Vad är nytt i Home Assistant 2024.1

By Claes

Nytt år och ny uppdatering av Home Assistant med 2024.1

Så kul att få en ny uppdatering av Home Assistant. Under 2023 tyckte jag att mjukvaran bara blev bättre och bättre efter varje uppdatering. Nu hoppas jag att 2024 kommer med fler funktioner och framförallt uppdateringar när det gäller användargränssnittet. Home Assistant 2024.1 verkar ha fokus på automationer och just användargränssnittet så det det ska bli riktigt kul att se vad som har hänt! Automationer som är det viktigaste i mitt hem kan ibland vara lite knöligt att skapa då en hel del funktioner/namn är ganska så tekniska. Med 2024.1 verkar detta ha varit fokus och det ser ut som det blir mer användarvänligt för alla i familjen.

Nya funktioner

I bloggen från Home Assistant skriver de att 2024.1 är en liten uppdatering pga semestrar över jul och nyår men jag vet inte riktigt om jag håller med. Det finns ett antal nya funktioner och 13 nya integrationer!

Automationer

Inga nya funktioner när det automationer men här har de spenderat tid att justera och förbättra användargränssnittet.

När jag klickar på + Lägg till en Automatisering kommer den första dialogrutan upp som är Skapa automatisering.
Hur jag lägger till en automation i Home Assistant

 

Klickar jag nu på Skapa en ny automation har det ändrats ordentligt.
Skapa ny automation i Home Assistant

Klara och tydliga instruktioner för Händelse, Vilkor och Åtgärd. Texten verkar inte vara uppdaterad till Svenska än men det kanske kommer inom sinom tid.

 

Kickar jag på + Lägg till händelse får jag upp en ny dialogruta där jag kan välja Enhet, Entity, Tid och plats och andra händelser.

 

Lägg till en händelse i Automation

 

Klickar jag på andra händelser får jag upp en ny dialogruta. Här kan jag välja fler händelser som t ex plats, MQTT, Tagg och webhook.

Alla triggers finns kvar men de är nu inbakade i ett nytt användargränssnitt med text för att hjälpa.

Villkor i Automationer

Precis lika med Händelse har Villkor fått samma uppdatering. Här kan jag välja mellan + LÄGG TILL VILLKOR och + ADD BUILDING BLOCK

Villkor kan jag välja mellan Enhet, entity och tid och plats. Other conditions innehåller Mall och Utlösare

 

Nästa är addera BUILDING BLOCKS som är en funktion för mer komplexa Villkor som Eller, Inte & Och

Åtgärd i Automation

Lägg till Åtgärd i 2024.1 är ett riktigt lyft från förra versionen. Istället för att kalla på en service för att slå på en lampa är det nu en tydlig och bra beskrivning. Funktionen med service är den samma men nu är det tydligt och jag kan välja funktion i gränssnittet. T ex slå på lampa.

 

Med lägg till Building block i Åtgärder kan jag skapa mer komplexa åtgärder med t ex Om-sedan, Upprepa, Villkor, Fördröjning.

 

Uppdateringen till Automationer ser riktigt bra ut och jag tror att det kommer att bli betydligt enklare att skapa automationer för både nya och mer avancerade användare

Alla ändringar hittas på Home Assistant sida: 2024.1: Happy automating! – Home Assistant (home-assistant.io)

 

Läs mer om min Home Assistant installation: Home Assistant Kontroller

About Claes