Raspberry Pi 4 Model B för Home Assistant

By Claes

Ersätter min Raspberry Pi 3 mot en Raspberry Pi 4 model B för att köra Home Assistant och Raspbee 2 DeCONZ i mitt smarta hem

Köpte mig en Raspberry Pi 4 model B 2GB för att ersätta min Raspberry Pi 3. Iom den nya Raspberry Pi 4 köpte jag även ett nytt SD-kort för att verkligen starta en ny installation. Valet av Micro-SD kort blev ett Samsung 64GB High Endurance och hoppas nu att det ska vara snabbt nog och dessutom tåla en hel del skrivningar.

Förberedelser

Innan bytet till Raspberry Pi 4 kontrollerade jag här hemma att jag hade tillgång till en USB typ C kabel för strömförsörjningen och sedan tog jag en fullständig backup på Home Assistant samt en backup på deCONZ. Det vore inget roligt om jag tappade alla mina 92st anslutna zigbee enheter.
Därefter laddade jag ner Home Assistant och förde över det till Micro-SD kortet med Balena Etcher. Hela denna process finns väl dokumenterat på sidan Home Assistant: https://www.home-assistant.io/getting-started/

Installation av Home Assistant

När Home Assistant var skrivet till Micro-SD kortet startade jag upp Raspberry Pi 4 för att se att installationen var klar och fungerade, och det gjorde det.
Nu stängde jag av Raspberry Pi 3 och Raspberry Pi 4  och sedan tog jag bort Raspbee 2 modulen från min äldre Raspberry Pi 3 och monterade det på min nya Raspberry Pi 4. Jag passade även på att ta bort Micro-SD kortet och la till följande rader längst ner i config.txt filen
enable_uart=1
dtoverlay=pi3-miniuart-bt

Då Raspberry Pi 4 även har en Wifi modul passade jag på att stänga av den genom att lägga till dtoverlay=disable-wifi. Det tog en stund att hitta info om hur det skulle göras men efter lite letande hittade jag informationen via raspberrytips.com.

OK, Raspbee 2 modulen var monterad och Wifi avstängt. På med strömmen och startade upp Home Assistant.

Installation av deCONZ

Home Assistant startade upp bra och nu hade jag en helt ny installation att börja med.
Nu var det dags att installera deCONZ och eftersom jag gjorde det för bara några veckor sedan satt kunskapen kvar och sedan hade jag min gamla anteckningar att följa. Dessa finns här: https://www.teknikihemmet.se/2020/04/installation-av-raspbee-2-zigbee-gateway/

Installerade deCONZ på Home Assistant. Supervisor -> ADD-ON STORE -> deCONZ
La till device: /dev/ttyAMA0 i config rutan i deCONZ
Sparade configurationen och startade deCONZ
Klickade på OPEN WEB UI och Phoscon startade
La till ett lösenord för Phoscon
Nu ville jag återskapa min backup som jag tog och laddade ner på hårddisken.
Startade Phoscon
Klickade på hamburgaremenyn längst upp till vänster
Klickade på Gateway
Klickade på Backup options
Klickade på load backup och valde sedan backupen från hårddisken.

Efter en kort stund var backupen återställd och alla mina zigbee enheter på plats! Snyggt smidigt och enkelt!
Nu återstår jobbet att återskapa min Dashboard. Säkerställa att min Athom Homey kan prata med Home Assistant och att zigbee-enheterna som är kopplade till Raspbee 2 kan prata med min Athom Homey.

Installation av Home Assistant på en Raspberry Pi

Installerar Home Assistant på en Raspberry Pi 3 model B+

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:

Smarta Hem

About Claes