Testar lokal röststyrning i Home Assistant

By Claes

Testar lokal röststyrning i Home Assistant

Nu är det dags att testa lokal rösstyrning i Home Assistant. Jag har köpt en Atom Echo, installerat alla mjukvaror och nu är det dags att säga Hey Rhasspy! För att börja med en enhet valde jag min belysning som jag har till datorn. Min datorbelysning är en led-slinga från IKEA och som drivning använder jag en en IKEA Trådfri Driver på 30W.

 

Känns ju lite märkligt att säga CH Datorbelysning så jag skapade ett alias som jag döpte till Datorbelysning. Att skapa ett alias för min enhet gick jag till inställningar -> Enheter och Tjänster -> Enheter – > Väljer CH Datorbelysning -> Klickar på namnet -> Inställningar för enheten -> Röstassistenter.

 

Nästa steg var att ta reda på vilka kommandon på svenska som jag kan använda. Kommandon och meningar hittade jag här: intents/sentences/sv/light_HassTurnOff.yaml at main · home-assistant/intents · GitHub

För att testa kommandon började jag med att skriva dessa i Assist för att kolla om de fungerade.

Slå på Datorbelysning fungerar och Slå av Datorbelyning fungerar. Home Assistant tänder och släcker datorbelysningen.

Dags att säga det magiska väckningsordet – Hey Rhasspy

Nu säger jag Hey Rhasspy till Atom Echo. Atom Echo går från vitt ljus till blinkade blått. Säger slå på Datorbelysning och Atom Echo blinkar blått under en längre tid och sedan får jag tillbaka Ursäkta, jag förstår inte. OK, jag kanske sa något fel så jag provar igen. Andra gången jag provar får jag tillbaka samma meddelande: Rösten säger Ursäkta jag förstår inte. Hmm, jag kanske är väldigt otydlig så jag provar en tredje gång. Nopp! får återigen tillbaka att den inte förstår. Väckningsordet fungerar men inte kommandot att slå på datorbelysning.

Ursäkta, jag förstår inte

Provade 5 gånger med inte en endaste gång lyckades jag slå på datorbelysningen med rösten. Jag provade att prata långsamt, fort, nära mikrofonen men utan lyckat resultat. Tittar nu i loggen för Whisper och kontrollerar vad Whisper har uppfattat.

Loggen säger:

INFO:wyoming_faster_whisper.handler: Slå på dator belisning. INFO:wyoming_faster_whisper.handler: Slå på dator belisning. INFO:wyoming_faster_whisper.handler: Slå på datare belisning. INFO:wyoming_faster_whisper.handler: Slå på dator belisning. INFO:wyoming_faster_whisper.handler: Slå på.org Berlysp.
INFO:wyoming_faster_whisper.handler: Slå på datar välisning. INFO:wyoming_faster_whisper.handler: Slå på dator belisning. INFO:wyoming_faster_whisper.handler: Slå på dottorn per lyssning

 

Kan det vara så att den missar mellan Y och i. Belysning blir Belisning. För att testa lägger jag till ett alias som jag kallar Datorljus och provar. Får samma resultat med med meddelandet Ursäkta, jag förstår inte. Kollar loggen och får nu upp följande:

INFO:wyoming_faster_whisper.handler: Slå på.org
INFO:wyoming_faster_whisper.handler: Slå på.reus
INFO:wyoming_faster_whisper.handler: Slopor.利us
INFO:wyoming_faster_whisper.handler: Sloppor.or youths

Med alias Datorljus blev det faktiskt värre. OK, lägger till ett alias och nu får enheten alias Test. Test borde väl fungera bra. Provar att säga Slå på Test och får tillbaka Ursäkta, jag förstår inte. Andra gången med test blir det lyckat! Datorbelysningen slås på med röstkommandot.

Loggen:
INFO:wyoming_faster_whisper.handler: Slå på att test.
INFO:wyoming_faster_whisper.handler: Slå på test.

Det var ju inget bra resultat

Jisses, det här var inte lyckat! Av 11 försök felade 10 och bara ett försök lyckades. Sitter nu och klurar på varför men jag tror att det beror på min hårdvara som jag använder. En Raspberry Pi 4 med 2GB RAM är kanske i minsta laget. Jag använder också modellen tiny-int8 i Whisper som är den minsta modellen.

Läser på Home Assistant sida om Year of the Voice – Chapter 2: Let’s talk. På en Raspberry Pi 4 kan röstkommandon ta runt 7 sekunder för att processa samt att det tar ca 200MB av RAM. På en Intel Core i5 eller  bättre ska det ta runt sekunden.
Källa: Year of the Voice – Chapter 2: Let’s talk – Home Assistant (home-assistant.io)

 

Visst hade lokal röststyrning varit kanon att använda men! För mig är det här inte ett alternativ. Ska jag börja att köra med Röststyrning då ska det fungera på ett bra sätt!

Provar med Home Assistant Cloud

OK, den lokala röststyrningen fungerade inget vidare hemma hos mig men jag blir nyfiken på hur Röststyrning med Home Assistant Cloud fungerar. Jag använder Home Assistant Cloud och har en prenumeration så varför inte göra ett försök. Jag går tillbaka till inställningar -> Röstassistenter -> Ändrar Tal till text inställningen från faster-whisper till Home Assistant Cloud och klickar på Uppdatera.

 

Nu säger jag Hey Rhasspy till Atom Echo. Atom Echo går från vitt ljus till blinkade blått. Säger slå på Datorbelysning och Atom Echo blinkar blått och slår på datorbelysningen under sekunden. Får ett svar tillbaka med: Slår på datorbelysning.

Försöker igen och säger Slå av Datorbelysning. Det går lika fort denna gång och Home Assistant slår av Datorbelysningen.

Försöker igen och säger: Datorbelysning 50%. Datorbelsyningen ändrar till ljusstyrka 50% och jag får en bekräftelse.

 

Lokal röststyrning fungerar mindre bra här hemma medans Home Assistant Cloud fungerar utmärkt. Dock tveksamt om jag kommer att använda detta då jag tycker det går betydligt fortare att trycka på fjärrkontrollen för att slå på belysning. Men som mycket annat kan jag ju alltid ändra mig och kanske finns det användningsområden för röstsyrning i mitt hem..I framtiden..Jag kommer fortsätta att prova och testa

Länk till mina inlägg om atom echo, installation av ESPHome och integrationer.

Atom Echo för att börja testa röststyrning i Home Assistant

Installation av Atom Echo i Home Assistant med ESPHome

Integrationer för Röststyrning i Home Assistant

Testar lokal röststyrning i Home Assistant

About Claes