Hur skapar jag en Automation i Home Assistant 2024

By Claes

Hur skapar jag en Automation i Home Assistant 2024

Home Assistant uppdateras och den första uppdateringen 2024 förändrade skapandet av automationer och det till det bättre. Med uppdateringen 2024.1 var det stor fokus på användargränssnittet och nu tycker jag det har blivit enklare. Det är enklare att skapa och ändra både enkla och komplexa automationer. Automationer är det centrala för ett smart hem. Utan automationer är det inte mycket som fungerar.

 

Hur skapar jag nu en automation med Home Assistant 2024

Skapa en Automation med Home assistant

Det första jag gör är att klicka på Inställningar -> Automationer och scener -> Klicka på LÄGG TILL AUTOMATISERING.

När jag har klickat på LÄGG TILL AUTOMATISERING får jag upp en meny som heter Skapa automatisering. Här kan jag nu välja om jag vill skapa en automatisering från en importerad Blueprint eller börja med en en tom automatisering.

Hur jag lägger till en automation i Home Assistant

 

Klickar jag på en tom automatisering får jag upp sidan med Händelse, Villkor och Åtgärd.

 

Nu får jag upp en tydlig instruktion under varje händelse

Skapa ny automation i Home Assistant

Automation when – Lägg till en händelse

En automation startar med en händelse. Det kan vara en tid, enhet eller plats. För att trigga en händelse i Home Assistant klickar jag på + LÄGG TILL HÄNDELSE

Lägg till en händelse i Automation

 

I den första dialogrutan kan jag välja mellan Enhet, Entity eller Tid och plats. Klickar jag på Other triggers får jag upp fler val.

Här kan jag välja Händelse, Mall, MQTT, Tagg, Webhook, röst, beständing notifikation, plats och Home Assistant

Home Assistant And if – Villkor

I vissa automationer vill jag ha ett villkor. Det betyder att först triggas något och sedan ska ett villkor uppfyllas för att automationen ska gå vidare.

I den första vyn kan jag välja mellan Enhet, Entitet, Tid och plats, others som innehåller Mall och utlösare.

 

Här har det även kommit in ett nytt val som heter Building blocks.

Här kan jag skapa lite mer komplexa villkor med Eller, Inte & Och

Home Assistant Then do – Åtgärder

En automation måste göra något och det gör jag med en eller flera åtgärder. Med uppdateringen 2024.1 behöver jag nu inte välja en service för att slå på en lampa. Nu kan jag enkelt välja en åtgärd med menyn som kommer upp. Det är ganska så många och det finns fler åtgärder om jag scrollar ned i listan.

 

Även här i åtgärder finns det något som heter Building blocks. Här finns det fler val om jag vill göra fler komplexa åtgärder som t ex Om-sedan, Pause, Upprepa, och villkor

 

Att skapa Automationer med Home Assistant tycker jag har blivit betydligt enklare med Home Assistant 2024.1 uppdateringen. Mer användarvänligt och lättare att skapa både enkla och mer komplexa automationer.

Enkel automation

I denna video skapar jag en enkel automation med hjälp av en rörelsesensor, fjärrströmbrytare och en lampa

 

Läs mer om min Home Assistant installation: Home Assistant Kontroller

About Claes