IKEA TRÅDFRI signalförstärkare

By Claes

Installerade IKEA TRÅDFRI signalfärstärkare för att öka räckvidden mellan zigbee enheter till Athom Homey

Vid ett besök på IKEA köpte jag en IKEA TRÅDFRI signalförstärkare och installerade till Athom Homey för att testa om problemet berodde på räckvidden mellan enheterna och Athom Homey.

Zigbee räckvidd

Har haft problem med några zigbee-enheter som är direktkopplade till Athom Homey. Speciellt 2st rörelsesensorer som sitter i uterummet har triggat sporadiskt med resultatet att mitt flow inte har fungerat vid vissa tillfällen. Då alla mina enheter är batteridrivna skapar de inte ett Meshnätverk utan blir kopplade direkt till Athom Homey. För att skapa ett Meshnätverk behövde jag köpa en enhet som kan agera som router.

Vid ett besök på IKEA köpte jag en IKEA TRÅDFRI signalförstärkare och installerade till Athom Homey för att testa om problemet berodde på räckvidden mellan enheterna och Athom Homey.

IKEA TRÅDFRI signalförstärkare

IKEA TRÅDFRI signalförstärkare – Installation i Athom Homey

Innan jag installerade IKEA TRÅDFRI signalförstärkare ville jag börja om på nytt så jag exkluderande alla mina 16st Zigbee enheter.
Därefter installerade jag  IKEA appen i Athom Homey.

Efter att ha kopplat IKEA TRÅDFRI signalfärstärkare till Athom Homey fick jag upp ikonen Signal Repeater.
Trycker jag på Ikonen visas en svart sida med texten No Available Controls.

Addera zigbee-enheter

Nu började jag att addera alla min andra zigbee-enheter, Aqara rörelsesensorer. dörrsensorer, temperatursensorer, vibrationsensorer och cube. Efter att alla enheter var tillagda och alla Flow var återskapade startade jag om Athom Homey.

Athom Homey Zigbee

Om jag loggar in på https://developer.athom.com/
Kan jag under Tools -> Zigbee se mina kopplade enheter till Athom Homey..
All information visas inte på en gång utan det tar en stund innan all information presenteras.

Nu kan jag se att nod 1 är Signal repeater (IKEA TRÅDFRI signalförstärkare) och den klassas som router. De enheter som är placerade i uterummet och som felade är enheterna 16 & 17 och de är nu kopplade via signalförstärkaren och sedan till Athom Homey.

Tidsödande att ta bort alla enheter och lägga till dom samt att återställa alla flow men jag hoppas att det var värt tiden om enheterna nu fungerar som dom ska.

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:
Smarta Hem

About Claes