Mitt Smarta hem system – sensorer, lampor och brytare jag använder

By Claes

Mitt Smarta hem system – sensorer, lampor och brytare jag använder

Det var med min första kontroller Vera som jag började skaffa switchar, sensorer och smart plugs för att styra min belysning. De första enheterna jag använde var baserade på Z-wave. Med Homey, IKEA och HUE fick jag upp ögonen för zigbee som var ett betydligt billigare alternativ jämfört med z-wave. Dessutom utökades möjligheterna något enormt.

 

Listan av enheter jag använder har växt och nu har jag 160 zigbee enheter och 38 z-wave enheter kopplade till min kontroller. Jag har även några enheter som är baserade på Wifi och några enheter som är baserad på Thread.

Lampor

Majoriteten av alla enheter i mitt hem som är baserade på Zigbee är lampor. Jag började byta ut spotlights som är baserade på GU10 under 2018 och nu under 2023 är alla utbytta. Fördelen som jag ser är att jag kan styra alla lampor individuellt.  Fabrikaten som jag använder är IKEA och Philips Hue.

Sensorer

Jag använder mig av Dörr&fönster sensorer, Ljussensorer, Rörelsesensorer, Fuktsensorer, temperatursensorer, röksensorer och vattensensorer. De senaste sensorerna jag har köpt till mitt hem är Närvarosensorer som använder mmwave teknologi. Jag har även PM och CO2 sensorer i hemmet men dessa används inte i någon automation utan dessa har jag köpt för att testa. Sensorer är mixade i fabrikat och radio som Z-wave, Wi-fi, Zigbee och Thread.

Smart Plug

Smart Plug var nog det första jag införskaffade till mitt hem för att styra fönsterbelysning. Jag använder ett antal smartplug av märket fibaro som är baseradre på Z-wave. Den stora fördelen som jag ser med dessa smartplugs är att de även mäter energi. Nu på senare tid har det även kommit in några Smart plugs i hemmet som använder Zigbee men dessa fungerar bara med on/off funktion.

Alla mina Z-wave enheter är ansluta till Aeotec Z-stick Gen5+
Z-wave kontroller

 

Alla mina Zigbee enheter är anslutna till SkyConnect
SkyConnect and cable

 

Det finns undantag i mitt hem. IKEA rullgardiner är kopplade till min IKEA Dirigera hub och några led-lister är kopplade till en Philips Hue Hub.

Mitt Smarta hem system – Hur det började

Mitt Smarta hem system – Kontroller jag använder 

Mitt Smarta hem system – sensorer, lampor och brytare jag använder

Mitt Smarta hem system – Rum (inlägg läggs ut inom kort)

Mitt Smart hem system – Funktioner (inlägg läggs ut inom kort)

About Claes