Julgransbelysning Twinkly Installation

By Claes

Julgransbelysning – Twinkly 400 RGB LED är så bra

Inför julen 2020 beslutades det att den gamla versionen av julgransbelysning skulle bytas ut mot en mer modern ljusslinga baserad på LED lampor. Efter lite letande på nätet hittade jag märket Twinkly som lät lovande. RGB LED lampor, Wifi styrning, olika mönster som var förinställda plus att det gick att skapa egna mönster av ljuset. Jag såg att Kjell och Company sålde varianterna 250 LED och 400 LED.
250 LEDar i julgranen var ju betydligt fler än den gamla traditonella slingan vi hade använt men vore det inte kul med 400 RGB LEDar. Jag slog till på 400 versionen och det har jag inte ångrat en sekund.
Vilken julgran vi fick iår!

Twinkly 400 RGB LED

400st RGB LEDar på två slingor (32m)
8cm distans mellan varje LED
Generation 2
Wifi / Bluetooth
IP44 klassning (kan användas både inomhus och utomhus)

Vad fick jag med i boxen

LED slingan som sitter fast monterad på kontrollenheten
Strömförsörjning
Instruktionsbok

Installation

Själva installationen var mycket enkel genom att följa instruktionerna som fanns med i instruktionsboken.
Vi började med att montera slingorna underifrån till toppen av granen och sedan satte vi i strömkontaken för att se att alla lampor var någorlunda bra placerade över hela granen.
Därefter laddade jag ner Twinkly appen i Appstore och följde intruktionerna för att installera Twinkly till mitt hemmanätverk
Bluetooth är bara till för installationsdelen och för att styra slingan med appen behöver den antingen vara kopplad till hemmanätverket eller styra den med Wi-Fi Direct.

När granen var klädd provade vi nog alla förinställda effekter som fanns i appen men det slutade med att vi gjorde våra egna.
I bilden ovan har vi de flesta LEDar satta till varmt vitt sken och 4st LEDar blinkar i lite blåaktig nyans. Mycket snyggt!!

App till Athom Homey

Det finns en Twinkly app som går att ladda ner till Athom Homey.
https://homey.app/sv-se/app/com.twinkly/Twinkly/
Den är skriven av Jelger Haanstra och med appen kan jag styra belysningen med följande funktioner: På, Av och dimra. Den har fungerat mycket bra till min Twinkly 400 RGB LED generation 2.

Ljusslingan kostar en bra slant men jag tycker att den är värd sitt pris! Finare julgran har vi nog inte sett i vårat hem.

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:

Smarta Hem

Bästa och roligaste julgransbelysningen jag har monterat och använt

Efter att ha använt Twinkly under julen var det faktiskt lite vemodigt att packa ner den i kartongen när julen skulle städas ut. Visst, den var rätt dyr men jösses vilken cool julgran vi hade!!

About Claes