Odla växter med hjälp av teknik

By Claes

Odla växter och tar hjälp av tekniken för att öka mina chanser för bättre odling

Våren 2019 fick jag fyra chiliplantor av en vän som hade drivit upp dom från frön. Glad blev jag men också osäker på hur jag skulle kunna sköta om plantorna då jag inte har några gröna fingrar och de flesta plantor jag har fått har dött inom en vecka. Till det ska tilläggas att alla gröna växter jag hade när jag träffade min fru var gjorda av plast…

Då jag nu fått plantorna ville jag verkligen se till så att de överlevde och efter mycket värme, ljus och vatten fick jag till hösten ordentligt mycket frukt. Favoriten blev Padron som i mitt tycke var alldeles lagom stark. Jag grillade chili, stekte chili i olja och fryste in en hel del men vad skulle jag göra med all frukt som blev över. Jag hittade en hel del tips på nätet och satte nu igång med att göra inlagd chili och det blev en egen chilisås.

Frösådd

Sent på hösten bestämde jag mig att jag själv skulle köpa frön och driva upp växter från början och började läsa artiklar om odling av chili, helst artiklar från personer som tog hjälp av lite teknik. Eftersom teknik är ett centralt och stort intresse började jag läsa på om värme, ljus och vattning.

Vintern var här och nu skulle det odlas. Jag köpte tre sorter chilifrön, drivhus, värmematta, växtlampor och en Mi flora växtsensor. Med så här många hjälpmedel kan det väl inte gå fel med tanke på min bristande erfarenhet och totala okunskap av gröna växter

Inköpslista:
Frön: Padron, Jalapeno och De Cayenne
Tre IKEA VÄXER PAR30 LED lampor
En värmematta Nelson Garden 20W
Ett drivhus
En Mi Flora växtsensor
En IKEA TRÅDFRI Trådlöst uttag
Värmematta Nelson Garden

För att få fröna att gro snabbare köpte jag en värmematta Nelson Garden 20W.

IKEA VÄXER PAR30 – Styra lamporna

IKEA VÄXER LED lamporna är kopplade till IKEA TRÅDFRi Trådlöst uttag som i sin tur kommunicerar med IKEA Gateway. IKEA Gateway är kopplad till min Athom Homey och med Athom Homey skapade jag ett flow för att styra belysningen till växterna. Belysningen tänds klockan 08:00 och släcks 22:00 på kvällen. Om 14 timmar belysning är korrekt återstår att se.

IKEA VÄXER PAR30 LED lampor

Mi Flora växtsensor – Vattning

En av anledningarna att jag köpte en Mi Flora växtsensor är att jag är usel på att vattna växter. Jag har helt enkelt ingen känsla när de ska ha vatten. Mi Flora växtsensor mäter ljus, värme, näring och fukt. Det var just fukten i jorden jag ville få koll på.
Nu har jag gjort ett flow i Athom Homey som skickar ett meddelande till mobilen och även skriver till Athom Homeys tidslinje: Det är dags att vattna!

Mi Flora växtsensor


Mi Flora växtsensor i Athom Homey

Får återkomma med en uppdatering till hösten och berätta om jag lyckades med planteringen.
Uppdatering 2021-04-11
Tyvärr så glömde jag bort att ta lite bilder på hösten men kan säga att planteringen blev väldigt lyckad.

Odla växter, Chili, paprika, tomat

Till säsongen 2021 har jag köpt in lite fler växtlampor och började chilisäsongen redan i januari. Nu har vi också planterat paprika, tomater som ska ställas ut till sommaren.

 

Vad använder jag:
– Athom Homey
– IKEA Gateway
– Athom Homey app: IKEA trådfri gateway
– Athom Homey app: Xiaomi Mi Flora

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:

Smarta Hem

About Claes