Energiförbrukning i huset med Home Assistant

By Claes

Energiförbrukning i huset med Home Assistant för att få en bra översikt på totalen och enskilda enheter samt styra enheter pga timpris

Sedan 2021 har jag använt Home Assistant för att mäta energiförbrukningen i huset. Jag kan mäta den totala förbrukningen och även på enskilda enheter. Att veta hur mycket energi en enhet konsumerar är en bra kunskap. Jag använder smarta enheter för att styra och logga energiförbrukningen då jag har timpris på mitt el-abonnemang.

Mäta den totala energiförbrukningen

För att mäta den totala energiförbrukningen huset konsumerar använder jag mig av en läsare som jag har kopplat till HAN-porten på elmätaren. HAN-porten uppdaterar var 10 sekund så det blir en ganska bra och uppdaterad bild hur mycket ström vi importerar och hur mycket vi exporterar.

Info från HAN-porten på elmätaren

 

För att få denna info in i Home Assistant har jag kopplat så här:

Bild på hur jag har kopplat HAN-port och Växelriktare till Hoe Assistant

Han-port läsaren kopplar mot Wifi till router och sedan till Raspberry Pi med Home Assistant. Som integration i Home Assistant använder jag AMS HAN meter

 

Växelriktaren av modellen SMA är kopplad via ethernetkabel till Router och sedan till Raspberry Pi med Home Assistant. Här använder jag MODBUS integrationen med info i configuration.yaml.

 

I Home Assistant Energi kan det se ut så här en solig dag.

Elproduktion av Solceller

 

Energidistribution mellan importerat, exporterat, solenergi och husets ttl
Energiförbrukning i huset 2023

Energiförbrukning på enskilda enheter

Jag använder en hel del smarta enheter som rapporterar sin energiförbrukning till Home Assistant. Några exempel är Shelly 3EM som jag använder för varmvattenberedaren. Aeotec Hevy duty switch för Luft luftvärmepumpen. Fibaro smartplug som används till olika enheter som Kyl, frys, Diskmaskin mm.

 

Då dessa enheter rapportar energi kan jag lägga in dom i Home Assistant Energi och få förbrukningen presenterat på ett snyggt sätt. Här ka jag välja om jag vill presentera dag/månad eller årsvis.

Styrning av enheter

Min gamla varmvattenberedare kan jag nu styra med en kontaktor och Shelly 3EM. Med hjälp av dessa kan jag styra när varmvattnet ska värmas. Idag har jag gjort ett schema i Home Assistant som slår av och på kontaktorn.
Shelly 3em och kontaktor i Skåp

Bilen styr jag inte med Home Assistant utan den styrs via bilens tidsmekanism. För att få in Energiförbrukningen har jag lagt till denna med hjälp av PowerCalc integrationen. Med hjälpa av Kia connect integrationen kan jag se när bilen laddas och på så sätt beräkna förbrukningen.

 

Luft Luftvärmepumpen kan vi styra genom Daikin integrationen och Spabadet genom Spa Client integrationen. Har ett el-värmegolv som vi kan styra genom Heatit termostat.

 

Genom att kunna styra och mäta energiförbrukningen här hemma får jag en bra överblick på hur mycket enheter konsumerar. Samt att jag kan styra de flesta saker så att de går på när elpriset är lågt!

 

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

About Claes