Julgransbelysning som går att styra med Home Assistant – Twinkly

By Claes

Julgransbelysning som går att styra med Home Assistant – Twinkly

I slutet på 2020 köpte vi en ny julgransbelysning som jag är mer än nöjd med. Vi köpte en Twinkly 400 RGB LED som gör julgranen till det lilla extra. Den stora fördelen för oss då all belysningen är automatiserad är att Twinkly fungerar bra till det smarta hemmet. I början hade jag den kopplad till Homey och nu med Home Assistant. Mitt inlägg om Installation av Twinkly till hemmanätverket finns här: Julgransbelysning Twinkly Installation

 

Julgran med Twinkly

Julgranen är placerad i uterummet från och med 1:a Advent. Kvällen innan Julafton flyttar vi in den i huset

Twinkly och Home Assistant

Installationen av Twinkly i Home Assistant är lätt. Först och främst måste Twinkly var kopplad mot hemmanätveket via Wi-Fi. Jag har alltid satt en statiskt IP-adress på mina Wi-Fi enheter för att slippa krångel ifall routern DHCP vill byta.

I Home Assistant går jag till Inställningar -> Enheter och tjänster -> Lägg till Integration -> Sök Twinkly -> skriv IP-adressen och klickar på Spara.

Jag får upp en kontroller för min Twinkly i Home Assistant. Jag kan med denna kontroller manuellt slå på, slå av och ändra ljusstyrka. Jag kan även ändra mina sparade effekter i Twinkly.
Twinkly i Home Assistant

Twinkly Automation

Automation jag kan använda visas i bilden nedan. Jag använder bara av och på i mina automationer. Twinkly slås på med min automation för morgonbelysningen och slås av vid nattläge.

Mjukvara på min Twinkly är: 2.8.18

Länk till Home Assistant integration Twinkly: Twinkly – Home Assistant (home-assistant.io)

 

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

 

Läs mer om min installation av Home Assistant: Home Assistant Kontroller

About Claes