läs mer om att koppla Automower till Home Assistant: Husqvarna Automower med Home Assistant

About Claes