Installation av Raspbee 2 – Zigbee gateway

By Claes

Installation Raspbee 2, deCONZ på HomeAssistant för att kunna använda fler zigbee enheter med min Athom Homey

Raspbee 2

Under förra helgen roade jag mig med ett nytt projekt till mitt smarta hem. Jag har installerat en Raspbee 2. Raspbee 2 är en zigbee gateway som jag monterade på min Raspberry Pi 3B+ där jag kör Home Assistant.
Min tanke med Raspbee i mitt system är att kunna få tillgång till fler Zigbee eheter än dom som idag stöds av Athom Homey. T ex har jag haft två Aqara vattensensorer som jag ville få in i systemet men tyvärr så stödjer inte Athom Homey dom idag.
Hårdvaran är Raspbee 2, själva kortet mäter 30×18× 10 mm och monteras på Raspberry Pi GPIO stift.

Mjukvaran som bryggar kommunikationen till Home Assistant är deCONZ.
Det jag nu har gjort är att installerat Raspbee 2 och flyttat alla zigbee enheter från Athom Homey till deCONZ.

Rasbpee monterat på min Raspberry Pi

Installation Raspbee 2

Själva installationen av Raspbee kortet på Raspberry Pi var enkelt och problemfritt. Det första jag gjorde var att läsa instruktionerna som finns på Phoscons hemsida www.phoscon.se/raspbee2
Första steget i installationen var att ta en backup på Home assistant. Det gjorde jag via Supervisor -> SNAPSHOTS -> Create Snapshot.
Därefter laddade jag ner backupen på datorn så att jag snabbt kan komma igång med Home Assistant ifall något skulle gå galet.
När själva mjukvaran skulle installeras tyckte jag att det inte var helt självklart. Läste lite guider på forum och lyckades installera deCONZ till slut efter lite strul. Följande steg gjorde jag för att installera Raspbee 2 och deCONZ.

1. Skapade en ny backup
2. Stängde av Raspberry Pi
3. Monterade Raspbee på Raspberry Pi
4. Tog ur minneskortet och la till följande längst ner i config.txt filen
enable_uart=1
dtoverlay=pi3-miniuart-bt

5. Startade Home Assistant (Raspberry Pi)
6. Installerade deCONZ på Home Assistant. Supervisor -> ADD-ON STORE -> deCONZ
7. La till device: /dev/ttyAMA0 i config rutan i deCONZ
8. Sparade configurationen och startade deCONZ
9. Klickade på OPEN WEB UI och Phoscon startade
10. La till ett lösenord för Phoscon
11. Installerade integration deCONZ zigbee gateway

Phoscon

När all installation av hårdvara och mjukvara var klar var det dags att koppla zigbee enheter till deCONZ. För att koppla en zigbee enhet startar jag Phoscon. Phoscon hittar jag under deCONZ och klickar på ”open web UI”.


1. Klickar på deCONZ i home assistant
2. Klickar på Phoscon och loggar in
3. Klickar på hamburgemenyn
4. Väljer vilken enhet som ska installeras. Lampa, brytare eller sensor. I detta fall klickar jag på sensor
5. Klickar på Add new sensor och följer sedan instruktioner

Alla komponenter installerade och meshnätverket visas på ett snyggt sätt genom VNC

Appen deCONZ till Athom Homey

Efter att all installation var klar ville jag nu kunna använda sensorerna med Athom Homey. Här använde jag appen HomeyCONZ som jag hittade via forumet:
https://community.athom.com/t/alternative-apps-store-not-in-app-store/25488

HomeyCONZ appen stödjer alla sensorer som jag använder här hemma.

Nu ska jag använda denna installation en stund och utvärdera om det funkar bra eller om jag ska återgå till att ha zigbee enheterna kopplade direkt till min Athom Homey.

Uppdatering 2020-05-30
Efter att ha använt mina zigbee enheter (sensorer) genom Raspbee under ett tag har jag bestämt mig att de får vara kvar inom denna installation. Jag tycker att det har fungerat mycket bra. Det har även kommit ut en app som går att ladda ner direkt genom Athom Homey. Appen heter deCONZ och det är den jag använder nu.
Länk till appen: https://homey.app/sv-se/app/de.dresden-elektronik.deconz/deCONZ/

 

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:

Smarta Hem

About Claes